Gündem
  • 20.11.2020 10:22

Azerbaycan birlikleri Ağdam'a aslanlar gibi girdi

Azerbaycan ordusu Ağdam'a giriş yaptı..Azerbaycan ordusu 27 yıldır Ermenistan işgali altında bulunan Ağdam'a girdi.

Azerbaycan ordusunun 27 yıldır Ermenistan'ın işgali altında bulunan Ağdam iline girdiği bildirildi.

Son dakika... Azerbaycan ordusu Ağdama giriş yaptı

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya'nın ara buluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması gereği, Azerbaycan ordusunun Ağdam'a girdiği duyuruldu.

Ağdam ilinin yaklaşık yüzde 77'lik kısmı 1993'te Ermenistan ordusu tarafından işgal edilmişti. İşgal nedeniyle yaklaşık 200 bin Azerbaycanlı doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalmıştı.İşgal döneminde Ermenilerce yağmalanan ve yıkılan Ağdam kent merkezi ve köylerinin çoğu harabe ve ıssız durumda kalmıştı.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül'de başlattığı operasyonda 5 kent merkezi 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya imza atmıştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, bölgeden Ermeni asker ve tank sütunları açıldıktan bir gün sonra, askerlerinin bölgeye Ermeni işgalciler tarafından geri verildiğini söyledi. Hareket, bölgedeki haftalarca süren acımasız çatışmaları sona erdirme amaçlı Rusya'nın aracılık ettiği barış anlaşmasının bir parçası.

Ağdam geri verilecek üç kişiden biri. Ermenistan ayrıca 25 Kasım'da Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında kalan Kelbecer ilçesini ve 1 Aralık'a kadar Laçin ilçesini teslim edecek.

Ermeni güçleri 1993 yılında Ağdam'ın yaklaşık yüzde 77'sini işgal etti ve yaklaşık 200.000 Azerbaycanlıyı anavatanlarından zorla yerinden etti.

Ölümcül bir çatışma

Azerbaycan ve Ermenistan'ın eski Sovyet cumhuriyetleri arasındaki ilişkiler, Ermenistan ordusunun Yukarı Karabağ olarak da bilinen Dağlık Karabağ'ı ve komşu yedi bölgeyi işgal ettiği 1991 yılından bu yana gergin. 1990'lar sonrası Sovyet savaşı 30.000 kadar ölü bıraktı. Ermenilerin iddiası hiçbir zaman uluslararası alanda, Ermenistan tarafından bile tanınmadı.

Eylül ayı sonlarında Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan güçleri ile Ermeni ayrılıkçılar arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Acımasız savaş altı hafta sürdü, binlerce kişi öldü ve çok daha fazlası yerinden edildi.

Uzun süredir devam eden eski Sovyet rakipleri, Moskova'nın bölgeye barış güçleri göndermesini ve Ermenistan'ın topraklarını terk etmesini gerektiren Rus aracılı bir anlaşma çerçevesinde nihayet geçen hafta düşmanlıkları sona erdirmeyi kabul etti.

Bakü, 2020 çatışmaları sırasında Ermeni işgalinden birkaç şehir ve 300'e yakın yerleşim yeri ve köyü geri aldı.

10 Kasım'da, iki taraf nihayet kapsamlı bir çözüm için çalışma ve düşmanlıkları sona erdirme konusunda anlaştılar; Moskova'nın bölgeye barış güçlerini konuşlandırdığı ve Ermenistan'ın tarihi şehir de dahil olmak üzere işgal altındaki bölgeleri geri getirmesini gerektiren Rus aracılığındaki bir anlaşma çerçevesinde Shusha.

Toprak değişimi başlangıçta Pazar günü başlayacak ve Kelbecer bölgesindeki Ermeniler, Azerbaycan'ın devralması için resmi süre bitmeden önce toplu halde kaçacaklardı.

Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev “insani” gerekçelerle süreyi bir hafta erteledi.

Rusya mültecilerin dönüşüyle ​​övünüyor 

Ermenistan, Ağdam'ı teslim etmek için Cuma günkü son tarihe ek olarak, 25 Kasım'da Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında kalan Kelbecer bölgesini ve 1 Aralık'a kadar Laçin bölgesini teslim edecek.

Yaklaşık 2.000 askerden oluşan Rus barış gücü, bölgenin idari merkezi Stepanakert'e konuşlandırıldı ve Dağlık Karabağ'ı Ermenistan'a bağlayan stratejik Laçin koridoru boyunca kontrol noktaları ve gözlem noktaları kurdu.

Azerbaycan'a teslim edilecek vilayetlerdeki Ermeniler bir göçle ayrılırken, Rus heyeti Perşembe günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 3.000 sakini Stepanakert'e ve altı hafta süren ağır bombardıman sırasında kaçan diğer bölgelere geri götürdüğünü açıkladı.

Azerbaycan'ın güneybatıdaki Ağdam semtinin çoğu, 1990'larda 30.000 kişinin ölümüne neden olan Sovyet sonrası bir savaşın ardından Ermeni ayrılıkçılarının kontrolü altındaydı.

Sovyet sonrası savaştan önce bölgede 130.000 kadar insan yaşıyordu - çoğu etnik Azeriler evlerinden sürüldü.

Geçen hafta barış anlaşmasının imzalanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, aralarında düzinelerce sivilin de bulunduğu toplam ölüm vakalarının 4 bin kişiyi aştığını söyledi.

Rusya'nın anlaşmadaki belirleyici rolü, 1990'larda ateşkese aracılık eden ancak uzun vadeli bir çözüm getiremeyen ABD ve Fransa'yı uluslararası oyuncuları kenara itti.

En son çatışmada, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan'ın diğerini ihlallerle suçlamasıyla çöken üç ayrı ateşkes sağlamaya çalıştı.

Moskova, Washington ve Paris ile Dağlık Karabağ anlaşmazlığına nezaret eden Minsk Grubu'nun eşbaşkanlığını yaptı, ancak Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan'ın enklav için altı haftalık çatışmaları sona erdirmek için imzaladıkları anlaşmaya dahil olmadılar.

Ateşkesten bu yana Rusya, önemli bir Azerbaycan müttefiki ve Minsk grubunun sert bir eleştirmeni olan Türkiye ile Ankara'nın bölgeye asker göndermesine yol açabilecek görüşmelerde bulundu.

Fransa Perşembe günü yaptığı açıklamada, Paris'te Rusya ve Türkiye'nin Batılı güçleri gelecekteki barış görüşmelerinden çıkarmak için bir anlaşma yapabileceğine dair endişeler nedeniyle ateşkesi uygulamak için uluslararası denetim istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, "Çatışmanın sona ermesi, Dağlık Karabağ halkını korumak ve son haftalarda iyi güvenlik koşullarında evlerinden kaçan on binlerce insanın geri dönmesini sağlamak için iyi niyet müzakerelerinin yeniden başlamasına izin vermelidir." Emmanuel Macron'un ofisi, Azerbaycan cumhurbaşkanı ve Ermenistan başbakanı ile yapılan görüşmelerden sonra söyledi.

Fransa'nın nüfusu 400.000 ila 600.000 Ermeni asıllıdır.

 

Güncellenme Tarihi : 20.11.2020 10:31

İLGİLİ HABERLER