Ekonomi
  • 29.9.2011 12:58

BABACAN VATANDAŞI UYARDI:AYAĞINIZI YORGANINIZA GÖRE UZATIN

ERHAN YILMAZ
İstanbul Finans Zirvesi'ne katılan Ali Babacan, çıkışta basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. Babacan, OECD toplantılarını soran bir basın mensubuna toplantıların 17 Ekim'den önce gerçekleştirileceğini söyledi. Bir soru üzerine kredi notu kararlarının, kredi derecelendirme kuruluşlarının kendi bilecekleri iş olduğunu belirten Ali Babacan, "Onlar maalesef çok geriden geliyorlar.
Normalde kredi derecelendirme kuruluşlarının yatırımcılara yön vermesi, yol göstermesi ve bir ülke ile ilgili önceden bilgi vermesi gereken kuruluşlarken, olup biteni izah eden kuruluşlar durumuna düştüler şu anda. İş olup bittikten sonra olanı biteni anlatmaya çalışıyorlar, geriye geliyorlar. Şu anda G-20'de bir çalışma var ki kredi derecelendirme kuruluşlarına olan ihtiyaç nasıl azaltılabilir, alternatif kurumlar nasıl oluşturulabilir bununla ilgili bir çalışma var. Pek çok ülkede sıkıntılara neden oldu. Pek çok ülke hatta bazı süreçler başlattı bu kuruluşlarla ilgili. Dolayısıyla biz yolumuza bakıyoruz, onlar da bizi arkadan izliyor, takip ediyor" diye konuştu.
"Herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Herkes ödeyebileceği kadar borçlansın" diyen Ali Babacan, vatandaşları aşırı borçlanmamaları konusunda uyardı. Babacan, "Bunları biz söyledik. Hala tavsiyelerimiz aynı. Biz israf ekonomisi olmayacağız. Sayın Başbakanımız da söyledi. Bir verim ekonomisi olacağız. Normal günlük harcama ile israf arasındaki farkı en iyi vatandaşlarımız değerlendirecektir" dedi.
Babacan, bir basın mensubunun, "TMSF Başkanı, bankacılık sektöründe mevduat sigortasına ek bir takım yenilik getirildiğini açıkladı. Bunun da sektöre maliyetinin 16 milyon lira olduğunu söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Bunlar bizim Finansal İstikrar Komitesi'nde konuştuğumuz, tartıştığımız konular. Şu anda G-20 bünyesinde kurulan Finansal İstikrar Kurulu bünyesinde, bankaların büyüklüklerine göre farklılaştırıp, ayrı ayrı politikalar uygulanmasıyla ilgili bir eğilim var. Bu genel eğilim çerçevesinde de TMSF bankaların büyüklüklerine göre ayrı ayrı sigorta primi uygulamayla ilgili bir teknik hazırlık yaptı. Bize sundu, bizde uygun gördük. Ama bunlar çok büyük farklar değil, küçük farklar getiriyor.
Toplamda 16 milyon gibi bir rakam yanılmıyorsam 200 milyon büyüklük içerisinde ekleniyor. Yani yüzde 7-8-10 mertebelerinde bir şey. Çok büyük ve ciddi bir yük değil. Zaten dönem dönem bununla ilgili ayarlamalar yapılıyor. G-20 Finansal İstikrar Kurulu çerçevesinde banka büyüklüklerine göre ayrı politikalar uygulamanın bir ilk küçük adımı olarak bunu görmekte fayda var. Kısa vadede bunun ötesinde bir şeyler olmayacak. Büyük bankalara bir şeyler mi geliyor şeklinde soru işaretleri oluşabilir.
Böyle bir şey yok. İlk etapta bankaların büyüklüklerini tanımlayıp, belki 2-3 gruba ayırıp, bu gruplara da ayrı ayrı sigorta primi uygulanır. Ama küçük küçük farklılaştırmalar bunlar. Böyle bir ortamda bizim atacağımız adımlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çok itinalı, özenli tedbirler almamız gerekiyor. Bizim biliyorsunuz 5 Temmuz 2004'te belirlediğimiz bir rakam zaten söz konusu. Bununla ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu değil. 2009 krizinden bu yana Avrupa genelinde farklı ülkelerde, farklı uygulamalar oldu. Biz Türkiye'de herhangi bir değişiklik yapmadık. Değişiklik yapmaya niyetimiz şu an için yok. TMSF böyle bir hazırlığı bir fikir jimnastiği olsun diye bize sundu. Biz bunu uygun görmedik. BDDK, Merkez Bankası ve diğer kurullar uygun görmedi. TMSF'nin böyle bir adım atması söz konusu olmayacak."
Ali Babacan, bir soru üzerine de cari açığın trendinin tersine döndüğünü ifade ederek, "Yani bir azalış trendine dönmüş durumda. Dolayısıyla cari açık konusunda en yüksek rakamlar artık arkamızda kaldı. Bundan sonraki dönemde daha makul rakamlar göreceğiz. Tabi bu yıl yüksek çıkacak. Yüzde 9-10 mertebelerinde bir şey olabilir. Ama gelecek yıl, ondan sonraki yıl daha düşük rakamları göreceğiz. Bu hem genel ekonomik aktivitenin seviyesiyle alakalı ama öte yandan bizim aldığımız, alacağımız tedbirlerle
alakalı olacak" dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:38

İLGİLİ HABERLER