Spor
  • 19.1.2014 12:01

Aziz Yıldırım için 4 formül

Yargıtay Başsavcılığı'ndan dosyanın 16. Ağır Ceza'ya, oradan İnfaz'a gelmesi 20 gün ile 1 ayı bulacak, yani Yıldırım ve yöneticiler bu sürede özgür.

Yıldırım, düzeltme hakkı, Anayasa Mahkemesi ve sağlık nedeniyle infazın 6 ay ertelenmesini isteyebilir. Son umut ise ÖYM'lerle ilgili yeni yasa.

F.BAHÇE Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın şike yapmak ve örgüt kurmaktan 6 yıl 3 ay cezası Yargıtay tarafından onanırken, gözler infaz sürecine çevrildi. Sarı-Lacivertli kurmaylar ve Aziz Yıldırım'ın avukatları ise yol haritası belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. F.Bahçe ve avukatlar cephesinde yapılan çalışmalar, hafta içinde İstanbul'a gelecek Aziz Yıldırım'a sunulacak ve Başkan ceza süreci ile ilgili tüm başvuruları belirleyecek.

BİR AYLIK İLAM OKUMA SÜRESİ VAR

Yargıtay 5. Dairesi tarafından verilen son kararlar sonrasında dosya Yargıtay Başsavcılığı'na verilecek. Onanan ve bozulan kararlar başsavcılık tarafından incelenip bir karara varılacak. Başsavcılığın mütalaasına göre, kararlar çıktığı için bir itiraz ve düzeltme yapması söz konusu gözükmüyor. Büyük olasılıkla Yargıtay Başsavcılığı kararı uygulanması için 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tekrar gönderecek. Bu süreç 20 gün ile 1 ayı bulacak.

YAKALAMA EMRİNE KADAR ÖZGÜR

Aziz Yıldırım ve diğer hapis cezası alan kişiler, yakalama emrine kadar özgür. Mahkeme, Yargıtay onayından sonra hükmün uygulanması için infaz savcılığına dosyayı gönderecek. İnfaz savcılığı da yakalama emri çıkartıp Aziz Yıldırım ve hükümlüleri cezaevine koyacak. Burada hükümlülerin yattıkları hapis süresi düşülüp cezaevinde kalacakları gün sayısı belirlenecek.

YILDIRIM'IN İTİRAZ HAKLARI NELER?

Peki bu süreçte Aziz Yıldırım ve diğer hükümlülerin itiraz hakları neler, AKŞAM bir çok hukukçuya danışıp bu olasılıkları buldu. İşte önemli detaylar:

1 - DÜZELTME HAKKI: Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu, Yargıtay'dan karar düzeltme isteyebilir. Hukukçulara göre bu tebligattan sonra mümkün. Ancak genel görüş olumsuz bir yanıt alınacağı yönünde.

2 - ANAYASA'YA BAŞVURU: Bu süreçte Yıldırım ve yöneticiler, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilir. Başvuruda sanık kararın hukuka aykırı olduğunu, delillerin değerlendirilmediğini, savunma hakkı verilmediğini gerekçe gösterebilir. Hukukçulara göre savunma hakkı kısıtlanmadığı için bu başvuruya da olumlu yanıt çıkması zor.

3 - İNFAZIN ERTELENMESİ: İki başvurudan sonuç çıkmaması halinde Aziz Yıldırım için infazın ertelenmesi de gündeme gelebilir. 38 ay hapis yatması gereken Başkan Aziz Yıldırım, sağlık, ailesel nedenler ve işlerini gerekçe göstererek 6 ay infazın ertelenmesini isteyebilir. Ceza İnfaz Kanunu'nun 16. ve 17. maddesindeki haklarını kullanarak böyle bir başvuru hakkı var. Yıldırım'ın bilindiği gibi yüksek şekeri bulunuyor. Yine Mehmet Ağar da sağlık gerekçesiyle böyle bir ertelemeden yararlanmıştı. Bazı hukukçular "5 yıl üstü cezaların infaz ertelenmez" derken birçok ceza hukukçusu "Bu mümkün" diyor.

4 - SON UMUT KANUNLARIN DEĞİŞİKLİĞİ: 6 aylık bir süre kazanılması halinde Yıldırım, Özel Yetkili Mahkemelerin gördüğü davaların yeniden görülmesi ile ilgili kanun değişikliğinden yararlanabilir. 2 Temmuz 2012'de hüküm giyen Yıldırım'ın 3 Temmuz'da kaldırılan ÖYM'lerle ilgili düzenlemeden yararlanıp yararlanmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Kanuna şikenin girip girmeyeceği belli değil.

GERÇEK SÜRE 38 AY MI?

Aziz Yıldırım'ın ne kadar hapis yatacağı konusu bir çok kaynağa göre farklı. Ceza hukukçuları hesabı ise şöyle yapıyor: Yıldırım, 6 yıl 3 ay hüküm yedi. Bunun üçte 2'si uygulanır, ceza evinde geçen 12 aylık süre de bundan düşülür. Yani Yıldırım'ın bakiye hükmü 3 sene 2 ay. Bunun 2 senesi denetimli serbestlik haline gelebilir, son bir yılı açık cezaevi olabilir.

KENAN KARCI - AKŞAM

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:23

İLGİLİ HABERLER