Ekonomi
  • 29.5.2006 00:01

AZERİ PETROLÜ CEYHAN'A ULAŞTI

ADANA - Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattından ham petrolün Adana'nın Ceyhan ilçesindeki terminale saat 21.10 itibarıyla ulaştığı bildirildi.
     Alınan bilgiye göre, 1076 kilometresi Türkiye'de olmak üzere, toplam 1768 kilometre uzunluğundaki BTC Ham Petrol Boru Hattının son durağı Ceyhan'a ilk petrol, bu akşam saat 21.10 itibarıyla ulaştı.
     Terminale ulaşan petrolün, görevliler tarafından terminal sahasındaki tanklara depolanmasına başlandığı bildirildi.
     Hazar Denizi'ndeki petrol sahalarında üretilen ham petrolü Ceyhan'dan dünya pazarlarına ulaştıracak olan ve açıkta hazır bekletilen ''The British Hawtharne'' adlı gemiye yüklemenin ise hafta içerisinde yapılacağı kaydedildi.
     Temel mühendislik çalışmaları Kasım 2000, detay mühendislik çalışmaları Haziran 2001 ve arazi temin ve inşaat çalışmaları 2002'nin Eylül ayında başlayan projenin, günde bir milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk kapasiteyle dünya enerji sunum güvenliğinin geliştirilmesine önemli katkıda bulunması bekleniyor.
     Hem ekonomik açıdan uygun hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir taşıma sistemiyle oluşturulan proje sayesinde Türkiye'nin yılda 300 milyon dolar gelir sağlaması bekleniyor.
     Proje, Doğu ve Batı enerji koridorunun önemli bir ayağını oluşturan BTC hattının çıkış noktasında olması nedeniyle Türkiye'ye jeopolitik önem de kazandıracak. Ceyhan, önemli bir uluslararası petrol piyasası merkezi haline gelecek. Tanker trafiğindeki azalma ise Boğazların ve İstanbul'un çevresel emniyetine olumlu katkı sağlayacak.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:09

İLGİLİ HABERLER