Avrupa'da elektrik ve doğalgaz fiyatları uçtu

3 dk okuma
Avrupa'da elektrik ve doğalgaz fiyatları uçtu

Hızlı Özet

Almanya (Gaspool) ticaret merkezinde Ocak'ta megawatt saat başına 19,96 euro olan doğal gaz fiyatı Eylül'de yüzde 300'e yaklaşan artışla 57,45 oldu. Hollanda'da bulunan TTF doğal gaz ticaret merkezinde de doğal gaz fiyatları ilk dokuz ayda yüzde 270'in üzerinde arttı.






Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını Avrupa enerji sektörünü de vurdu. Avrupa'da hem elektrik hem de doğal gaz fiyatları son bir ayda ikiye katlanırken, 9 aylık artışlar ise yüzde 250'leri aştı. Türkiye hem doğalgaz hem de elektrik fiyatlarında sürdürdüğü yerli ve yenilenebilir enerji projeleri sayesinde Avrupa'nın çok gerisinde yer alıyor.



Dünyada ve Avrupa'da özellikle son iki yılda gerek petrol fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar gerekse Kovid-19 pandemisinin ekonomiler üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle enerji fiyatlarında ciddi yükselişler gerçekleşti.



İNGİLTERE'DE FİYATLAR OCAKTAN BU YANA 3'E KATLANDI



İngiltere'de Ocak'ta megawatt saat başına 89,83 euro olan spot elektrik fiyatı neredeyse üçe katlanırken, yalnızca son bir ayda fiyatlar ikiye katlandı. Ağustos'ta megawatt saat başına 125,20 euro olan elektrik fiyatları Eylül'de 240,30'a kadar yükseldi.



Sadece İngiltere'de değil İtalya, İspanya, Almanya, Fransa ve Bulgaristan, Yunanistan ve Polonya'da da yüksek oranda elektrik fiyat artışları yaşandı. İtalya'da elektrik fiyatları son bir ayda yüzde 30 yükseldi. Ağustos'ta megawatt saat başına 125,20 euro olan spot elektrik fiyatı Eylül'de 145,98'e ulaştı. İtalya'da bu yılın Ocak ayındaki elektrik fiyatı ise megawatt saat başına 60,71 euro'ydu. İtalya'da elektrik fiyatları bu yılın ilk dokuz ayında 2,5 kat arttı.



İSPANYA VE ALMANYA'DA DA FİYATLAR KATLANDI



Bir başka Akdeniz ülkesi İspanya'daki elektrik fiyat artışları da dikkat çekti. Ocak'ta megawatt saat başına 60,71 euro olan elektrik fiyatları Eylül'e gelindiğinde 147,34'e ulaştı. Böylece, yüzde 250'ye yaklaşan elektrik fiyat artışları yaşandı.



Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden olan Almanya'da da elektrik fiyatları adeta katlandı. Ocak'ta megawatt saat başına 52,81 euro olan ülkedeki spot elektrik fiyatları, Eylül'de 127,63'e yükseldi. Almanya'da elektrik fiyatlarında bu yıl yaşanan artış yüzde 250 seviyelerinde oldu.



Avrupa'nın diğer ülkelerinde de elektrik fiyatlarında benzer artışlar görülüyor. Yılın ilk dokuz ayında spot elektrik fiyatlarındaki artışa bakıldığında; Bulgaristan'da yüzde 220'lik bir yükseliş yaşandı. Polonya'da Ocak'ta megawatt saat başına 54,89 euro olan elektrik fiyatları ise 100,84'e yükseldi. Türkiye'de Eylül'deki spot elektrik fiyatları ise megawatt saat başına 52,85 euro ile Avrupa'dan çok daha aşağı durumda. Ocak'ta megawatt saat başına 33,04 euro olan elektrik fiyatlarındaki yükseliş de Avrupa'nın gerisinde bulunuyor.



AVRUPA DOĞAL GAZ FİYATLARI UÇTU



Avrupa'nın en önemli doğal gaz ticaret merkezlerinde de fiyatlar yükseldi. İngiltere (NBP) doğal gaz ticaret merkezinde Ocak'ta megawatt saat başına 22,56 euro olan doğal gaz birim fiyatı Eylül'de 57,81'e yükseldi. Avrupa'nın önemli doğal gaz ticaret merkezlerinden olan NBP'de ilk dokuz ayda yüzde 250'yi aşan fiyat artışı diğer önde gelen piyasalarda da yaşandı.



Almanya (Gaspool) ticaret merkezinde Ocak'ta megawatt saat başına 19,96 euro olan doğal gaz fiyatı Eylül'de yüzde 300'e yaklaşan artışla 57,45 oldu. Hollanda'da bulunan TTF doğal gaz ticaret merkezinde de doğal gaz fiyatları ilk dokuz ayda yüzde 270'in üzerinde arttı.



TÜRKİYE'DE DOĞAL GAZ FİYATLARI BİRÇOK AVRUPA PİYASASININ ALTINDA



Türkiye'deki doğal gaz fiyatları da yine aynı şekilde Avrupa piyasalarının çok daha gerisinde bulunuyor. Bu yılın Ocak ayında megawatt saat başına 13,70 euro olan doğal gaz birim fiyatı Eylül'de 21,27 oldu.



SABAH GAZETESİ



 



 




Bu haber 1374 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde üretim 6 ayda rekora ulaştı
Ekonomi

Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde üretim 6 ayda rekora ulaştı

Bingöl'deki Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde mevsimsel yağışların da etkisiyle yılın ilk yarısında gerçekleşen enerji üretimi geçen yılın aynı dönemindeki üretimin yaklaşık iki katına yükseldi.

Habervitrini10627 Görüntüleme
Cep telefonu fiyatına otomobil: Bakanlık araçları satışa çıkardı
Ekonomi

Cep telefonu fiyatına otomobil: Bakanlık araçları satışa çıkardı

Ticaret Bakanlığı, gümrükte tasfiye edilen araçları resmi ekspertiz raporu ve e-ihale yöntemiyle satışa sundu. Otomobilden deniz taşıtlarına, lüks modellerden hurda durumundaki araçlara kadar uzanan geniş yelpazede fiyatlar 60 bin TL ile 15 milyon TL arasında değişiyor. Şeffaf şekilde yürütülen sürecin ardından araçlar ilgili işletme müdürlüklerinden teslim alınıyor.

Habervitrini10544 Görüntüleme
Yapay zekâya güvenip çalışanlarını işten çıkaran şirketler pişman oldu!
Ekonomi

Yapay zekâya güvenip çalışanlarını işten çıkaran şirketler pişman oldu!

Yapay zekâ ve robotlar gerçekten insanın yerini alabilir mi? Daha düne kadar çalışanların gözünün yaşına bakmayıp kapı dışarı edenler artık pek de öyle düşünmüyor. Şirketler; sistemlerin muhakeme, inisiyatif ve empati yoksunluğu sebebiyle çökmesi üzerine yeniden “insan aklına” yöneliyor.

Habervitrini12165 Görüntüleme
İstanbul'da ortalama kira 45 bin TL'yi buldu!
Ekonomi

İstanbul'da ortalama kira 45 bin TL'yi buldu!

İstanbul'daİstanbul'da kiralar son bir yılda yaklaşık yüzde 40 arttı. Ortalama kira 45 bin TL'ye yükselirken, uzmanlar fiyatların dengelenmesi için konut arzının artırılması gerektiğini vurguluyor.

Habervitrini12726 Görüntüleme