Ayyaşlar bu gerçeği görmüyor! İlk alkol yasağını Atatürk getirdi

••2 dk okuma
Ayyaşlar bu gerçeği görmüyor! İlk alkol yasağını Atatürk getirdi

Hızlı Özet

“Dünyanın gelişmiş ülkeleri koronavirüsle mücadele kapsamında alkol satışlarına sınırlama getirirken, benzer bir uygulamanın Türkiye’de hayata geçmesi azgın azınlığı zıvanadan çıkardı. 17 günlük içki satışı yasağına “Cumhuriyet’in değerleri adına” karşı çıkan ayyaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu günlerdeki öncelikli kanunlarından birinin içkinin yasaklanmasına ilişkin olduğunu ise unuttu.”







Laikçi azınlık, 17 günlük tam kapanma sürecinde hükümetin alkol satışına kısıtlama getirmesini hazmedemeyerek, “Rejim elden gidiyor” yaygarası koparırken, Atatürk’ün Başkanı olduğu ilk Meclis’in içkiyi bütünüyle yasakladığı ortaya çıktı.




Dünyanın gelişmiş ülkeleri koronavirüsle mücadele kapsamında alkol satışlarına sınırlama getirirken, benzer bir uygulamanın Türkiye’de hayata geçmesi azgın azınlığı zıvanadan çıkardı. 17 günlük içki satışı yasağına “Cumhuriyet’in değerleri adına” karşı çıkan ayyaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu günlerdeki öncelikli kanunlarından birinin içkinin yasaklanmasına ilişkin olduğunu ise unuttu.







Kısıtlama değil yasak getirilmiş



CHP ve medya uzantıları 17 günlük sınırlı alkol satışı yasağı üzerinden “şeriat geliyor” yaygarası koparırken, tarihi gerçekleri görmezden geldi.



Ramazan-ı Şerif gibi mübarek bir ayda içki güzellemesi yapan çukur zihniyet, Birinci Meclis’in ilk ele aldığı konulardan birisinin alkol imalatını, satışını ve tüketimini yasaklayan Men-i Müskirat Kanunu olduğunu unuttu. 14 Eylül 1920’de yürürlüğe giren kanunla, ülke genelinde içki yapımı, satışı ve tüketimi yasaklanmış, aksi davrananlar için, “dayak, hapis ve para cezası” olmak üzere, çeşitli yaptırımlar hayata geçmişti. Gazi Mustafa Kemal’in siyasi mirasını sömürerek seçmenini konsolide etmeye çalışanların bu gerçeği görmezden gelmesi ise manidar bulundu.



Yasa haline getirildi



İçki yasağı konusunda Meclis’te ilk yasa teklifini Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey verdi. Ali Şükrü Bey’in teklifinde, “Kendi dinleri men etmediği halde, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, hususî bir kanun ile milletini bu beladan kurtarmıştır. Biz de Amerika’dan ibret alıp, onu örnek edinmeliyiz” ifadelerine yer verdi. Hükümet yetkililerinin, “Vergi kaybı olur” yönündeki açıklamalarla karşı çıktığı Men-i Müskirat Kanunu, 71’e karşı 72 oyla 14 Eylül 1920 gün ve 22 sayı ile yasalaştı. Kanun, 9 Nisan 1924 tarihinde kaldırılarak içki yasağına son verilirken, yasayı ihlal eden yirmi sekiz kişi ise Meclis tarafından affedildi.



İşte o kanun



Men-i Müskirat Kanunu şu şekildeydi, “Her nevi müskiratın imali, ithali, füruhtu (satışı) ve istimali (kullanılması) yasaktır. Aykırı hareket edenlerden, müskiratın beher kıyyesi (okkası) için, 50 lira para cezası alınır ve elde edilen müskirat imha olunur. / Alenen içki içenler veya gizli olarak içip sarhoşluğu görülenler ya haddi şer’î (80 değnek) veya 50 liradan 250 liraya kadar para cezası veyahut 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. / Resmi sıfatı olanlar da memuriyetten çıkarılır ve bu husustaki hükümler kabilî itiraza istinaf (bir üst mahkemeye başvurma) ve temyiz değildir. / Mevcut içkiler için iki ay süre verilmiştir. Yoksa alet edevat gibi, bunlar da müsadere edilecektir. Tıpta kullanılacak ispirto için, düzenleme getirilecektir.”





YENİ AKİT

 




Bu haber 640 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yargıtay’dan sosyal medyada hakarete “görünürlük” kriteri!
Gündem

Yargıtay’dan sosyal medyada hakarete “görünürlük” kriteri!

Yargıtay, sosyal medyadaki hakaret suçları için ceza kriterini belirledi: Hesabın herkese açık olup olmadığına bakılacak, paylaşımın görünürlük derecesine göre ceza verilecek.

Habervitrini9735 Görüntüleme
Netanyahu'nun rakibi Eisenkot: Netanyahu, İsrail'in ABD nezdindeki itibarını tarihin en düşük seviyesine indirdi.
Gündem

Netanyahu'nun rakibi Eisenkot: Netanyahu, İsrail'in ABD nezdindeki itibarını tarihin en düşük seviyesine indirdi.

Yashar lideri, Post gazetesine verdiği özel röportajda, Benjamin Netanyahu'nun yerine kimin geçeceğini, 7 Ekim'deki başarısızlıklar hakkındaki duruşunu ve siyasi misyonunu şekillendiren kişisel kaybını anlattı.

Habervitrini11121 Görüntüleme
Netanyahu'nun BM kürsüsünden diplomatların gözüne bakarak söylediği yalanlar
Gündem

Netanyahu'nun BM kürsüsünden diplomatların gözüne bakarak söylediği yalanlar

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, perşembe günü onlarca delegasyonun protesto amacıyla salonu terk etmesinin ardından yarısı boş olan bir Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitap etti.

Habervitrini12427 Görüntüleme
Bakan Gürlek'ten fon açıklaması: Vatandaşımızın birikimi sahipsiz değildir
Gündem

Bakan Gürlek'ten fon açıklaması: Vatandaşımızın birikimi sahipsiz değildir

Adalet Bakanı Sayın Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmasının son bilançosunu açıkladı. 76 şüpheli hakkında adli işlem yapıldığını, 45 kişinin tutuklandığını belirten Gürlek, “Vatandaşımızın birikimi sahipsiz değildir, hiç kimse hukukun üstünde değildir” mesajını verdi. Fon sahipleri ile yönetici kademelerindeki şüphelilerin mal varlıklarına el konulurken, birinci derece yakınlarının mal varlıkları da donduruldu.

Habervitrini14944 Görüntüleme