Gündem
  • 31.7.2008 00:08

BAHÇELİ: AK PARTİLİLER GEREKLİ DERSLERİ ÇIKARMALI!..'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kararını, ''Başbakan Erdoğan ve AK Parti yöneticileri yaşanan bu süreçten gerekli dersleri çıkarmalı ve Anayasal düzenle kavgalı ve devletin kuruluş ilkeleriyle sorunlu olmanın demokratik rejimi tehlikeye atacağını artık anlamalıdır'' şeklinde değerlendirdi.
Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, MHP'nin, Anayasal yargı sürecinin AK Parti'nin kapatılmamasıyla sonuçlanmasından ''demokrasi adına memnuniyet duyduğunu'' kaydetti.
Yüce Mahkeme'nin kararını verdiğini ve davanın sonuçlandığını anımsatan Bahçeli, bu nedenle bu konuda siyasi ve hukuki bir tartışma başlatılmasının hiç kimseye bir yararının olmayacağını belirtti.
Herkesin bu karara saygı göstermek durumunda olduğunu ifade eden Bahçeli, ''Başbakan Erdoğan ve AK Parti yöneticileri de yaşanan bu süreçten gerekli dersleri çıkarmalı ve Anayasal düzenle kavgalı ve devletin kuruluş ilkeleriyle sorunlu olmanın demokratik rejimi tehlikeye atacağını artık anlamalıdır'' dedi.
''Milletin verdiği yetkiyle iktidar olanların Anayasal düzene uygun hareket etmeleri ve meşruiyet yolundan ayrılmamaları bir zorunluluktur'' diyen Bahçeli, şunları kaydetti:
''Başbakan Erdoğan ve arkadaşları millet iradesinin siyasi iktidarlara istediği her şeyi yapmak için verilmiş bir ruhsat olmadığını idrak etmek durumundadır. Bunun aksini düşünmek, demokrasiye inançsızlığın bir ifadesi olacak ve böyle bir anlayış milli iradeyi kılıf olarak kullanarak diktatörlük heveslerinin dışa vurulması sayılacaktır.
Siyasi partilerin varlık nedeni olan demokratik rejimin en büyük teminatı, siyasetçilerin fazileti, ahlakı ve liyakatidir. Genç Türk demokrasisinin kronik sorunlarından birisi bu alanda yaşanmaktadır. Bu değer ve erdemlere yabancı olanların, dürüst ve namuslu siyaset anlayışından feyz almayanların yönetimde bulunduğu bir ülkede, demokrasinin gelişip güçleneceği manevi iklimden söz edilemeyecektir. Türkiye'de yaşanan sıkıntıların temelinde bu konudaki zafiyet yatmaktadır. Demokratik olgunluk ve uzlaşı kültürünün yeterince gelişmediği, siyasi sorumluluk ahlakının egemen olmadığı bir siyasi yozlaşma ortamında, Parlamentonun ve siyaset kurumunun itibar kaybetmesi kaçınılmazdır.
Demokrasiye inanmayanların, bunun siyasi ve ahlaki gereklerini yerine getirmeyenlerin, milli irade ve millet egemenliğinin üstünlüğüne sahip çıkamayacakları da bir gerçektir. Böyle bir durumda milli irade de anlamını kaybedecek, demokrasi yolu sandıktan geçen bir aldatmacanın adı olarak kalacaktır.
MHP, siyasetin ahlaki bir temele dayanacağı yeni bir siyaset anlayışının egemen olacağı yeni bir dönemin başlatılmasını gönülden istemektedir. Bir ahlak ve fazilet rejimi olan demokrasinin kök salması ve gelişmesi ancak böyle bir ortamda mümkün olabilecektir.''

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:27

İLGİLİ HABERLER