Gündem
  • 30.10.2020 11:28

Azerbaycan'ın Ermenistan'a büyük darbesine 5 kilometre kaldı

Karabağ'ın sözde Artsakh Cumhurbaşkanı ile onun Sözcüsü Vahram Poghosyan, Azerbaycan güçlerinin kutsal kent Suşa'ya 5 kilometre yaklaştıklarını söyleyip bütün Ermenileri şehri savunmaya çağırdı.
Bu çağrı fazla bir kabul görmedi.
Suşa düşerse Ermenistan'dan Karabağ'ın yakasından da düşer. Burası kutsal bir şehir olmanın yanında Karabağ'ın başkentini Ermenistan'a bağlayan tek yol.

Pek çok insan Şuşi'yi düşmanın pençesinden kurtarmak için Artsakh'a koşuyor.

Azerbaycan Cuma günü, Ermenistan'ın cepheden çeşitli yönlerden gece saldırılarını püskürttüğünü duyurdu.Azerbaycan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, çatışmaların daha çok Ağdara, Hocavand ve Gubadli civarında gerçekleştiğini söyledi.

Azerbaycan askerlerinin birçok Ermeni kuvvetinin yanı sıra iki SU-25 kara saldırı uçağı, üç T-72 tankı, bir zırhlı piyade aracı, iki Smerch ve bir Grad Multiple Launch Rocket System (MLRS), 10 farklı türde nötralize ettiğini de sözlerine ekledi. topçu, bir Gvozdika kundağı motorlu obüs, bir OSA uçaksavar füzesi sistemi ve bir P-18 radar sistemi.

"Cephe Azerbeijaini ordusunun kontrolü altında" diye ekledi.

Ermenistan ordusu darmadağın oldu, itiraf ettiler... Azerbaycan'ın en önemli zaferine sadece 5 kilometre kaldı!

Son dakika haberler... Azerbaycan ordusunun işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı ilerleyiş sürüyor. Dağlık Karabağ'daki çatışmalar otuz dördüncü gününe girerken, Ermenistan güçleri neredeyse tamamen dağıldı. Dağlık Karabağ'ın sözde lideri Arayik Harutyunyan itiraf gibi açıklamalar yaparken savaşı kaybetmek üzere olduklarını ortaya koydu ve Ermenileri cepheye savaşmaya çağırmak zorunda kaldı. İşte bölgede yaşanan en sıcak gelişmeler...

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan-Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan çatışmalarda otuz dördüncü güne girildi.Azerbaycan ordusu ilan edilen tüm ateşkesleri ihlal eden ve sivillere saldırmaya devam eden Ermenistan karşısındaki ilerleyişini sürdürüyor.

Azerbaycan ordusunun, ateşkese rağmen cephenin farklı istikametlerinde gece boyunca Azerbaycan askerlerine ve yerleşim birimlerine ateş açan Ermenistan güçlerine kayıplar verdirdiği bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, çatışmaların, ağırlıklı olarak cephenin Ağdere, Hocavend ve Gubadlı yönlerinde devam ettiği belirtildi. Cephenin, Azerbaycan ordusunun kontrolünde olduğu vurgulandı.

Ermenistan ordusunun saldırı girişimlerinin önlendiği, dün gün boyu ve bugün gece saatlerinde cephenin farklı bölümlerinde Ermenistan ordusuna ait 2 Su-25 uçağı, 3 T-72 tankı, 1 zırhlı piyade aracı, 2 "Smerç" ve 1 "Grad" füze sistemi, 10 farklı tipte top, 2 Gvozdika kundağı motorlu obüs, 1 OSA uçaksavar, 1 P-18 radar aracı ve 4 otomobilin imha edildiği, çok sayıda askeri personelin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Uluslararası toplum tarafından tanınmayan Dağlık-Karabağ Cumhuriyeti'nin sözde lideri Arayik Harutyunyan, Azerbaycan güçlerinin önemli ve tarihi bir kent olan Şuşa'dan sadece 5 kilometre uzakta olduklarını söyledi.

Harutyunyan'ın bu itiraf gibi açıklaması Azerbaycan'ın tarihi bir zafere çok yakın olduğu ve Ermenistan'ın haksız savaşını kaybetmek üzere olduğunun da ilanı anlamına geliyor.

Sözde lider cepheden paylaştığı videolu mesajında Ermenistan'ın zor durumda olduğunu açıklarken Ermeni halkına orduya katılma ve cephede Azerbaycan karşısında savaşma çağrısı yaptı.Bu çağrı geçtiğimiz günlerde Ermenistan Başbakanı Paşinyan tarafından da yapılmış, halktan cephedeki askerlere desteğe gidilmesi istenmişti.

Haber ajanslarının dünyaya servis ettiği fotoğraflarda Ermenistan'ın kamplarında genç yaşlı demeden birçok Ermeni'nin orduya katılmak için talim yaptığı görülüyor.Neredeyse tüm mevzilerini kaybeden Ermenistan ordusunda panik büyüyor. Arayik Harutyunyan'ın yanındaki askerlerle bir anaokulunda toplantı yaptığı bu fotoğraf dünyayı şoke etmişti.

 

Cephede görüntülenen Ermenistan ordusu askerlerininse moralsiz görüntüsü dikkat çekiyor.

Azerbaycan güçlerinin önemli ve tarihi bir kent olan Şuşa'dan sadece 5 kilometre uzakta olduklarını söyleyen Arayik Harutyunyan, şehri ele geçirmek isteyen Azerbaycan ordusunun ilerleyişini sürdürdüğünü belirtti.

Harutyunyan kentin tarihi katedrali dışında kaydettiği video mesajında tüm Ermenilere, şehri savunmaları çağrısı yaptı.

Ermenice adı Şuşi olan Dağlık-Karabağ'ın merkezindeki Şuşa, hem Azeriler hem de Ermeniler için tarihi öneme sahip.Stratejik açıdan da önemli bir noktada bulunan Şuşa, Dağlık Karabağ'ın en büyük kenti Hankendi'yi (Ermenice adı Stepanakert) Ermenistan'a bağlayan yol üzerinde bulunuyor.

Şuşa'nın ele geçirilmesi halinde, Azerbaycan ordusu Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de çatışmaların başlamasından bu yana en önemli zaferini elde etmiş olacak.

Güncellenme Tarihi : 30.10.2020 12:48

İLGİLİ HABERLER