Gündem
  • 30.10.2008 20:01

BABACAN: AB'DE GÜVENLİK SORUNU ÇIKAR

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa'ya barışı getirmek amacıyla kurulan AB'nin genişlemeye devam etmediği takdirde, güvenlik sorununun ortaya çıkacağını söyledi.
Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya toplantısında konuşan Babacan, AB'nin tarihi hakkında bilgi vererek, kurucu 6 ülkeden topluluğun bugünlere geldiğini söyledi.
AB'nin kurulduğu günden bugüne kadar daima bir ekonomik güç olduğunu, bu ekonomik gücün, bugün ekonomik ve siyasi güçle devam ettiğini belirten Babacan, bunda AB'nin genişlemesinin itici gücü bulunduğunu, kapıların kapatılması halinde ise AB'nin temel özelliklerini kaybedeceğini anlattı.
Avrupa'da yaşanan küresel finansal krizin AB'nin genişlemesi sürecini kısa dönemde ikinci plana itebileceğini ifade eden Babacan, AB'nin birinci ve ikinci dünya savaşlarının ardından Avrupa'da gerçek barışı oluşturmak için kurulduğunu anımsattı.
Babacan, genişlemenin durması halinde birlik içinde güvenlik sorununun ortaya çıkacağını belirterek, genişlemenin güvenlik ve komşudaşlık getireceğini, Türkiye'nin Orta Asya ve Orta Doğu'ya açılan bir kapı olması nedeniyle topluluğa girmesi halinde AB'nin bu bölgeye daha rahat etki edebileceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:49

İLGİLİ HABERLER