Bilim
  • 29.11.2011 13:04

BAKAN BASTIRIYOR... APPLE'DAN FATİH PROJESİNE İLGİ

SAN FRANCISCO - Bazı temaslarda bulunmak üzere ABD'de bulunan Bakan Ergün, önce Silikon Vadisi'ndeki Türk girişimciler ile görüştü ve Türkiye'deki teşvik sistemini anlattı.
Ergün, daha sonra Silikon Vadisi'nde Google ve Apple şirketlerini ziyaret etti. Apple'ın Yazılım Teknolojilerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Bud Tribble ile görüşen Bakan Ergün, Apple'ın çok sabırlı bir süreçten sonra 2008 krizini fırsata dönüştüren ender firmalardan biri olduğunu dile getirerek, Apple'ın 2008 yılına kadar sadece iki ürünü olduğunu kaydetti. Bu ürünlerin iMac ve iPod olduğunu anımsatan Ergün, Apple'ın bu iki ürünle yola devam ettiğini, ancak İmac'ın pazarının küçüldüğünü, İpad'la yürüdüğünü söyledi.
2008 yılında dünyada yaşanan ekonomik krizle birlikte Apple'ın tamamen tasarıma ve ARGE'ye yöneldiğine işaret eden Ergün, ''Apple bir anda iPhone'u çıkardı ve 100 milyonlarca insana iPhone sattı. Çok farklı bir adım atarak bunu gerçekleştirdiler. Sonra ikinci bir adım olarak 2010 yılında İPad'i piyasaya sundular. Bir firmanın iki üç yıl içinde ARGE ve sabırla yürüttüğü çalışmanın sonucu görüldü. Burada ARGE'nin ve tasarımın önemi bir kez daha görülüyor. Herkesin büyük sıkıntı yaşadığı bir dönemde bunların nasıl bir patlama gösterdiğini gördük'' dedi.
Apple'ın Yazılım Teknolojilerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Bud Tribble'in, görüşmelerinde kendisine güzel bir sunum yaptığını aktaran Ergün, Apple çalışanlarının ekim ayında kaybettikleri Apple'nin kurucusu Steve Jobs'a çok büyük saygı duyduklarını ve onun geleneğini ''tabure üzerine koydukları bir fincan kahve'' ile yaşattıkları anlattı.
Bakan Ergün, ''Biz de firmaya başsağlığı diledik. Gerçekten Steve Jobs'un bu alanda büyük kayıp olduğunu tüm dünya kabul ediyor. İnsanların önüne bir seçenek koyduğu için, Steve Jobs'un kaybına Türkiye'de de üzüldü insanlar. Bütün bunları 3 yıl içinde başardılar. Biz de üzüntülerimizi dile getirdik'' dedi.
Ergün, Apple'ın Türkiye'de özellikle FATİH projesine katılım konusuyla yakından ilgilendiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Başkan Yardımcısı bu konuyu önemsediğini aktardı. Apple Türkiye ve FATİH Projesiyle yakından ilgileniyorlar. Bizim gördüğümüz onlar iPad ile bu projeye girmek istiyorlar. Başkan yardımcısı kendi kızından örnek verdi, 'benim 17 yaşında bir kızım var, neredeyse 20 kilogram kitap taşıyor' dedi. Gelecekte hiçbir çocuğun kitap taşımaması gerek. O yüzden bu projeyi çok takdir ettiler. Bu proje Türkiye'de eğitim sistemini, öğretmenleri, öğrencileri komple dönüştürecek, çok farklı gelişmelere yol açacak bir proje. Dersler, ders materyalleri, sunuş biçimleri tamamen yazılımlara bağlı olacak. Onlar da bunun farkındalar. Apple da, kendi yaptığı ürünlerin başkalarının yaptığı uygulamalara ne kadar açık olduğunu söylüyorlar.
Tahminlerinde yanıldıkları iki konuya işaret ettiler. Mesela iPhone'da bin kadar uygulamanın kullanılacağını tahmin ettiklerini anlattılar. İlk yıl 50 bin uygulama buraya girdi, ayrı ayrı şirketler bu uygulamaları oluşturup kullandılar. Şu anda 500 bin aplikasyon iPhone ve iPad'de kullanılabilir noktaya geldi. İkincisi de 'tablet bilgisayar tutar mı- Deneyelim 4-5 milyon satabiliriz' diye düşündüler. 18 ay içinde 40 milyonlu rakamlara ulaştılar.''
Kendilerinin FATİH projesi ile Apple'ın ilgilenmesini önemli bulduklarını aktaran Ergün, Apple bu projenin içerisinde yer almak istiyorsa Türkiye'nin beklentisi olan, ARGE veya üretimin Türkiye'de yapılması konusunu görmesi gerektiğini söyledi.

-''Tablet üretimi konusu gündeme gelmedi''-

Ergün, Apple'ın ARGE konusunda kendi merkezinden pek dışarıya çıkma niyetleri olmadığına işaret eden Ergün, ''Onlar da yeni bir kampüs yapıyorlar, çok büyük bir alan ve çok güzel dizayn edilmiş bir proje ortaya koymuşlar. ARGE ve tasarımda çalışan 6 bin mühendis var. Türkiye'de Apple üzerinden uygulama geliştirecek firmalara katkı sağlamak istiyorlar. 'FATİH projesine iPad ile gidelim' diye düşünüyorlar. Çünkü 4 yıl içinde 16 milyon, sonra her yıl 1 milyon bilgisayar daha eklenecek. Apple'ın herhangi bir ürününde kendi merkezinin dışında bir ARGE yatırımı yapması açısından öyle bir düşünce sahibi olmadıklarını gördük. iPad Çin'de üretiliyor. Bu konuda dışarı açıldıklarına göre başka yere de açılabilirler Tablet üretimi konusu gündeme gelmedi'' diye konuştu.
Bakan Ergün, FATİH Projesinin 5 milyar dolarlık bir bütçesi olduğuna işaret ederek, FATİH Projesi gibi eğitim sistemini komple dönüştürmeyi planlayan bir projenin daha bulunmadığını söyledi. FATİH Projesi için pilot uygulamaya yönelik 10 bin adet tablet ihalesine çıkıldığını dile getiren Ergün, ''Şubat ayında pilot uygulama başlayacak hem akıllı tahtada hem de tablet için. Şu anda pilot uygulamada öğretmenler eğitiliyor. Şimdiki fiyatlara bakarsak, Apple'ın fiyatları FATİH projesinde kullanılmaya çok müsait olmaz'' dedi.

-''Tekno girişimci gençler 3 aylığına silikon vadisine gidecek''-

Türkiye'deki tekno girişimci gençleri 10'arlı gruplar halinde 3 aylığına Silikon Vadisi'ne göndereceklerini bildiren Ergün, ''Üç ay kalsınlar. Yazılımlarını geliştirsinler. Silikon Vadisi'ndeki büyük şirketlerin yöneticilerine sunum yapacaklar. Bunun küresel dünyaya açılmak için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Masraflarını da biz karşılayacağız. Zaten biz onlara 100 bin lira tekno girişim sermaye desteği veriyoruz, 20 bin lira daha veririz, yeter ki işlerini iyi yapsınlar. Bu durum o gençlerin dünyaya açılmalarında çok önemli olur. 2012 yılından itibaren buna başlıyoruz'' şeklinde konuştu.
Bakan Ergün, Gebze Muallimköy'de Bilişim Merkezini kuracaklarını hatırlatarak, bu merkezde aynı anda 3 teşvik sistemini uygulamaya koyacaklarını, bu teşviklerin; ARGE merkezi teşvikleri, teknoloji geliştirme merkezleri teşvikleri, serbest bölge teşvikleri olduğunu söyledi.

-Google, farklı alanlarda da ilerliyor-

Nihat Ergün, Google ziyaretine ilişkin ise ''Google bugün sadece arama motoru olarak faaliyet göstermiyor. Şirketin güneş enerjisi sektöründe ve uzaktan kumandalı araba sektöründe faaliyet göstermeye başladığını görüyoruz. Ayrıca uzaya araç gönderdiklerini gördük. Bir sektörde başlıyorlar, ama çok çeşitli alanlarda ilerliyorlar'' değerlendirmesinde bulundu.

-Cumhurbaşkanı Gül'ün oğlu da katıldı-

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Silikon Vadisi'nde çalışan Türkler ile de kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Ergün'ün çeşitli şirketlerde çalışan Türklere, Türkiye'deki son gelişmeler hakkında bilgi verdiği toplantıya katılanlar arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oğlu Ahmet Gül de yer aldı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 11:51

İLGİLİ HABERLER