Gündem
  • 29.8.2020 15:22

BAE'nin İsrail ihanetini çizen Ürdünlü karikatürist İmad Haccac tutuklandı

BAE-İsrail anlaşmasını eleştiren karikatürist Ürdün’de tutuklandı. tutuklanma gerekçesi bir facia.. Adam hakkında ülkesini yabancı bir ülkeyde düşman etmek suçlaması yapıldı. bu suçun cezası 5 ile 15 yıl arası hapis..

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan normalleşme anlaşmasına hakaret içeren bir karikatür çizdiği iddiasıyla gözaltına alınan İmad Haccac, Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sevk edildi.

BAE-İsrail anlaşmasını eleştiren karikatürist Ürdün’de tutuklandı

Karikatüristin avukatı Mervan Salim, yaptığı açıklamada, "Amman Başsavcısı Rami Travne, yetkisizlik dolayısıyla Haccac'ı Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sevk etti. Şu ana kadar kendisine yöneltilmiş bir suçlama bulunmuyor." ifadelerini kullandı.

İsrail ile BAE arasındaki anlaşmayı eleştiren karikatüriste gözaltı

Daha önce yerel basında Ürdün'de ünlü karikatürist Haccac'ın İsrail ve BAE arasında imzalanan normalleşme anlaşmasına hakaret içeren bir karikatür çizdiği iddiasıyla gözaltına alındığı yönünde haberlere yer verilmişti.

Karikatürist İmad Haccac, BAE Veliahtı bin Zayed'i hicvettiği için Ürdün'de  tutuklandı Foto Galeri - İlke Haber Ajansı [İLKHA]

Ürdün makamları şu ana kadar karikatüristin gözaltına alınmasıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

BAE-İsrail normalleşmesini eleştiren karikatürist gözaltına alındı

SARAY ÖNÜNDE EYLEM

Öte yandan Ürdünlü karikatürist İmad Haccac’, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan anlaşmayı eleştiren bir çizim yaptığı için tutuklandı. Haccac ‘ın Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne sevk edilmesinin ardından, bir grup sanatçı ve aktivist sarayın önünde eylem yaptı. Londra merkezli El-Arabi el-Cedid gazetesinde yayınlanan karikatür, İsrail’in normalleşmeye rağmen Washington’un Abu Dabi’ye F-35 uçağı satışına karşı olmasının ardından BAE ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın tutumuyla alay ediyordu. Sözkonusu karikatür büyük ilgi görmüştü.

İSRAİL’DEN BAE’YE İLK UÇUŞ PAZARTESİ

İsrail’in ulusal hava yolu şirketi El Al, Tel Aviv ile Abu Dabi arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasının ardından Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilk ticari uçuşunu pazartesi gerçekleştirecek. El Al’ın, BAE’nin başkenti Abu Dabi’ye yapacağı uçuş, LY971 koduyla Tel Aviv yakınlarındaki Ben Gurion Havalimanı’nın uçuş listesine eklendi. İki ülke arasında varılan normalleşme anlaşmasının ardından El Al’ın Abu Dabi’ye yapacağı ilk ticari uçuşta resmi ziyaret kapsamında BAE’ye gidecek İsrailli ve ABD’li yetkililerin yer alacağı belirtiliyor.

BAE ve İsrail, gizli ittifaklarını resmiyete döktüğü normalleşme anlaşması Ürdün ile ilişkileri de gerdi. Ürdün Kralı Abdullah'ın üvey kardeşi Prens Ali, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'i eleştiren bir yazı paylaşınca iki ülke arasındaki ilişkiler kısa sürede gerildi. Bin Zayed'in, Kral Abdullah'ı arayarak tehditler savurduğu iddia edildi.

İHANET İLE SUÇLUYORDU

Prens Hüseyin, sosyal medya hesabından, İngiliz tarihçi Avi Shlaim’in kaleme aldığı ve BAE’ye eleştirilerin yöneltildiği bir makale paylaştı. “Emirlik-İsrail Anlaşması: Atılım veya İhanet” başlıklı yazıda, Bin Zayed’in üzeri çarpı ile çizilmiş ve ‘hain’ yazan bir fotoğrafı da bulunuyordu. Yazıda, “BAE’nin Filistinlilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için İsrail ile barış anlaşması yaptığını iddia etmek, tam bir ikiyüzlülüktür” gibi sert ifadelere yer veriyordu.

PRENS PAYLAŞIMI KALDIRDI

Prens’in kısa sürede yayılan bu paylaşımı BAE’yi rahatsız etti. Arap basınında yer alan iddialara göre BAE, mesajın silinmesi için Ürdün’e baskı yaptı. Yeni Şafak'ın haberine göre, Bizzat Zayed’in Kral Abdullah’ı arayarak tehdit ettiği öne sürüldü. Emirlik’te çalışan Ürdünlülerin sınır dışı edilmesinden işten çıkarılmasına, Emirlik büyükelçisinin geri çekmeye kadar bir dizi tehdit savrulduğu dile getiriliyor. Ardından Abdullah’ın devreye girdiği, Prens’ten paylaşımını silmesini istediği aktarılıyor. Bir süre direnen Prens kişişel paylaşmanın kimseye bağlamayacağı konusunda ısrar ettiği söyleniyor. Baskılara dayanamayan Prens Ali’nin sözkonusu tweeti hesabından silmesiyle tartışmalar son buldu. Bu süreçte sosyal medya Kral yanlıları ve muhalifler arasında şiddetli tartışmalarına sahne oldu. Muhalifler, BAE’yi eleştiren tweetin Ali bin Al Hüseyin’in kişisel görüşü olduğunu savunurken, Kral yanlıları bunun Ürdün’ün resmi konumunu temsil etmediğini dile getirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 29.8.2020 15:27

İLGİLİ HABERLER