Gündem
  • 29.4.2017 00:12

Avrupa Birliği referandum sonuçlarını kabul etti

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mohgherini yaptığı açıklamada, 16 Nisan'da yapılan Anayasa Değişikliği referandumuyla ilgili olarak 'Sonuçlara saygı duyuyoruz' dedi.

Malta'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan  Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 16 Nisan'da gerçekleşen referandum sonuçlarına saygı duyduklarını belirtti.

Avrupa Birliği, 16 Nisan'da yapılan Anayasa Değişikliği referandumuyla ilgili "Sonuçlara saygı duyuyoruz" açıklamasında bulunurken, Türkiye ile AB müzakerelerine ilişkin ise "Türkiye ile müzakereler askıya alınmadı" denildi.

AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılmak üzere Malta'nın Valletta kentine gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu, toplantı salonu girişinde Malta Dışişleri Bakanı Geoge William Vella (solda) ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini (sağda) karşılamıştı.



Malta'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından ülkelerin dışişleri bakanları aile fotoğrafı için objektiflerin karşısına geçti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da fotoğraf karesinde yer aldı.

MACARİSTAN DIŞİŞLERİ VE DIŞ TİCARET BAKANI: AB'NİN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE İLE BAŞLAR

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye'nin istikrarına bağlı olduğunu belirterek, ''Ankara'yı sürekli eleştirmekten kaçınmalı, diyaloğu açık tutmalıyız. Bu sadece ekonomik sebeplerden dolayı değil aynı zamanda AB'nin güvenliği için de gerekli.'' dedi.

Malta'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Szijjarto, Macar Haber Ajansı'na (MTI) yaptığı değerlendirmede, Macaristan'ın 16 Nisan'da Türkiye'de yapılan referandumun sonucuna saygı duyduğunu söyledi.

Türkiye ile ilgili herhangi bir olayda sadece Türklerin karar verebileceğini belirten Szijjarto, AB'nin Ankara'yı sürekli eleştirmekten vazgeçmesi ve diyaloğu sürdürmesi gerektiğine dikkati çekti. Bunun sadece ekonomik sebeplerden dolayı değil aynı zamanda AB'nin güvenliği için de gerekli olduğunu vurgulayan Szijjarto, şunları kaydetti:

"Özellikle de AB 3 milyar avro karşılığında Türkiye'den sığınmacı akınını durdurmasını istedikten sonra güvenliğinin Türkiye'nin istikrarıyla başladığının farkına varmalı. Türkiye'nin istikrarı sarsılırsa anlaşmanın uygulanması ciddi problemlerle karşılaşabilir ve Türkiye'den milyonlarca sığınmacı Batı Balkan rotasına yönelir. Eğer Türkiye'den sığınmacı akını başlarsa hiç bir dirençle karşılaşmadan çok kısa bir süre içinde Macaristan'ın güney sınırlarına ulaşır. Türkiye'nin sürekli eleştirilmesi AB-Türkiye mutabakatını tehlikeye atıyor.''


 

 

Güncellenme Tarihi : 29.4.2017 00:49

İLGİLİ HABERLER