Gündem
  • 31.3.2021 20:09

Babacan'dan Erdoğan ve Bahçeli'ye tepki: Zulme karşı lâl oldunuz

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Doğu Türkistan’da Uygurlara karşı uygulanan insan hakkı ihlallerine ilişkin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye "zulme karşı lâl oldunuz" diyerek tepkide bulundu.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Kırklareli il kongresinde konuştu. Dış politika üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan Babacan, Çin'in Doğu Türkistan'da ki Çin zulmü için "Dünyanın dört bir yanından ses yükselirken, Uygurlar için neden tek kelime etmiyorsunuz? Hadi, Perinçek’i anladık. Anlaşılan o zaten memnun. Peki Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli… Sizlere ne oluyor? Doğu Türkistan’da yaşanan zulüm karşısında lâl oldunuz" diye konuştu.

Babacan'ın konuşması şöyle:

"U DÖNÜŞÜ YAPTILAR"

"Öyle yanlış bir diplomasi yürüttüler ki, sanki Türkiye Mısır’a muhtaçmış gibi bir algı oluştu. Mısır adeta ‘kazanan taraf’ olduğunu hissetti, şartlar öne sürdü. Sayın Erdoğan ‘darbeci Sisi’ diye meydanlarda sesleniyordu değil mi? ‘Onun olduğu salona girmem’ diyordu. Son günlerde kaç yetkili Mısır’ı övme yarışına girdi. Önce kutuplaştırdılar. Hatta daha 2019’daki yerel seçimlerde karşı partinin adayına Sisi demeye getirdiler. Sonra da baktılar ki Doğu Akdeniz Türkiye’ye rağmen paylaşılmaya başlandı. Siz her ülkeyle kavga ederseniz hepsi bir araya gelip size karşı cepheleşir. Milli menfaatler de ancak böyle zarar görür. Hemen U dönüşü yaptılar.

"ÜLKEYİ YAYIK AYRANINA ÇEVİRDİNİZ"

Bir sabah kalkıyorlar, haçla hilali çakıştırıyorlar. Bir gün ‘Şangay Beşlisi’nde olmak istiyorlar, bir başka sabah da kalkıp ‘Avrupa Birliği güzeldir’ diyorlar. Sayın Erdoğan, biraz yavaş. Bunu artık sizin klasik U dönüşlerinizle falan da açıklayamıyoruz. Ülkeyi yayık ayranına çevirdiniz. Çalkalayıp duruyorsunuz memleketi. Sizin yandaşlarınız, peşinizdeki kuş sürüleri, pelikan melikan helak oluyor. Hızlarını alamayıp devriliyorlar, yine de peşinizden koşmaya çalışıyorlar. Tabii işin ucunda bir sürü menfaat var. Ama biraz yavaş, bu kadar zikzak çizdirilmez. Bir ülkenin stratejik hedefi olur, uzun vadeli hedef seti olur. Büyük ülkeler böyle yönetilir.

"NEYİ GÖRÜŞTÜKLERİNİ BİLE BİLMİYORLAR"

S-400’den önce Çin’le görüştüler ama ne görüşme… Koskoca ülkenin savunma sistemiyle ilgili bir konuyu görüşmek için oturdular. Ortaya çıktı ki neyi görüştüklerini bile bilmiyorlar. Görüştükten sonra ‘Ya bu füzelerin teknik özellikleri bizim aradığımız değil’ dediler. Çin ilişkileri de bozuldu. Bu çarşıdan pazardan alınacak bir basit bir şey değil. Türkiye’de bu işin uzmanları var ama bilenlerle çalışmıyorlar. Ekonomide bakkal çırağının, dış politikada da uluslararası ilişkiler birinci sınıf öğrencisinin yapmayacağı hataları yapıyorlar.

ERDOĞAN VE BAHÇELİ'YE TEPKİ

Çin’e karşı Doğu Türkistan’da gıklarını çıkaramıyorlar. Ama lafa gelince sağa sola ‘yerli ve milli’ dersleri verirler. Lafa gelince ‘tüm dünya mazlumlarının sesi’ olduklarını iddia ederler. Lafa gelince dinimizin kutsallarını da siyasete alet ederek, din kardeşliğinden bahsederler. Bütün dünya, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çok ciddi insan hakları ihlalleri olduğunu konuşuyor. Çeşitli ülkeler ‘soykırım’ tanımları yapıyor. Dünyanın dört bir yanından ses yükselirken, Uygurlar için neden tek kelime etmiyorsunuz? Hadi, Perinçek’i anladık. Anlaşılan o zaten memnun. Peki Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli… Sizlere ne oluyor? Doğu Türkistan’da yaşanan zulüm karşısında lâl oldunuz." (ANKA)

Kaynak: Ali Babacan'dan Erdoğan ve Bahçeli'ye tepki: Zulme karşı lâl oldunuz

Güncellenme Tarihi : 31.3.2021 19:10

İLGİLİ HABERLER