Dünya
  • 27.11.2021 13:58

BAE, Etiyopya'da Türkiye ile birlikte savaşa dahil oluyor

Afrika ülkesi Etiyopya'da inanılmaz bir hazırlık var. Türkiye, Rusya, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteklediği merkezi hükümet ile Amerika ve Mısır'ın desteklediği isyancı güçler şiddetli bir savaşın eşiğinde..
Türkiye Etiyopya'ya SİHA verirken Türkiye ile aynı safta bulunan BAE, hergün bu ülkeye silah ve mühimmat taşıyor..

El-Cezire televizyonu, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Etiyopya'da devam eden iç savaşa müdahil olduğunu duyurdu.

Katar merkezli El-Cezire televizyonu, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Etiyopya'da devam eden iç savaşta Tigraylara karşı merkezi yönetime destek verdiğine dair uydu görüntülerini ele geçirdiğini duyurdu.

Bu bilgilere göre BAE'den Etiyopya'ya pek çok gizli uçuş gerçekleştiriliyor. Bu uçuşlarla BAE, Etiyopya'nın merkezi yönetimine gelişmiş silahlar ve her türden askeri malzeme sağlıyor.

BAE ve Etiyopya arasında kurulan hava köprüsüyle bir aydan kısa bir sürede bir İspanyol firması 54, bir Ukrayna firması da 39 uçuş gerçekleştirdi.

Uçuş çizelgeleri ve uydu görüntüleri, yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Ebu Dabi'deki Siveyhan Üssü'nden Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'nın hemen güneyindeki Harar Meda üssüne gelen uçakları gösteriyor.

Görüntüler Etiyopya askeri üslerinde ilk kez belgelenen Çin yapımı bir Wing Loong insansız hava aracını gösteriyor:

 

Görüntülerde ayrıca Ilyushin kargo uçağından Etiyopya'ya gönderilen askeri malzemelerin boşaltıldığı anlara dair kareler de yer alıyor:

Savaşın sürdüğü Etiyopya'nın kuzeyinin büyük bir kısmı iletişim kesintisi altında ve gazeteciler için erişim ciddi boyutta kısıtlanmış durumda. Bu da savaş alanındaki iddiaların doğrulanmasını zorlaştırıyor.

Etiyopya merkezi yönetimi sürmekte olan savaşta Rusya, Türkiye, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin kendisini desteklediğini belirtiyor. ABD, Mısır ve Sudan'ı ise Tigraylara destek olmakla suçluyor.

Mepanews

Dünyanın gözü Türk SİHA'larında: Etiyopya ve Fas da satın almak istiyor

Türk İHA ve SİHA'larına karşı dünya çapında ilgi giderek büyüyor. Etiyopya ve Fas da Türkiye'den silahlı insansız hava aracı almak için talepte bulundu. Yetkililer, yapılan anlaşmaların yedek parça ile eğitim konularını da içerebileceğini söyledi.Türk SİHA ve İHA'larının başarısı dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Etiyopya ve Fas, Türkiye'de Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) satın almak için talepte bulundu. Uluslararası haber ajansı Reuters, söz konusu bilgiyi farklı ülkelerden ismini vermediği yetkililerin açıklamalarına dayandırdı.

Mısırlı iki güvenlik yetkilisi, Kahire'nin ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden satışı durdurmaları için talepte bulunduğunu ifade ederken, Mısırlı üçüncü bir kaynak konunun Türkiye ile Mısır arasında yürütülen siyasi istişarelerde ele alınması gerektiğini belirtti.

EĞİTİM DE ALACAKLAR

Bir Türk yetkili, Etiyopya ve Fas'ın Bayraktar TB2 İHA'larından almak için Türkiye'ye başvurduğunu ve anlaşmaların yedek parça ve eğitim konularını da içerebileceğini belirtti.

İLK PARTİYİ MAYIS'TA TESLİM ALDI

Adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat, Fas'ın ilk parti silahlı İHA siparişini mayıs ayında teslim aldığını, Etiyopya'nın talebinin akıbetinin ise henüz net olmadığını ifade etti.

Yetkililer, talebin kaç İHA'yı kapsadığı ve mali ayrıntıları hakkında bilgi vermedi. Satış talebi hakkında taraflardan açıklama yapılmadı.

Etiyopya silahlı kuvvetleri ve başbakanlık makamı konu hakkındaki sorulara cevap vermezken, askeri ekipman alımları hakkında basına açıklama yapmayan Fas'ta ise hükümet yetkililerine ulaşılamadı.

Türkiye, Etiyopya ve Fas, silahlı insansız hava aracı satışı anlaşması hakkında resmi bir açıklamada bulunmadı. Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve İHA'ların üreticisi Baykar Savunma konu hakkındaki sorulara cevap vermedi.

Güncellenme Tarihi : 27.11.2021 23:27

İLGİLİ HABERLER