Ekonomi
  • 6.8.2009 11:42

AYDIN DOĞAN'IN PETROL OFİSİ SATIŞI YENİ BİR OYUN MU?

Doğan'ın ve Avusturyalı OMV'nin iki kez yalanladığı Petrol Ofisi'nin satışında yeni bir evreye geçildi. Doğan, “zaman baskısı olmadan” görüşmelerin başlayacağını açıkladı. “Görüşmeler sonunda, mevcut yapıda ortaklığa devam kararı da çıkabilir” dedi. Haber duyurulmadan bir gün önce yaşanan sert hisse yükselişi ise akıllara “insider”ı getirdi .

Yılbaşından bu yana piyasada sessiz şekilde kulaktan kulağa fısıldanan haber gerçek oldu. Dün Doğan Holding'ten borsaya gönderilen açıklamada, Petrol Ofisi hisselerinin kısmen veya tamamen Avustralyalı enerji şirketi OMV'ye satılmasına yönelik görüşmelere başlanmasına karar verildiği duyuruldu. Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, şirketin sahibi olduğu Petrol Ofisi hisselerinin kısmen veya tamamen Petrol Ofisi A.Ş'de yönetim ortağı durumundaki OMV'ye satılmasına yönelik görüşmelere başlanmasına karar verildiği kaydedildi.
İKİ UCU AÇIK GÖRÜŞME!

Mevcut durumda Petrol Ofisi'nde Doğan Holding'in yüzde 54,17, OMV'nin ise yüzde 41,58 hissesi bulunduğu hatırlatılan açıklamada, 'OMV ile Petrol Ofisi'ndeki ortaklığımız uyum içerisinde yürütülmekte olup, taraflar üzerlerinde herhangi bir zaman baskısı olmadan portföylerini optimize etmek niyeti ile görüşmelere başlama kararı almış olup, görüşmeler sonunda mevcut yapıda ortaklığa devam edilmesine de karar verilebilir' denildi.

KESİNLİK YOK, SATMAYABİLİRİZ!

Yani Doğan'ın borsaya gönderdiği açıklamaya göre bu görüşme "zaman baskısı" olmadan yıllarca devam edebilir. Bilindiği gibi mevcut durumda Petrol Ofisi'nin yüzde 40,19'u OMV'nin elinde bulunuyor. Halka açık kısım düşüldüğünde çoğunluk hisse ise Doğan Grubu tarafından yönetiliyor. Bu uzun sürecin sonunda ise hiçbirşey çıkmayabilir ve mevcut hisse payları etrafında ortaklık sürebilir…

YILBAŞINDAN BERİ BİLİNİYORDU

Yeni Şafak Gazetesi'nin 24 Ocak 2009 tarihli "Satış söylentisi Petrol Ofisi'ni uçurdu" başlıklı haberi, Aydın Doğan'ın POAŞ'ı OMV'ye sattığı ya da satmak üzere olduğu bilgisine yer veriyordu. Piyasa koridorlarında konuşulan bu dedikodu etrafında, Doğan Grubu hisselerinde ciddi fiyat hareketleri yaşandı. 2 Ocak 2009 tarihinden 4 Ağustos 2009'a kadar geçen sürede ortalama yüzde 100 yükselen grup hisseleri, piyasa değeri anlamında da ciddi artışlar kaydetti.

DEĞERİ 4,2 MİLYAR LİRA ARTTI

Örneğin, sadece Doğan Holding, Doğan Yayın Holding ve Petrol Ofisi'nin toplam piyasa değeri, 4 milyar 256 milyon lira arttı. 2 Ocak'ta 1 milyar 560 milyon lira olan Doğan Holding'in değeri 3 milyar liraya, 1 milyar 606 milyon lira olan Petrol Ofisi'nin değeri 3 milyar 638 milyon liraya ve 445 milyon lira olan olan Doğan Yayın Holding'in piyasa değeri ise 1 milyar 191 milyon liraya yükseldi.

GÖRÜŞME YOK DEDİLER, AMA

Bu arada satış haberine farklı bir gözle bakmak gerektiğini anlatan uzmanlara göre Doğan Grubu hisselerinde aylardır gerçekleştirilen hisse işlemlerini masaya yatırmak gerektiğini söylüyorlar. Hisselerde ciddi bir "insider trading" (içerden bilgi alarak kazanç sağlama) şüphesi bulunduğu belirtilirken, aylardır OMV'ye satış konusunda dedikodu mahiyetinde kulaktan kulağa dolaşan bilgiler olduğunu fakat, iki kez hem OMV, hem de Doğan Grubu tarafından "Böyle bir satış da yoktur, görüşme de yoktur. Doğan Grubu, POAŞ hisselerini satmayı düşünmemektedir" açıklamasının çelişki doğurduğu belirtiliyor. Son olarak 29 Nisan 2009 tarihinde OMV CEO'su Yeni Şafak'ın haberini yalanlama yoluna gitmiş ve "OMV'nin şimdilik böyle bir niyeti yok" açıklamasında bulunmuştu. Petrol Ofisi'nin ana hissedarlarından OMV'nin CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, Petrol Ofisi hissesi alma konusunda şirketin diğer büyük hissedarı Doğan Holding ile görüşme yapmadıklarını açıklamıştı. Ruttenstorfer, Viyana'daki bir brifingde "Bu doğru değil. Bu haberin hiçbir temeli yok" demişti Yeni Şafak'ın 25 Nisan'daki "Avusturyalı OMV POAŞ'a göz dikti" haberi üzerine borsaya bir açıklama göndermek zorunda kalan Doğan Holding, hisselerin OMV'ye satılması veya OMV'nin sahibi bulunduğu hisselerin şirket tarafından satın alınması yönünde bir görüşme sürecinin gündemde olmadığını söylemişti. Doğan Holding'ten İMKB'ye yapılan açıklamada, bir yayın organında (Yeni Şafak), POAŞ hisselerinin tamamının ortağı OMV'ye satılması veya OMV'nin sahibi bulunduğu hisselerin şirket tarafından satın alınması yönünde pazarlık yapıldığı şeklinde bir yazının yer aldığının görüldüğü hatırlatıldı.

GERÇEK ÇIKTI!

Açıklamada şöyle denildi: "Mevcut durum itibariyle, zaten içeriğinde dedikodu niteliğinde olduğu belirtilen yazıda iddia edildiği gibi POAŞ hisselerinin ortağımız veya başka bir kişi/kuruluşa satılması veya ortağımızdan satın alınması yönünde bir görüşme süreci gündemde değildir. Şirketimiz sermaye piyasası mevzuatının kamuya açıklama yapma zorunluluğu ile ilgili düzenlemelerine uyuma hassasiyetle özen göstermekte olup, kamuya açıklanması zorunlu durumlar ortaya çıktığında gerekli bildirimler zamanında yapılmaktadır. Bu nedenle, şirketimiz kaynaklı olmayan ve dedikodu mahiyetindeki ifade ve yazılara yatırımcılarımızın olası mağduriyetlerinin önlenmesi açısından itibar edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir."


Petrol Ofisi günlüğü


23 Ocak 2009: Aydın Doğan'ın POAŞ hisselerini OMV'ye sattığı ya da satmak üzere olduğu haberleri gündeme bomba gibi düştü. Fatih Altaylı, söz konusu tarihli köşe yazısında "POAŞ hisselerini OMV'ye satıyormuş. Bilgiler çok üst düzeyden geldiği için inandırıcı. Rakam da makul" ifadelerine yer verdi.

31 Mart 2009: OMV, Macar enerji şirketi MOL'deki yüzde 21,2 hissesini, 1,4 milyar avroya sattı. Bu satışın ardından Yeni Şafak sayfa manşetine taşıdığı haberde "OMV, satış gelirini Petrol Ofisi'nde hisse almak için mi kullanacak?" sorusunu gündeme taşıdı

25 Nisan 2009: "Avusturyalı OVM, POAŞ'a göz dikti" haberini sayfa manşetine taşıyan Yeni Şafak, "Küresel krizde 5 milyar avroluk bir savaş bütçesi oluşturarak pazar payını büyütmek isteyen OMV, Petrol Ofisi'nin çoğunluk hisesini ele geçirmek için düğmeye bastı" ifadelerini kullandı.

29 Nisan 2009: Yeni Şafak'ın haberini yalanlayan OMV'nin CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer "Haberin hiçbir temeli yok. Böyle bir görüşme içinde değiliz" dedi.

30 Nisan 2009: Yeni Şafak'ın haberine bir yalanlama da Doğan Holding'ten geldi. Doğan Holding, borsaya gönderdiği açıklamasında "Yazıda iddia edildiği gibi POAŞ hisselerinin ortağımız veya başka bir kişi/kuruluşa satılması veya ortağımızdan satın alınması yönünde bir görüşme süreci gündemde değildir" denildi

5 Ağustos 2008: Doğan Grubu, Petrol Ofisi hisselerinin OMV'ye satışı konusunda görüşmelere başlamaya karar verildiğini bildirdi.

En sosyetik insider iddiası

Öte yandan 4 Ağustos'ta Doğan Holding, Doğan Yayın Holding ve Petrol Ofisi hisselerinde borsadaki yatay seyire rağmen yüzde 10'luk yükseliş dikkat çekmişti. Söz konusu gün grup hisselerinde yaşanan sert yükselişin gerekçesini yatırımcılar, 5 Ağustos sabahı öğrendiler. Borsa koridorlarında konuşulanlara göre Doğan-OMV görüşme haberini önceden alan ve aralarında sosyetik eğlence mekanlarından birinin sahibinin de bulunduğu bir grup oyuncu uzun süredir hisse operasyonu gerçekleştiriyorlar. Oyuncuların üç aracı kurum üzerinden Doğan Holding tahtasında işlem yaptıkları belirtilirken, "yancı" diye tabir ettikleri yakın çevrelerine ise Petrol Ofisi hissesi aldırdıklarına dikkat çekiliyor.


Doğan POAŞ'ı neden satar?

Doğan Yayın'ın 2009'da yaklaşık 700 milyon lira finansal borcunun vadesi geldi. 744 milyon liralık alacağının yüzde 10'u da şüpheli alacak konumunda. Bunun dışında 861 milyon liralık vergi cezası da Doğan Grubu'nu maddi olarak iyice köşeye sıkıştırmış durumda. Öte yandan grup, basın sektörüne daha fazla ağırlık verme kararı aldı. Bu nedenle grup enerjisini ağırlıklı olarak medya ve reklam alanına yöneltmek isteyecek.

Artan ihtiyaçlar ilk olarak şirketlerde bir bedelli sermaye artışını gündeme getirdi ve SPK'dan bu konuda izin alınarak bedelli yoluna gidildi. Bu bedelli sermaye artışının ihtiyaçlara cevap verip veremeyeceğine bakılacak. Bunun ardından "Uzun bir süreç" denilen POAŞ hisselerinin satışı konusunda karara varılacak. Görüşmeler sonunda ise POAŞ hisselerinin satılıp satılmayacağına karar verilecek.


Altı ayda 748 milyon $ kazandı

Hatırlanacağı üzere Petrol Ofisi ihalesine ortak olarak giren İş Bankası elinde bulundurduğu yüzde 44 oranındaki Petrol Ofisi hisselerini 5 Eylül 2005 tarihinde 616 milyon dolar karşılığında Doğan Grubu'na satmış, Doğan Grubu ise aynı hisseleri aradan 6 ay geçtikten sonra 1 milyar 54 milyon dolar karşılığında OMV'ye devretmişti. Yani Doğan Grubu, İş Bankası'ndan ucuza aldığı hisseleri 6 ay sonra 748 milyon dolar karla Avusturyalılara pazarlamıştı.


Bağış şartında orta yol arayışı

Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi hisselerinin satışına karşılık, Aydın Doğan Vakfı'na 100 milyon dolarlık bağış yapma şartına OMV'nin, henüz net bir cevap vermediği belirtiliyor. OMV'nin, Avusturya'daki vergi yasaları nedeniyle bu miktar bir bağışın yapılmasının imkansız olduğunu Doğan Grubu'na bildirdiğine vurgu yapılırken, bu şartın esnetilmesi yönünde çalışmalar yapılacağı belirtiliyor. Öte yandan yatırımcılara hisse alımı ve satımı konusunda da uyarılarda bulunan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, "Petrol Ofisi hisseleri, şu an değerinin altında işlem görüyor. Doğan Holding hisselerinde de şu anki yükselişin anlamı olduğunu düşünüyorum. Çünkü şirketin kasasına para girmesi hedefleniyor. Ama spekülasyona ve manipülasyona çok açık durumlar var. Örneğin tüm bunları söylerken piyasa değeri 3 milyar dolara geldikten sonra yatırımcılara bu hisseden uzak durun deriz" diyor.
YENİ ŞAFAK

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:54

İLGİLİ HABERLER