Gündem
  • 14.8.2009 00:06

BAĞIŞ: İNŞALLAH TERÖR BELASI BİTECEK

KAYSERİ - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Bu çalışmanın (demokratik açılım) neticesinde inşallah terör belası bitecektir, inşallah Türkiye'de artık insanlarımız arasında kamplaşmalar son bulacaktır, inşallah Türkiye'nin huzuru, refahı, bereketi artacaktır'' dedi.
Bağış, Kayseri Erkilet Havaalanı'nda, gazetecilerin ''demokratik açılım çalışmasına'' ilişkin soruları üzerine, Türkiye'deki terör sorununun, kalkınmadaki dengesizliğin, yeni bir sorun olmadığını belirtti.
Egemen Bağış, bu süreçlerin hiçbirinin kolay olmadığını, Türkiye'nin çok aşamalardan geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Bugün yaptığımız demokratikleşme süreci, Türkiye'deki kendi vatandaşlarımızın hassasiyetlerini kültürel, sosyal, eğitim ihtiyaçlarını inceleme çalışmasının AB süreci ile pek bir alakası yoktur, ama bu süreç AB tarafından da yakından takip edilmektedir, takdir edilmektedir. Daha bugün Almanya'nın, AB'nin en büyük, nüfusu en kalabalık ülkesinin büyükelçisinin açıklamaları var. 'Bu süreci Avrupa olarak çok önemsiyoruz. Almanya olarak Avrupa standartlarının üzerinde önemsiyoruz. Çünkü, bizim ülkemizde 3 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var. Türkiye içerisinde bir kucaklaşma, Almanya'da yaşayan Türkler açısından da önemlidir. Bu bizim iç huzurumuz açısından da önemlidir' diye açıklaması var.
Şunu da sizinle paylaşmak istiyorum ki, Türkiye'deki bu cesur açılımı yakından takip eden veya destekleyen sadece batılı diplomatlar ya da AB yetkilileri eğildir. Aynı zamanda doğulular da bunu yakından takip etmektedirler. Çünkü, Ortadoğu coğrafyası, savaşın ve çatışmanın her türlüsünü yaşamıştır. Bu bölgede bir soğuk savaş da yaşadık, sıcak savaş da yaşadık, gerilla savaşları da yaşadık, ama diplomasinin, barışın yeteri kadar farklı yönleri yaşanmadı. Türkiye'nin ortaya koyduğu çaba, son 7 yıldır, eğer Türkiye İsrail ile Suriye arasında ara buluculuk yaparken Afganistan ile Pakistan'ı birbiriyle barıştırırken, Rusya ile Gürcistan arasında ara buluculuk yaparken bu kadar farklı kesimleri bir araya getirirken kendi vatandaşları arasında diyaloğu sağlayamazsa bunu dünyaya anlatmak zor olur. Bu çerçevede, bu açılımı, bu girişimi, bu demokratikleşme sürecini batıda olduğu kadar doğuda da çok büyük takdirle, yakından izleyen yetkililer vardır. Çünkü, Ortadoğu'daki birçok sorunun çözülmesi için belki de bir model oluşturacaktır.''
Bakan Bağış, bir gazetecinin ''DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, bu süreç içinde kendileri üzerinden İmralı'nın ya da örgütün saf dışı edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek bir anlamda muhatabın orası olduğunu işaret etti. Siz de herkesle görüşülmesi gerektiğinin altını çiziyorsunuz. Bu konuda ne yapacaksınız'' diye sorması üzerine şöyle dedi:
''Tabii herkes derken legal olan herkesten bahsediyorum. Sayın Başbakanımız bu konuda adresi çok net bir şekilde verdi. Bu sorunun çözülme yeri TBMM Genel Kurulu'dur. Biz Türkiye'de, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın kanunlarının, kurallarının verdiği hak ve özgürlükler çerçevesinde siyaset yapan herkesin fikirlerini dinlemeye, vergisini ödeyen, askerliğini yapan, bu ülkenin kalkınması için emeğini, terini esirgemeyen bütün vatandaşlarımızın önerilerine açığız.
Sayın Ayna, eğer kendi partisini legal bir kurum olarak görüyorsa, partisinin görüşlerini bizimle paylaşmasını bekliyoruz. Bu konuda Sayın Başbakanımızın, eşbaşkanları ve meclisteki grup başkanları Sayın Türk ile yaptığı görüşmeyi önemsiyoruz. Bugün İçişleri Bakanımızın Sayın Türk ile yaptığı görüşmeyi zaten sizler de takip ettiniz, ama bu konu sadece o partinin meselesi değildir.''
Kendisinin de aslen Siirtli bir ailenin çocuğu olduğunu belirten Bağış, babasının eski Siirt Belediye Başkanı olduğunu anlattı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER