Sağlık
  • 26.12.2004 02:10

AVRUPA'DA BİR KİŞİYE 4, TÜRKİYE DE 4 KİŞİYE BİR DİŞ FIRÇASI DÜŞÜYOR

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin araştırması, gençler arasında diş çürüğüne rastlanma sıklığında dünya birincisi olduğumuzu ortaya çıkardı. Avrupa’da bir kişiye 4, Türkiye’de ise 4 kişiye bir fırça düşüyor.

Araştırmada 7 kişilik bir ailenin tüm bireylerinin aynı fırçayı kullandığı da belirlendi.

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Sandallı, Avrupa ve Amerika’da her birey yılda dört diş fırçası kullanırken, Türkiye’de dört kişiye bir diş fırçası düştüğünü açıkladı. Yaptıkları araştırmanın sonucuna kendilerinin de şaşırdığını belirten Prof. Sandallı, ‘Avrupa Birliği’ne gireceğimiz şu günlerde özellikle doğu ve güneydoğudaki yatılı okullarda, İstanbul civarındaki okullarda 4-5 öğrencimizin ortak bir fırçayı kullandıklarını üzülerek gördük. 7 kişilik bir ailede bile tek diş fırçası kullanılıyor’ dedi.

Prof. Türker Sandallı, İstanbul gibi büyük kentlerde bile bir diş fırçasının tüm ailece kullanıldığını söyledi. Hepatit, diş ve diş eti hastalıklarının bu nedenle yayıldığını vurgulayana Prof. Sandallı, ‘Diş çürüğüne neden olan bakterilerin ağızdan ağıza, aileden, anne-babadan-çocuklara geçtiğini görüyoruz. İşte bu nedenlerle yaptığımız araştırmalarda genç nüfusumuzda çürük sıkılığının yüzde 90’larda olduğunu gördük. Dünyada bu oran yüzde 40-60 arasında’ dedi.

2 MİLYON FIRÇA DAĞITILACAK

Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi soruna dikkat çekmek amacıyla ‘her çocuğa bir diş fırçası kampanyası’nı başlattı. Bugüne kadar 100 bin fırçayı fakülte olarak kendi imkanlarıyla hazırladıklarını söyleyen Prof. Türker Sandallı, ‘İhtiyacı olan çocuklara dağıtmak üzere 2 milyon fırça daha gerekiyor. Gönülden ne koparsa, bir ya da birkaç fırça fakültemize başvurun, ihtiyacı olan okullara gönderelim’ çağrısında bulundu.  

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:31

İLGİLİ HABERLER