Spor
  • 23.6.2014 21:37

Aziz Yıldırım beraat ederse UEFA yandı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Aziz Yıldırım hakkında kararını açıkladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "futbolda şike" davasında Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu sanıkların "yeniden yargılanma" ve "infazın durdurulması" talebini kabul etti.

Bu kararın ardından bundan sonra sürecin nasıl işleyeceği sorusunu gündeme getirdi. Spor hukuk uzmanı Av. Ali Gürel yeniden yargılanma sonrası olacakları Hürriyet'e anlattı.

Süreç nasıl İşleyecek?

Spor hukuku uzmanı Ali Gürel’e göre yeniden yargılama sonucunda Aziz Yıldırım ve diğer yargılananların beraat etme ihtimali çok yüksek. Ayrıca Fenerbahçe 16. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ve UEFA’dan tazminat da kazanabilir. Gürel’in konu ile ilgili görüşleri şöyle:

“13. Ağır Ceza Mahkemesi 6526 sayılı yasa ile CMK’da yapılan değişiklikleri göz önüne alarak yeniden yargılama kararı vermiştir. Ancak Trabzonspor başta olmak üzere davaya müdahil olanların yapacağı muhtemel itiraz sonucu kararın kesinleşmesi söz konusudur. Müdahillerin tebliğden itibaren 7 gün içerisinde 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapacakları itirazdan bir sonuç alınamaması halinde ise karar kesinleşecek ve yeniden yargılama sürecine girilecektir.

Bu süreçte 13. Ağır Ceza Mahkemesi reysen veya tayin edeceği naip hakim vasıtasıyla yeni deliller toplayabilir, yeni tanıklar dinleyebilir. Ayrıca altını çözmeliyiz ki sürecin başından beri ısrarla ifade ettiğimiz üzere 6526 sayılı yasa ile telefon dinlemelerinin tek başına delil olarak kabul edilemeyeceği hususu yasada yer almıştır.

Oysa ki 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin en önemli delili telefon tapeleriydi. Bu tapeleri dosyadan çıkartırsanız iddiaların aksine para alışverişleri, banka kayıtları veya suçüstü yapılmak suretiyle delil niteliğinde olmadığı için şike davası hukuki dayanaktan yoksun kalmıştır. Başta Aziz Yıldırım olmak üzere sanıkların yeniden yargılama sonucunda beraat etmeleri çok kuvvetle muhtemeldir.

CAS kararı aleyhinde Fenerbahçe Kulübü’nün İsviçre Federal Mahkemesi neznidinde eli güçlenmiştir. İsviçre Federal Mahkemesi vereceği bir ara karar ile Fenerbahçe’nin şampiyonlar ligi’ne katılmasının önünü açabilir. Bu süreçte Fenerbahçe’ye UEFA aleyhine tazminat davası açma hakkı doğar. Ancak bu çok sonraki bir aşamadır.

Haklarında yeniden yargılama kararı verilen Aziz Yıldırım ve arkadaşları ise beraat edecek olursa 16. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında tazminat davası açabilir ancak heyet tazminata mahkum olsa bile yasal düzenleme kapsamında tazminatı hakimler değil devlet öder. “


İLHAN EKŞİOĞLU'NUN AVUKATI ERSAN ŞEN'DEN ŞİKE KARARI AÇIKLAMASI

Şike Davası sanıklarından İlhan Ekşioğlu'nun avukatı Ersan Şen, adliye önünde gazetecilere, Şike Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl'ın oybirliğiyle yeniden yargılanmasına ilişkin kararını değerlendirdi. Şen, "Mahkeme, 6 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren özel yetkili ve terör mahkemelerini kaldıran, telefon dinlemelerinde suç örgütü kavramına son veren kanun değişikliğini dikkate almıştır" dedi.
Avukat Ersan Şen, "Basın mensuplarına ve kamuoyuna karışık gelmiş olabilir. Net olan hadise, 6 sanık bakımından, bunların arasında Aziz Yıldırım ve İlhan Yüksel Ekşioğlu da bulunuyor, bu şahıslar yönünden yargılamanın yenilenmesi talebi oybirliği ile kabul edilmiştir" dedi.
Ersan Şen, sözlerine şöyle devam etti:
"Mahkeme, an itibariyle, 6526 Sayılı Kanun değişikliğini dikkate alarak, 6 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren özel yetkili ve terör mahkemelerini kaldıran, telefon dinlemelerinde suç örgütü kavramına son veren kanun değişikliğini dikkate almıştır. Özellikle kararı bozulup da tekrar yargılanması başlayacak sanıklar ile hükümlü arasında haksızlık olmasın anlamında, ayrı yargılama ve sonuçlar olmasın anlamında, yeni olay kavramı altında CMK 311. maddesini gerekçe alarak, yargılamanın yenilenmesi talebimizi, bizim talebimize uygun şekilde kabul etmiştir."

"ARTIK BU HÜKÜM ASKIYA ALINMIŞTIR AN İTİBARİYLE"
Şen, “Yeniden yargılama şu demek: Artık bu hüküm askıya alınmıştır an itibariyle. O şekilde değerlendirilebilir; ancak usûl devam edecek. Yani yeniden yargılama kapsamında mahkeme yeniden delil toplayabilir, duruşma açabilir, dosya üzerinden karar verebilir" dedi.
Avukat Şen, "Mahkeme bundan sonra tebligat gönderecek sanıklara ve avukatlara. Sanık ve avukatlar kendileri açısından cevaplarını vereceklerdir. Belki bu arada Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak karar da bir neticeye varabilir. Hukuk devletinde anayasa ve kanunlar ne emrediyorsa, hakimler, mahkemeler, savcılar ve avukatlar o şekilde hareket etmek zorundadır" diye konuştu.
Şen, yeniden yargılama talebi kabul edilmeyenlerin ve savcının mütalaasına aykırı durumlar nedeniyle itiraz edebileceğini, bu itirazları da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakacağını belirtti. Şen, müvekkili İlhan Ekşioğlu yönünden, yeniden yargılama kararının kabulünün, cezanın azlığı ya da çokluğu yönünden olmadığını vurgulayarak, "Esas olan, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması, telefon dinlemeleri konusunda yeni sistemin kabul edilmesi ve haklarında karar bozulup burada yargılanacak olanların yargılaması sonucu farklı eşitliğe aykırı sonuçların önlenebilmesi anlamında, yeniden yargılanmanın esastan incelenmesine karar verdi mahkeme. Ama bundan sonra ne olacağı, gerçekten duruşma açılıp açılmayacağı, kararını değiştirip değiştirmeyeceği değerlendirilecek. Toplanacak deliller, bizim ortaya koyacağımız savunmalar, bu çerçevede ya dosya üzerinden ya da duruşma açmak suretiyle karar verilecektir" diye konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:56

İLGİLİ HABERLER