Gündem
  • 3.4.2020 09:47

Avrupa’nın devleri de halkından bağış istedi

Türkiye’de salgından etkilenen mağdurlar için başlatılan yardım kampanyasını diline dolayan zihniyetin referans gösterdiği AB ülkeleri, IMF’den aldıkları yardımlarla da yetinmeyip, çeşitli kurumlar aracığıyla bağış toplamaya başladı. Sağlık sistemi çöken İtalya, ekonomisi perişan olan Fransa, salgının hızla yayıldığı Almanya ve ‘imdat’ çığlıkları atan İspanya halk nezdinde çeşitli kampanyalar başlattı ama o ülkelerde kimse çıkıp, “zırnık yok” demedi.

Türkiye’de başlatılan yardım kampanyasını diline dolayan zihniyetin referans gösterdiği Avrupa ülkeleri, IMF’den aldıkları finansmanlara rağmen çeşitli kurumlar aracığıyla bağış topluyor. Sağlık sistemi çöken İtalya, topladığı bağışları hastanelerine yönlendirirken, ekonomisi çökme durumuna gelen Fransa, ihtiyaç sahibi insanlar için bağış sistemi oluşturdu. Yerlere göklere sığdırılamayan Almanya ise özel hastanelere bağış talebinde bulunurken, aynı ülkede 7 farkı şehirde bağış noktası kuruldu.

Fransa marketten bağış topluyor

 “Cumhurbaşkanı Macron, Fransızlara Euro dağıtıyor” dedikleri Fransa, hastanelerinden telefon şirketlerine, okullardan marketlerine kadar toplam 15 koldan bağış talebinde bulundu. Ekonomisi çökme durumuna gelen Fransa Hükümeti, koronavirüsün salgını yüzünden yardıma ihtiyacı olanları buluşturacakları online bir sistem kuracaklarını açıkladı. Fransa Maliye Bakanı Gerald Darmanin, “Bu kriz 2008 krizinden çok daha güçlü” ifadelerini kullanarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Milli dayanışma için büyük bir çağrıda bulunuyorum. Bireylerin veya iş dünyasının, ülkedeki en çok etkilenenlere yönelik dayanışma çabalarına katkıda bulunmasına izin vermek için çevrimiçi bir bağış platformu oluşturulacaktır” ifadelerini kullandı.

Almanlar acil yardım fonu kurdu

“Çalışan çalışmayan herkesin hesabına para yatırılıyor” denilen Almanya’da vakıf ve sosyal yardım derneklerinin nerdeyse tamamı yardım kampanyası başlattı. Alman kızılhaçı, başlattığı geniş kapsamlı yardım kampanyasıyla korona salgınına karşı toplum genelinin mücadele etmesi çağrısında bulundu. Alman kızılhaçı, koronavirüsle savaşmak ve yayılmasını sınırlamak için haftalardır ülke çapında mücadele için kriz sırasında yaşlılar ve muhtaçların bakımı ve desteğini sağlamak adına ‘Korona Acil Yardım Fonu’ oluşturdu. Üretimin bitme noktasına geldiği Almanya’da Berlin, Bochum, Leipzig, Dresden ve Frankfurt gibi şehirlerde ise bağış çitleri kuruldu.

İspanya “IBAN” paylaştı

“Vatandaşına aylık gelir yardımında bulunuyor” dedikleri İspanya, hükümet olarak başlattığı yardım kampanyasına hem halktan hem de özel şirketlerden para istedi. 10 bin kişinin salgın sebebiyle öldüğü İspanya’da sağlık bakanlığı tarafından başlatılan bağış kampanyası ile halkın virüs ile mücadeleye katkıda bulunabilecekleri ifade edildi. İspanya Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Kişi ve kurumların bağışlarını doğru yere aktarmak için devlet girişimiyle özel bir hesap açılmıştır”  denilerek, söz konusu banka hesabının bilgileri paylaşıldı.

İtalya: Yardım edin ekipman alalım

Salgının en fazla can aldığı ülkelerin başında yer alan İtalya’da da yine benzer bir kampanya girişimi başlatıldı. “Halkın tüm fatura vergi ödemeleri askıya aldı” diye övülen İtalya, sağlık sistemi çökmesi üzerine halkın yardımına başvurdu. 20 Mart’ta yayınlanan kararname İtalyanlardan destek istenildi. Sivil Koruma Departmanı tarafından açılan hesaba İtalya içinden ve dışından yardım toplanabileceği dile getirildi. Sicilya yerel yönetiminin başlattığı farklı bir kampanyada ise toplanan yardımların solunum cihazları ve yoğun bakım ekipmanlarının alımı için kullanılacağı vurgulandı.

Muhammed Uzun

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 3.4.2020 09:49

İLGİLİ HABERLER