Gündem
  • 18.1.2014 17:24

Aziz Kocaoğlu'ndan iddialı açıklamalar

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, sahil şeridi boyunca Balçova İnciraltı-Çiğli Sasalı arasında kesintisiz bisiklet ulaşımı imkanı sağlamak amacıyla kurduğu ilk etabın açılış töreni, İnciraltı Kent Ormanı’nda Başkan Aziz Kocaoğlu’nun katılımıyla yapıldı. Açılış törenine; CHP İzmir milletvekilleri Prof. Dr. Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, İl Başkanı Ali Engin, belediye başkanları, parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.
Açılış töreninde konuşan Kocaoğlu, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın “Ruhsat için rüşvet istemişler” söylemini eleştirerek, “Bir kere büyükşehir belediyesi ruhsat vermez, ilçe belediyeleri verir. İlçe belediye başkanlarının aldığını da bu zamana kadar duymadım. Sanıyorum şehirler arasında bir karışıklık oldu. Herkes sözü kime söylediğini bilecek. Biz 2.5 senedir hesap veriyoruz. Haksız olarak baskı alında tutulduk. Arkadaşlarımız cezaevlerinde, 22 ay tutuklu kalanlar var. Ortaya bir laf atayım da nereye giderse gitsin zihniyetindeler. Ancak sen böyle bir lafı İzmir çukurunda atarsan o laf hiçbir yere gitmez, üstünde kalır” dedi.

“PARALARIN NEREYE HARCANDIĞI ORTADA”
Yıldırım'ın "İzmir şirketlerinin zararlarının sermaye artırımından karşılandığı" iddiasına da yanıt veren Kocaoğlu “Şirketler kamu görevi görüyorlar. Sadece ve sadece kamu için çalışıyorlar. Belediyenin nasıl kimseden para almadan yaptığının hesabı sorulmuyorsa, bu paraların yasalara uygun harcanıp harcanmadığına, bakılıyorsa belediye şirketlerinin de denetimleri yapılıyor. Paraların nerelere harcandığı bellidir. Şirket zararlarımızın iki nedeni var. 10 yılda arttırdığımız 1,2 milyar TL’lik sermaye artırımı İstanbul’da 4, Ankara’da bizim kadar. Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde zarar 20 milyarları buluyor. Bu şirketler aile şirketi değildir. Eğer şirket olsak sermaye verirler; 'çalış, kazan, zarar edersen batarsın' der. Peki devlet zarar mı ediyor? Bütün belediyelerde olduğu gibi lastik tekerlekli araçlar başta olmak üzere ulaşımı sübvanse ediyoruz. Engelliyi, polisi, 60 yaş üstü vatandaşlarımızı, postacılarımızı bedava taşıyoruz. Bedava taşıdığımız vatandaşların kararını da yasalar veriyor. Kanun çıkartan bedava taşıdığımızın parasını verirse zarar etmiyoruz. Şu anda tam bileti 2 liraya çıkartıyoruz. 90 dakika zaten zarar getirmiyor. Paçalda 2 liraya tam, öğrenci ve öğretmen 1.85 TL’dir. Bize kalan 1 liradır. Her taşıdığımız yolcu için 770 kuruş sübvanse ediyoruz. Herkesi 2 liraya taşı, öğrencinin ve bedava binenlerin indirimini ben vereceğim dediğinde kar ederiz. Raylı sistemi de 2014 yılı içinde 130 kilometreye çıkaracağız” diye konuştu.

“SEÇİM ÇALIŞMALARINDA BÜROKRATLARLA GEZİYOR”
Yıldırım’ın adaylık çalışmalarında yanında bürokratlarla birlikte dolaşmasını da eleştiren Kocaoğlu, "Siz benim seçim çalışmalarımda yanımda hiç bürokrat gördünüz mü? Yok tüneli izliyorum, yok bilmem ne yapıyorum diye yanında bürokratları, il müdürlerini taşıyor. Her şeyden önce görevini devrettiğin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan’a ayıptır. Biz biliyoruz ne yaptığınızı da adama ayıp. Madem ki bakanlık yapacaktın. Telaş içinde böyle şeyler yapılmaz. Böyle yapa yapa bu ülke bu hale geldi. Bürokrat, devlet ağırlığı poliste, müsteşarda, savcısında olacak. Memleket güçler ayrılığı ile yönetilecek. Bu yapılmazsa ve son dönemde yaşananlar devam ederse, ülke son derece kötü bir noktaya varıyor" şeklinde konuştu.

"BÖYLE BİR MEVZUAT YOK"
AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema'nın, “Hükümet belediyeye 2012 yılında 1 milyar 600 milyon lira kaynak gönderdi, 450 milyon lirası elinde kaldı, biz de bunu alarak iade etmek zorunda kaldık” söylemine de tepki gösteren Kocaoğlu, “Böyle bir mevzuat yok. Bunu nerede öğrendin, hangi okulda öğrendin? Hangi siyasetçi öğretti bilmiyorum. Aynı milletvekili ‘İzmir’in tüm gelirlerinin yüzde 90’ı merkezi hükümetten, Ankara’nın yüzde 80’i, İstanbul’un yüzde 75’i merkezi hükümetten geliyor, üstünü de belediye de kendisi tamamlıyor’ diye açıklama yapıyor. Biz de baktık. İstanbul 4 milyar 133 milyon TL’lik gayrimenkul satmış. Ankara’ya baktık. O yüzde 10’luk düşüş de 777 milyon TL’lik gayrimenkul satışı var. İzmir Büyükşehir Belediyesi de İZSU dahil 941 milyon TL’lik kamulaştırma yapmış, yani mal almıştır. Sadece bir mal satmıştır. Sattığımız mal da Uzundere’de aldığımız konutlar için vatandaşlarımıza verdiğimiz tapuların masrafıdır. Zaten projeye Kadifekale’de 300 milyon TL’lik kamulaştırma yaptık. Kadifekale’nin tepesinde kent ormanı yarattık” ifadelerini kullandı.

“ZARARIMIZ İZMİRLİYE HELAL OLSUN”
Taşeronlaşmayı kaldırdıklarına da dikkat çeken Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Belediye şirketleri İZELMAN ve İZENERJİ de ihaleye çıkıyor ve şirketlerimiz alsın diye aşırı çaba gösteriyoruz. Yani işçimiz, emekçi taşeronun elinde kalmasın diye çabalıyoruz. Taşeron ile rekabet ettiğimiz için ücreti aylık bin lira tutuyor. Ve hepsiyle toplu sözleşme yapıyoruz. İZELMAN bir işçi için belediyeden bin TL alırken toplu sözleşmeye göre 2 bin TL ödüyor. Bu aradaki farktır bizim zararımız. O zarar hem İzmirliye hem de çalışanlarımıza helal olsun.”

“AÇIK ARA KAZANACAĞIZ”
Seçim çalışmaları kapsamında gece gündüz çalışacaklarını ve bütün ilçelerde kazanacakları tahmininde bulunan Kocaoğlu, “Benim tek bir dileğim var. Hep birlikte gece gündüz çalışacağız. Adaylar belirleniyor. Adaylarımızın arkasında duracağız. Ve 30 ilçenin her birinde açık ara farkla kazanacağız. Vatandaşı sandığa götüreceğiz. Öyle bir sonuç alacağız ki; Ankara’da ‘İ’ diyenler, İzmir diyemeyecekler” dedi.
İnciraltı'nın Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sağlık üssü olması için çalışmalara devam edeceklerini de aktaran Başkan Kocaoğlu, kent ormanını büyüteceklerini ve çevresine AVM ve konut yerine sağlık merkezleri, termal oteller, tıp fakülteleri yapacaklarını ifade etti.

“HİÇBİR BELEDİYENİN YAPMADIĞINI YAPTIK”
'İzmir Belediyesi'nin yatırımcıyı kovduğu ve İzmir'e yatırım gelmediği' iddialarına da cevap veren Aziz Kocaoğlu şunları söyledi: “Rahmetli Ahmet Piriştina’nın başlattığı 5 bin dönümlük liman arkasını planlamasını yaptık. Bugün Basmane çukurunun yatırımcı için esamesi okunmuyor. Orada binalar, gökdelenler, iş merkezleri yükseliyor. Siz eğer doğru planlama yaparsanız, rantı bir kenara itip kentlinin refahını hedefinize koyarsanız, yapamayacağınız iş yoktur. Orada oteller, iş merkezleri burada ise düşük yoğunlukla sağlık merkezleri olacak. Yurt içi ve yurt dışından yatırımcılar gelecek. Bir hastanede hasta başına bir kişi, otelde konaklayan başına ise yine bir kişi çalışıyor. O zaman istihdamı da turizm ve sağlık sektörü ile güçlendireceğiz. Biz yerelde kalkınmayı hedefledik. Hiçbir belediyenin yapmadığı 400 milyon TL’lik yatırımı Gaziemir yeni fuar alanında gerçekleştiriyoruz. Ben o 400 milyona öyle makyaj, öyle şeyler süslemeler yapardım ki ancak önce iş, ekmek lazım, bu kentin lokmasını büyütmek lazım.”

BİSİKLETLE KESİNTİSİZ ULAŞIM
Kocaoğlu, bisiklet kullanımının dünyada her geçen gün arttığını söyleyerek, “İnciraltı Kent Ormanı’ndan Mavişehir’e kadar, Mavişehir’den Doğal Yaşam Parkı’na ve Kuş Cenneti’ne toplamda 100 kilometrelik bisiklet yolunu bugün devreye sokuyoruz. Buradan bisiklete binen arkadaşımız Kuş Cenneti’ne kadar olan mesafeyi kesintisiz olarak gidebilecek. 40 kilometrelik yol boyunca 29 konaklama istasyonu var ve ilk etapta 11’i devreye giriyor. İZULAŞ’ın çalıştıracağı alanımızı 311 bisikletle açıyoruz ve zamanla bu sayıyı artıracağız” şeklinde konuştu.
Bütün yollarda sağ şeritlerde araçların park halinde olduğunu ve bu sorunu da çözeceklerini aktaran Kocaoğlu, Karşıyaka gibi diğer bütün ilçe belediye başkanlarının da bu anlamda girişimlerde bulunacağına inandığını ifade etti.
Bu arada, Kocaoğlu'nun konuşması esnasında vatandaşlar ise, sürekli “İzmir Aziz'dir, Aziz kalacak” sloganları attı.
Balçaova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ise, kentlerin beton yığınına döndürüldüğü günümüzde spor yapabilecek alanlar oluşturmanın yerel yönetimin en önemli görevi olduğunu belirterek, “Öyle bir duruma geldik ki ekmek almaya bile araba ile gidiyor ve trafiği katlediyoruz. Bu anlamda bisiklet kullanımının artmasını çok önemsiyorum. Kent ormanı dünyada yaratılmış suni ormanlardan, bisiklet sporunun yapılabileceği en önemli yerlerden bir tanesi. Yapılan parkur ile birlikte bisiklet kullananların sayısında ciddi bir artış olacak” dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:24

İLGİLİ HABERLER