Gündem
  • 27.7.2009 02:43

BAĞ EVİNDE GİZEMLİ BULUŞMA!..

Korsan kararname ile HSYK’da krize sebep olan kurul üyesi Ali Suat Ertosun'un, faili meçhul cinayetlerden tutuklu Albay Temizöz'ün komutanı Tuğgeneral Ali Aydın ile Kayseri’deki bir bağ evinde buluştuğu ortaya çıktı...

Faili meçhul cinayetleri soruşturan savcı ve hakimlerin görevden alınmasını isteyen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun'un aynı soruşturma kapsamında tutuklanan Albay Cemal Temizöz'ün komutanı tarafından Kayseri'de 2 gün ağırlandığı ortaya çıktı. Ertosun'un Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın'ın Tavas'taki bağ evinde 2 gün süren gizemli toplantılar yaptığı öne sürüldü.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ HIZ KAZANDI

Hakkında 9 kez ağırlaştırılmış hapis cezası istenen Temizöz'ün komutanı Ali Aydın ile Ertosun'un yakın ilişkisinin 19 Aralık 2000’de gerçekleştirilen Hayata Dönüş Operasyonları ile başladığı öne sürüldü.

Ertosun, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde gerçekleştirimen Hayata Dönüş Operasyonu'nu o tarihte Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı Kurmay Albay Ali Aydın birlikte yürüttü. Ertosun'un, Aydın'la görüşme trafiğinin son dönemde hız kazandığı belirtildi. Aydın'ın Kayseri'nin Talas semtindeki bağ evinde 6-7 Mart tarihlerinde iki gün boyunca HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'u ağırladığı iddia edildi.

2 HAFTA SONRA TUTUKLANDI

Ertosun'un Aydın'la görüşmeleri sürerken faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma ilginç bir boyut kazandı. 6-7 Mart 2009’da gerçekleştirilen gizemli toplantıdan yaklaşık 2 hafta sonra Aydın emrindeki Albay Temizöz, 23 Mart’ta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında tutuklandı.

SAVCI HUKUKSUZLUĞA DİRENDİ

Ancak, Temizöz'ün gözaltına alınarak Diyarbakır Başsavcılığı'na gönderilme talebine bağlı bulunduğu komutanlık uzun süre direndi. Önce Temizöz'ün gönderilmemesi için "uçak bulunamadı" gibi gerekçeler öne sürüldü. Konu kriz boyutuna ulaşınca soruşturmayı yürüten Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak, Ankara'ya çağrıldı.

Kavak geri adım atmayınca, bağlı bulunduğu komutanlık Temizöz'ü göndermek durumunda kaldı. Başta Ergenekon'la ilgili hakim ve savcıların görev yerlerinin değiştirilmesini içeren Ertosun'un korsan kararnamesinde, Temizöz'ü cezaevine götüren süreçte görev alan hakim ve savcıların da bulunması kafaları karıştırdı.

KORSAN KARARNAMEDEKi 2 iSiM

Ergenekon sanığı Engin Aydın ile görüntülendiği ortaya çıkan HSYK üyesi Ertosun'un hazırladığı korsan kararnamede Diyarbakır'da görev yapan 2 isim dikkat çekiyor. Diyarbakır Başsavcısı Durdu Kavak ve Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir'in görev yerlerinin değiştirilmesi isteniyor. Hakim Örsdemir faili meçhul dosyalara bakarken, Diyarbakır Başsavcısı Kavak ise faili meçhul dosyalar ile PKK'nın şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik düzenlediği başarılı operasyonlarla biliniyor.

YÜZBAŞIDAN ASKER KURŞUNU iTiRAFI

Hayata Dönüş Operasyonu 19 Aralık 2000’de gerekleştirildi. Operasyonlarda 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişi yaşamını yitirdi. Mahkûmların açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği iddia edilen Uzman Çavuş Nurettin Kurt'un, asker kurşunuyla öldürüldüğü ortaya çıktı. Skandal Adli Tıp raporlarıyla ortaya çıkarılırken, bu iddiayı doğrulayan bir gelişme 2007’de yaşandı. Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada operasyonda görev alan Jandarma Yüzbaşı Uğur Pamukçu şok itirafta bulundu. Pamukçu, verdiği ifadesinde Uzman Çavuş Kurt'un askerler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiğini itiraf etti.

ERTOSUN, GÜLALTAY’LA GÖRÜŞTÜRMÜŞ!

Eski Başsavcı Reşat Petek, hazırladığı korsan kararname ile hakim savcı atamalarında krize neden olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun'la ilgili çarpıcı bir iddada bulundu. Petek, Gazeteci Can Dündar'a Sabancı'nın katili Mustafa Duyar'la görüşme izni vermeyen Ertosun'un Gazeteci Uğur Dündar'a o dönem Yozgat Cezaevi'nde yatmakta olan Akın Birdal suikastinin azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay'la görüşmesine izin verdiğini açıkladı.
(BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:04

İLGİLİ HABERLER