Gündem
  • 3.7.2010 14:08

BAĞIŞ TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ İSTEDİ

İSTANBUL - Bağış, Türk-İtalyan Dostluk Derneğince Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ''Medya ve Ekonomi Forumu''nda yaptığı konuşmada, ''Türkiye'nin AB üyeliğindeki en büyük engel ne, diye düşündüğünde yanıtının önyargı olduğunu'' söyledi.
İnsanların birbirleri hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığı zaman şüphelendiğini, kuşkuya düştüğünü, hatta korktuklarını ifade eden Bağış, Türkiye'nin AB ilişkilerinde de bunun söz konusu olduğunu kaydetti.
Bağış, ''Türkiye'de bazı kişiler maalesef AB'nin ülkemizi böleceğinden, bazıları kültürümüzü değiştirmemiz gerekeceğinden, bazıları da geleneklerimizden vazgeçmek zorunda kalacağımızdan korkuyor. Avrupa'da da benzer korkular var. Avrupa da genç ve dinamik bir nüfusla 72 milyonluk bir nüfusla, farklı bir din ve farklı bir dille Avrupa'ya gelecek Türklerin Avrupa'yı ezip geçeceğinden korkuyor. Şunu unutmayalım bu birleşme her iki taraf için de faydalı olacaktır'' diye konuştu.
Türkiye'de, AB üyeliğinin, politikanın dışında bir mesele olduğunu dile getiren Bağış, ''İktidara gelen tüm partiler bunu destekledi. Teröre karşı yapılan mücadelede de bizi her zaman desteklediniz. İtalyan hükümeti neticede bunu ne kadar istese de, her şey toplumda olup bitiyor. İtalya'da herkes 'Mama, Türkler geliyor' diye korkuya kapılsa da, aslında bunun iyi olacağını bilen kişiler de var'' dedi.
Bağış, son 8 yılda Türkiye ile ikili ticaretini en fazla artıran ülkenin İtalya olduğunu aktararak, iki ülkenin, savunma konularında, uluslararası çabalarda ve hedeflerde birbirlerini desteklediğini söyledi.
Bakan Bağış, ''İtalya ile olan ilişkilerimizde biz bu farkı yaratabiliyorsak, diğer 26 ülke ile de bunu sağlayabiliriz. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisinin de burada bulunması çok önemli bir mesaj. Birleşik Krallık da, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen bir ülke. Siyasi değerlendirmeler yapmadan destekliyor'' şeklinde konuştu.
İki hafta önce terörist saldırı sonucu şehit olan askerlerin Van'daki cenaze törenine kendisinin daveti üzerine ilk defa 20'den fazla AB üyesi ülkenin büyükelçisinin katıldığını hatırlatan Bağış, bu durumun AB'nin Türkiye'ye olan bakışını çok güzel gösterdiğini söyledi.

-DAHA YAKIN İŞBİRLİĞİ-

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin, terörizmle mücadelede daha yakın işbirliğine ihtiyacı var. Terörizmle mücadele dediğimizde, sadece benim hükümetimin demokrasiyi artırmaya niyeti yok gibi alınmaması lazım. Terörizmle mücadelede tam tersine demokrasinin daha da geliştirilmesi gerekiyor. Eğer bireysel hakları yüceltirsek, eğer insanlara kültürel, sosyal, eğitim ve ekonomik haklarını verip, statülerini yükseltirsek bu insanların terörist olması mümkün olmaz. Ancak masumları katleden insanlarla sadece bireysel haklarını geliştirmek isteyenleri de birbirinden ayırmak lazım. Terörizmle mücadele devam ediyor, ama aynı zamanda biz bireysel hakları ilerletme konusundaki kararlılığımızı da devam ettiriyoruz. Biliyoruz ki hepimiz güvende olmadıkça hiç kimse güvende değildir. Avrupa güvende olmadıkça biz güvende olamayız, biz güvende olmadıkça Avrupa güvende olamaz.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:11

İLGİLİ HABERLER