Ekonomi
  • 4.7.2007 00:56

BABACAN'DAN İLGİNÇ 'BÜYÜME' DEĞERLENDİRMESİ!..

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, büyümenin şu andaki kompozisyonundan memnun olduklarını, bunun enflasyonist bir büyüme olmadığını belirterek, ''Eğer iç tüketimle sağlanan bir büyüme olsaydı, bu enflasyonist bir büyüme olabilirdi'' dedi.
     Kanal 24'te yayınlanan ''Yuvarlak Masa'' programına katılan Babacan, şu anda bütçe açığında Maastrich Kriteri olan yüzde 3'ün de altına düşüldüğünü, AB kriterleri açısından borç stoğunda ve bütçe açığında sorun olmadığını söyledi.
     Her ne kadar enflasyon tek haneye inse de enflasyonla ilgili Türkiye'de hala ''biz bunu başardık'' diyecek noktada olmadıklarını belirten Babacan, enflasyonun ileriye dönük beklentilerinde güven noktasında yapacakları bulunduğunu bildirdi.
     "Türkiye'nin ithalatı çok arttı, ihracatı o kadar artmadı" diyen Babacan, "ithalatımızdaki en büyük artış petrol ve petrol ürünlerindeki artıştan kaynaklanıyor. Bundan sonraki dönemde hem petroldeki hızlı artış trendinin yavaşladığı ve hem de yapmış olduğumuz yatırımların artık ihracata döndüğü bir döneme giriyoruz" dedi.
     Babacan, ''Yüksek büyüme beraberinde bir cari açık sorunu getiriyor, bunu doğrudan yabancı sermaye ile finanse ediyoruz. Bu sürecin kesilebileceğine ilişkin endişeniz var mı'' sorusu üzerine de bu kadar yüksek bir cari açığın finanmansla döndüğünü, ancak finansmanın da güven faktörüyle sağlandığını söyledi.
     Babacan, ''Portekiz'in dönem başkanlığında müzakere süreci nasıl ilerleyecek? '' sorusunu da şöyle yanıtladı:
     ''Uluslararası ilişkilere farklı perspektiflerde bakmalıyız, bu ilişkilerde duygusallığın yeri yok. Türkiye oyun kurucu bir ülke haline geliyor. Biz içinde bulunduğumuz bölgede bunu yaşadık. ABD'nin Türkiye'nin AB ilişkilerinde hep destekleyici rolü olmuştur. Bunu, (kara kaşımız kara gözümüz) için değil, istikrarlı bir Türkiye bugün için işlerine geldiği için yapıyorlar. Türkiye'nin uzun vadeli istikrarı için AB sürecinin önemli olduğunu herkes farkında. Bu süreçte, Fransa, (bloke eden ülke olma sıfatını kazanmayı göze alabilir mi) bilmiyorum. Fransa için Türkiye konusu bir AB konusu değil, bir iç politika konusu. Portekiz'in dönem başkanlığında kuşkusuz Fransa ile bu işler oturulup, konuşulacaktır.''
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:41

İLGİLİ HABERLER