Gündem
  • 8.5.2013 14:25

Avrupa liderlerine "yalvaracaklar" hatırlatması

AB Bakanı Bağış, Slovakya’nın Ankara Büyükelçisi Milan Zachar’ı makamında kabul etti. Bağış, görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ve Türkiye’nin AB sürecini değerlendireceklerini belirtti. Bağış, 7-8 Haziran’da Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye’nin Avrupa Birliği Perspektifi konulu konferans düzenleyeceklerini belirterek, konferansa Başbakan Erdoğan ve Slovakya Başbakanı Fico’nun da katılacağını kaydetti. Bağış, Türkiye’nin AB sürecini Türkiye’den ve Avrupa’dan değerlendireceklerini ifade etti. Zachar ise, Slovakya’nın Türkiye’nin AB sürecine destek verdiğini hatırlattı.
Bağış, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Bağış, Almanya’da 8 Türk vatandaşının ölümü ile sonuçlanan davanın ilk duruşmasının yapıldığını hatırlatılması üzerine, dava sürecini yakından takip ettiklerini ve TBMM Almanya Dostluk Grubu Başkanı Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç’ın davayı yerinde izlediğini söyledi. Almanya’nın, dava ile ilgili olumsuz imajlarını sileceklerini ümit ettiğini belirten Bağış, zanlının şımartıldığı izleniminin uyandığını belirtti, Bağış, “Almanya’da 3,5 milyon kardeşimiz var. Bunlarında büyük çoğunluğu Almanya’nın vatandaşı, Almanya’nın seçmeni, Almanya’nın vergi mükellefi ve Almanya’nın gelişimine katkıda bulunan kişiler. Bu arkadaşlarımızın hassasiyetlerini önemsemek sadece Türk-Alman ilişkileri açısından değil, onların iç siyaseti açısından da son derece önemli. Anavatanları burası. Yürekleri de buraya bağlı. O nedenle insanları zorlamanın bir anlamı yok. Onlar hem Türkiye hem Almanya’nın gelişmesine katkı veren bireyler. Onlarında değerlerini anlamalarında yarar var” ifadelerini kullandı.

"BUNLARI GÖRMEK ÇOK ZOR DEĞİL"
Bağış, Avrupa Komisyonu’nun Alman üyesi Günther Oettinger, şubat ayında sarf ettiği "Önümüzdeki 10 yıl içinde Alman ve Fransız başbakanlar dizleri üzerinde sürünerek gittikleri Ankara’da Türkiye’nin AB’ye üye olması için yalvaracaklar" ifadelerini yazılı olarak ortaya koyduğunun hatırlatılması üzerine Oettinger’ín açıklamasının kolay olmadığını belirtti. Bağış, “Haksız da değil. Avrupa Birliği’nin enerji konularından sorumlu üyesi iseniz, enerji haritalarını da önünüze alıp baktığınızda, Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 75’inin Türkiye’nin doğusunda, kuzeyinde olduğunu görüp, enerji kaynaklarına ulaşabilmek için Türkiye’nin işbirliğine ihtiyaç duyduklarını anladıkları anda, Türkiye’nin stratejik önemini idrak ediyorlar. Oettinger de hem geldiği siyasi bağlantıları, hem de coğrafi hassasiyetlerine rağmen bu gerçeği görmezlikten gelemez. Şu anda Avrupa’nın enerji sorunlarını çözebilmesi için Sayın Oettinger hem bizimle hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız ile çok yakın bir çalışma ortamı içinde. Ümit ederiz ki, Avrupa’nın vizyon sorunu yaşayan liderleri de Oettinger’ın gördüğü gerçekleri görürler. Bunları da görmek çok zor değil” dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:32

İLGİLİ HABERLER