Ekonomi
  • 23.3.2009 11:13

AYDIN DOĞAN'I BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine Bakırköy Adliyesi'nde açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. Aydın Doğan, Ertuğrul Özkök ve Mehmet Ali Yalçındağ'ın da aralarında bulunduğu Doğan Grubu'nun 8 üst düzey yöneticisinin yargılandığı davaya bakan Bakırköy 22. Asliye Ceza Mahkemesi, verdiği ilk ara kararda, sanıkların Küçükçekmece'de yargılanması gerektiğine hükmetti. Bakırköy 22. Asliye Ceza Mahkemesi, 826 milyon TL'lik vergi cezası kesilen Doğan Yayın Holding'in bağlı bulunduğu Halkalı Vergi Dairesi'nin Küçükçekmece yargı sınırları içinde kaldığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verdi.

Dosyanın Küçükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini kararlaştıran Bakırköy Mahkemesi, sanıklar Aydın Doğan, Mehmet Ali Yalçındağ, Ertuğrul Özkök, Soner Gedik, Ahmet Toksoy, Barbaros Hayrettin Çağa, Vuslat Doğan Sabancı ve İmre Barmanbek'in 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 359/a-1 maddesi ve TCK'nın 53. maddesi uyarınca her biri için ayrı ayrı yargılama yapılmasını istedi.

CEZA ALIRLARSA, BİRÇOK HAKTAN YARARLANAMAYACAKLAR
Vergi Usul Kanunu'nun 359/a-1 maddesi, 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakma hükmünü içeren TCK'nın 53. maddesi, kişiyi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezası alması halinde, aldığı ceza müddetince birçok haktan mahrum bırakıyor. TCK'nın 53. maddesinin b, c ve d bendlerindeki şu hükümler, Aydın Doğan ile üst düzey yöneticilerinin canını çok sıkacak: “b) Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan, c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan, d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılır.” Ceza almaları halinde Aydın Doğan, Mehmet Ali Yalçındağ, Ertuğrul Özkök, Soner Gedik, Ahmet Toksoy, Barbaros Hayrettin Çağa, Vuslat Doğan Sabancı ve İmre Barmanbek, cezaları süresince hiçbir şirkette yönetici olamayacak ve hatta tüm şirketlerindeki görevlerinden istifa edecekler.

SAHTE FATURA VE MUHASEBE HİLESİ YAPMAKLA SUÇLANIYORLAR
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Doğan Yayın Holding'e 826 milyon TL'lik vergi cezasını tebliğ ettiği 16.02.2009 tarihinde yaptığı suç duyurusunun ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nun topladığı deliller üzerine Doğan Yayın Holding'in yönetim kurulu başkanı ve üyeleri hakkında iddianame hazırladı. Bakırköy 22. Asliye Ceza Mahkemesi, savcının hazırladığı iddianameyi kabul ederek dava açtı. Sanıklar, “Doğan Yayın Holding'in 01.04.2003 -31.03.2004 döneminde sahte fatura düzenlemek, muhasebe hilesi yapmak sureti ile oluşturduğu iştirak hissesi satış zararlarını kurum kazancından indirmek, istisna kazançlara ilişkin giderleri kurum kazancından indirmek ve ortağına iştirak ve bağlı ortaklıkları ile grup şirketlerine örtülü kazanç dağıtmak” ile suçlanıyor.

(habervaktim)

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:54

İLGİLİ HABERLER