Gündem
  • 21.9.2013 00:52

Bağış ve Ergin'den AB eleştirisi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, İngiltere Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi' Trabzon toplantısının kapanış oturumuna katıldı.

Trabzon Baro Başkanı Mehmet Şentürk ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler’in ardından kürsüye gelen İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Türkiye’de demokratikleşme ve insan hakları konularında hala sıkıntılar bulunduğunu, polis şiddetinin ve medyaya baskıların olduğunu söyledi.

Büyükelçi Reddaway, Demokratikleşme paketini ilgiyle bekliyoruz. Bu paketin barış sürecine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Paket AB komisyonunun Ekim ayındaki ilerleme raporunda da yer alacaktır. İnanıyorum ki ilerleme raporu hükümet tarafından da olumlu karşılanacaktır diye konuştu.

İLK CEVAP BAĞIŞ’TAN
İngiltere Büyükelçisi’nin eleştirilerine cevap veren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, şunları söyledi:

"Avrupa Birliği standartlarını yakalamamız aslında Avrupa için değil kendi özümüze dönmemiz için çok önemli. Çok değerli büyükelçi burada bireysel haklardan, temel haklardan, medya özgürlüklerinden bahsetti. Evet, Türkiye’de bazı sıkıntılar var. Türkiye mükemmel değil. Ama bugünün Türkiye’si dünden çok daha iyi bir noktada ve iddia ediyorum ki bugünün Türkiye’si, birçok AB üyesi ülkeyle kıyaslandığında da çok iyi bir noktadadır. Sayın büyükelçinin kendi ülkesinde geçen sene bir toplumsal olay sonrasında polisin nasıl müdahale ettiğinin görüntülerini unutmuş değilim. Atina’da, Madrid’de, Berlin’de, Paris’te polisin nasıl aşırı güç kullandığının görüntülerini de hiçbirimiz unutmuş değiliz. Evet bizim polisimiz de aynı batıdaki meslektaşları gibi bazen yetki sınırlarını aşabiliyor. Ama onlarla ilgili de açılmış bir çok dava, soruşturma, görevden el çektirme var. Hukuk devleti olarak yapmamız gerekenleri yapıyoruz."

ADALET BAKANI ERGİN AB’Yİ ELEŞTİRDİ
Adalet Bakanı Sadullah Ergin de konuşmasında Avrupa Birliği’ne eleştirilerde bulundu. Türkiye’de demokrasinin sürdürülebilir olması açısından çok önemli düzenlemeler yapıldığını belirten, milletin hukukunu hiçe sayan uygulamaların yargı önünde hesap vermekle meşgul olduğunu ifade eden Bakan Ergin şöyle konuştu:

"Sayın Büyükelçi’ye şunu hatırlatmak istiyorum. Adalet Bakanı olarak AB ile yürüttüğümüz 35 faslın hemen hemen tamamıyla ilgili bir bakanım. Ama özellikle spesifik olarak 23 ve 24’üncü fasılda atmamız gereken adım var. Tarama süreci 2006 yılında bitti. 2005 yılında biz müzakereleri başlattık. 2006 yılından itibaren 'Türkiye hangi alanda hangi adımları atacak ki, açılış kriterleri tamamlansın ve süreç işlesin' diye tarama süreci yapıldı. Tarama sonu raporunun bize 2006’da verilmesi lazımdı. Tarih bugün 2013. Aradan 7 yıl geçmiş sayın büyükelçi.

Avrupa Birliği 2006’dan 2013’e kadar 23 ve 24. fasıllarla ilgili olarak tarama sonu raporlarını henüz bize vermiş değil. Yani Avrupa Birliği ve komisyonu, Türkiye’de yargı ve temel haklar faslıyla ilgili hangi taleplerde bulunduğunu beyan etmemiş bize. Şimdi Ekim ayı geliyor, ilerleme raporu yayınlanacak. Avrupa Komisyonu, 'Ey Türkiye şunları, bunları yapmadın, şu yanlış şu eksik' diyecek. İyi güzel de, sen benden ne istedin ki eleştirisini yapıyorsun Ben hangi değişimi parlamentoya getireceğim ki, 'bu AB’nin talebidir' diye. Türkiye hakkında ilerleme raporu yayınlamak için hukuki ve etik altyapısı yok Avrupa Komisyonu’nun."

Konuşmaların ardından İngiltere’de seminere gidecek 3 avukatın isimleri kurayla belirlendi. Kura çekiminden sonra toplantıya katılanlar birbirlerine plaket ve çeşitli hediyeler verdi. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:51

İLGİLİ HABERLER