Gündem
  • 12.10.2008 01:19

BABACAN: "HİÇBİR ÜLKE, TEK BAŞINA TERÖRLE MÜCADELEDE BAŞARILI OLAMAZ"

Türk-Arap İşbirliği Forumu 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı sonunda, Dışişleri Bakanı Babacan ile Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa arasında, Arap Birliği'nin Türkiye'de misyon açmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin artık kurumsal bir çerçeveye oturduğunu kaydeden Bakan Babacan, tüm katılımcıları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı bildiride, Filistin ve Irak'taki gelişmeler başta olmak üzere Orta Doğu'daki konuların görüşüldüğünü belirtti. Babacan, "PKK terör örgütünün ülkemize yönelik son saldırısı, bilindiği gibi Arap ülkeleri tarafından kınanmıştı. Arap Birliği ve üye ülkelerin, hain terör saldırılarına karşı tavrı da ortak bildiride vurgulanmış oldu. Bölgemizde barış ve istikrar kuşağı tesis edilmesi, dış politikamızın merkezinde yer almaktadır. Bu bağlamda çok boyutlu, proaktif, yapıcı ve geleceğe dönük dış politikamızla hem yakın bölgemizde hem de daha geniş ölçekte güvenlik, istikrar ve refahın gelişimine katkı sağlamayı
hedeflemekteyiz'' diye konuştu.
Bugün yapılan anlaşmada Arap Birliği'nin Türkiye'de bir temsilcilik açmasıyla ilgi konunun da gündeme geldiğini belirten Babacan, "Kahire Büyükelçiliği'nin, Arap Birliği nezdinde akredite edilmesi hususundaki çalışmalar da son aşamaya gelmiştir. Arap Birliği'nin ülkemizde temsilcilik açması ve akreditasyonun nihai hale getirilmesi, Türkiye ile Arap Birliği arasındaki ilişkilerin yeni bir seviyeye taşınmasını sağlayacaktır'' şeklinde konuştu.
ARAP ÜLKELERİNDE BM İÇİN TAM DESTEK
Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığının desteklenmesiyle ilgili Arap Birliği ülkelerinden gerçekten güçlü bir destek almakta olduklarını anlatan Bakan Babacan, "Şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, Türkiye, Arap ülkelerinden destek almaktadır. Arap Birliği Bakanlar Konseyi'nin Türkiye'nin üyeliğini desteklemekle ilgili bir kararı da var. Ancak nihai karar, ülkelerin tek tek verecekleri kararlardır. Biz açıkçası bu güçlü destek için teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin önümüzdeki hafta yapılacak seçimlerde başarılı olmasını ümit ediyoruz. Seçim, 17 Ekim Cuma günü New York'ta yapılacak. Bu konuda bizim de çalışmalarımız önümüzdeki hafta New York'ta devam edecek'' ifadelerini kullandı.
Babacan, bir gazetecinin, terörle mücadelenin askeri alanda mı yoksa siyasi çözümle mi olacağı konusundaki sorusu üzerine, ''Diyoruz ki, terörle mücadelede farklı enstrümanlar vardır. Bunlar nedir? Askeri enstrümanlar, diplomasi, ticari temaslar, ekonomik ve sosyo-kültürel enstrümanlar. Bu enstrümanların tümünü belli bir strateji çerçevesinde gerektiği zaman gereken miktarda kullanarak teröre karşı, terörizme karşı, terör örgütüne karşı mücadele etmek zorundayız. Ancak sizin sorunuzun içinde geçen bir terminoloji var ki, ben burada tekrar etmek istemiyorum. Çünkü bu, bölücü örgütün sık kullandığı bir terminolojidir. Biz kendi terminolojimizle ve enstrümanlarımızla mücadeleye devam edeceğiz. Şunu da eklemek lazım. Ben özellikle konuşmamda vurguladım. Hiçbir ülke tek başına bu mücadelede başarılı olamaz. Mutlaka burada uluslararası dayanışma, işbirliği ve ülkelerin hep beraber ortaya koymaları gereken ortak bir siyasi irade ancak bu sorunun kesin olarak çözümünü beraberinde getirebilir'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:29

İLGİLİ HABERLER