Gündem
  • 1.10.2011 00:00

BAĞIŞ: 'BEN AB'NİN BAKANI DEĞİL, TÜRKİYE'NİN AB'DEN SORUMLU BAKANIYIM'

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, "Ben Avrupa Birliği'nin bakanı değilim, ben Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden Sorumlu Bakanıyım. Dolayısıyla ülkenin çıkarlarını her zaman en önde tutuyorum" dedi.
Egemen Bağış, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen 25. Avrupa İnsan Yönetimi Konferansı'na katıldı. Konferansta konuşan Bağış, bütçede en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiklerini söyledi. Bağış, "2002'ye kadar ülkenin en büyük kalemi, Milli Savunma Bakanlığı bütçesiydi. 9 yıldır değişmeyen bir gerçek vardır, o da bütçenin en büyük payı Milli Eğitim'e ayrılıyor. Çünkü biz gelecek nesillere yatırım yapıyoruz. Çünkü biz o Çin atasözünde söylendiği gibi, 100 yıl sonrasını, 50 yıl sonrasını planlıyoruz. Yatırımı insana yapıyoruz, tanklara, tüfeklere yapmıyoruz" diye konuştu
Konferansın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bağış, "Yıldızı büyüyen Türkiye'yi Avrupa yıldızları arasında ne zaman göreceğiz" diye soran bir basın mensubuna, "Takvim vermek kolay değil. 1954'de başvurduğumuzda Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı çok fazlaydı ama süreç içersinde birçok değişken oldu. Günümüzde Avrupa'nın tekrar Türkiye'ye ihtiyacı çok fazladır. Sonuçta Avrupa Biriliği bir uluslararası kurumdur ve uluslararası ilişkilerde her zaman çıkarlar ön plandadır. Çıkarlarımızın kesiştiği noktada ben bu birleşmenin gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.
Bağış, "Avrupa Birliğine girsek de girmesek de neden Türk Birliği'ni kurmuyoruz" şeklindeki bir soruya da, "Türkiye'nin Avrupa Birliği çalışmaları diğer çalışmalar için alternatif bir çalışma değildir. Biz maharetli bir devletiz, iki işi birlikte yapabiliriz. Batının en doğulu, doğunun en batılı ülkesiyiz. Biz Avrupa Birliği çalışmalarımızı yürütürken, kendi insanımızın yaşam kalitesini arttırmaya çalışırken, doğumuzdaki, kuzeyimizdeki, batımızdaki, güneyimizdeki ülkeleri asla ihmal etme lüksümüz olamaz.
Dolayısıyla Türk Dünyası Dostluk ve İşbirliği Kurultayı'nın kurucu ülkesiyiz, iş birliğini zaten yapıyoruz" diye karşılık verdi.
Bir soru üzerine, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin durma noktasına geldiği düşüncesine katılmadığını ifade eden Egemen Bağış, "Eğer müzakere sürecini açılan fasıllara endeksli tutarsanız o zaman haklısınız. Gerçekten Türkiye, son bir senedir herhangi bir faslın açılış törenine katılmadı. Konseyin aldığı kararlarda Türkiye bütün kriterleri de yerine getirse daha herhangi bir faslın kapanışına katılamıyoruz. Samimi cevap vermem gerekirse Türkiye 33 faslın 13'ünü açtı bugüne kadar. Geriye kalan
20 faslın 17'si üzerinde siyasi engel var, yani ağzımız ile kuş tutsak o fasılları açamayacağımızı söylüyorlar. Açabileceğimiz 3 fasıl ise Türkiye'ye ekonomik olarak yük getirecek fasıldır. Ben Avrupa Birliği'nin bakanı değilim, ben Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden sorumlu bakanıyım. Dolayısıyla ülkenin çıkarlarını her zaman en önde tutuyorum. Eğer ülkeme yük olup sıkıntı yaratacak durumları kabul etsem, ben o fasılları açarım ama buna ne benim gönlüm el verir, ne de Başbakanım buna izin verir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:36

İLGİLİ HABERLER