Dünya
  • 30.9.2010 09:40

AVRUPA'NIN 11 EYLÜL'Ü SON ANDA ENGELLENDİ

El Kaide’nin Avrupa’nın 3 büyük kentini hedef alan saldırı planı Afganistan’da yakalanan Alman pasaportlu bir militanın itirafları sayesinde son anda engellendi.

Türk asıllı olduğu sanılan El Kaide üyesi planın bizzat Ladin tarafından hazırlandığını söyleyince El Kaide kampına Obama’nın emriye insansız uçaklar bomba yağdırdı.

11 EYLÜL ve Londra saldırılarının ardından dünyada büyük yankı uyandıran bir eylem gerçekleştirmeyi başaramayan El Kaide’nin Avrupa’nın büyük başkentlerini hedef alan bir bombalı eylem hazırlığında olduğu iddiası son aylarda istihbarat örgütleri tarafından çok ciddi bir tehdit olarak görülüyordu.

Özellikle Afganistan’da yakalanan bazı örgüt üyeleri de bunun ipuçlarını sorgularında aktardılar. Tehdidin boyutu o kadar ciddiydi ki son 1 ay içinde Paris’teki ünlü Eyfel Kulesi, terör eylemine hedef olacağı şüphesiyle iki kez boşaltıldı ve bomba araması yapıldı. Paris’in yanısıra Londra ve Münih’te de güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. İşte tam da bu günlerde Afganistan’da Amerikan askerleri tarafından ele geçirilen Alman pasaportuna sahip bir örgüt üyesinin verdiği bilgiler durumu çok daha kritik bir noktaya ulaştırdı.

CIA Obama’ya bildirdi

CIA tarafından sorgulanan militan bizzat El Kaide lideri Usame Bin Ladin tarafından hazırlanan bir eylem planından bahsetti. Bahsi geçen 3 büyük Avrupa kentinin örgüt üyelerinin hedefi olacağını, eşzamanlı olarak düzenlenmesi planlanan saldırılarda Alman pasaportuna sahip Avrupalı örgüt üyelerinin kullanılacağı bilgisini aktardı. Ayrıca kendisinin de aralarında bulunduğu Alman militanların Pakistan’ın Veziristan kentindeki Wana bölgesinde bulunan Taliban kampında eğitildiğini anlattı. Amerikan ABC televizyonuna göre Türk ya da Arap asıllı olduğu belirtilen militanın verdiği bilgileri başka kaynaklardan da doğrulatan CIA derhal bu planı ABD Başkanı Barack Obama’ya aktardı. Obama, güvenlik kurmaylarıyla bir araya geldi ve kritik toplantıdan Taliban destekli El Kaide’nin Wana kampına “önleyici saldırı” düzenlenmesi kararı çıktı.

Bagram Üssü’nde tutuluyor

Afganistan’daki Amerikan üslerinden havalanan Predator ve Reaper tipi silahlı insansız uçaklar, kampa bomba yağdırdı ve saldırı henüz daha planlama aşamasını geçemeden engellendi. CIA, operasyonun başarılı olduğu bilgisini Obama’ya aktardıktan sonra ABD Başkanı da Avrupalı liderlere El Kaide’nin kendilerini hedef alan bir saldırısı ile ilgili başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini iletti. Amerrikalı yetkililer, Washington Post gazetesine yaptıkları açıklamada Alman esirin halen Afganistan’daki Bagram Hava Üssü’nde tutulduğunu bildirdi.

Paris’teki Eyfel Kulesi, son bir ayda gelen ihbarlar üzerine iki kez boşaltıldı ve bomba araması yapıldı.

Pakistanlı yetkililere göre son bir ay içinde Afganistan sınır bölgesine insansız uçaklar tarafından 21 saldırı düzenlendi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:12

İLGİLİ HABERLER