Gündem
  • 14.1.2014 01:01

Bakan Çavuşoğlu'ndan vizesiz Avrupa açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, vizesiz Avrupa'nın 3-3,5 yılda tamamlanabileceğini belirterek, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bloke etmekte olduğu 24. 'Adalet, Özgürlük ve Güvenlik' faslının bu konuyla olan doğrudan bağlantılıdır. 24. faslı açmadan bu faslın gereklerini yerine getirmeden vize muafiyeti ve geri kabul anlaşmasının işleyişini tam olarak sağlamamız olamaz" dedi.
Çavuuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği en önemli hedeflerinden bir tanesi olduğunu söyleyerek, 2013 Avrupa Birliği İlerkeme Raporu'nun Türkiye'nin gelecek açısından öneminin net bir şekilde görüldüğünü ifade etti. Çavuşoğlu, "Son yıllarda ekonomik krizin etkisiyle içe kapanan ve genişleme politikasının öncelikli konular arsında değerlendirmeyen Avrupa Birliği dahi Tğrkiye'nin dönüşüm ve değişim karşısında kayıtsız kalamamıştır. Hükümetimizin farklı alanlarında yaptığı çalışmalar ve yakın coğrafyamızda yaşanan dönüşüm Avrupa Birliği'nin 3,5 yıllık aradan sonra krizden kafasını kaldırıp tekrar etrafına bakmasını sağlamıştır" ifadelerini kullandı.
Vizesiz Avrupa'nın 3-3,5 yılda tamamlanabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bloke etmekte olduğu 24. 'Adalet, Özgürlük ve Güvenlik' faslının bu konuyla olan doğrudan bağlantılıdır. 24. faslı açmadan bu faslın gereklerini yerine getirmeden vize muafiyeti ve geri kabul anlaşmasının işleyişini tam olarak sağlamamız olamaz" dedi.
Çavuşoğlu, önyargıların Avrupa Birliği ilişkilerine olumsuz yansıdığını belirterek, önyargılara başa çıkmanın yolunu da karşılıklı diyalog olarak açıkladı. Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızın sadece yüzde 15'inin pasaporta sahip olduğunu düşünürsek, bu konuda ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Biz Avrupa Birliği Bakanlığı olarak, Avrupa Birliği ülkelerinde önyargının fazla olduğu ülkelerde diyaloğun arttırılması ve karşılıklı temasların arttırılması için arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Ama sadece Bakanlığın değil, başta sivil toplum örgütleri ve iş dünyası olmak üzere top yekün çaba içinde olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:30

İLGİLİ HABERLER