Gündem
  • 9.9.2013 00:35

Bakan Çelik: Hasım değil hısımız

Bakan Faruk Çelik, Ankara'da Cami-Cemevi Kültür Merkezi temel atma töreninde bir konuşma yaptı. Birlik, beraberlik ve hoşgörü adına örnek bir projenin temelinin atıldığını söyleyen Çelik, "Öncelikle bu temelini atacağımız projenin ülke insanımız için hayırlı olmasını, ülkemize barış, huzur ihsan edeceği gibi bölgemize, dünya insanına da barışa ve huzura vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.
Anadolu topraklarının tarih boyunca birlikte yaşamanın en güzel örneklerini ortaya koyduğunu söyleyen Çelik, "Farklılıklar bu topraklarda kardeşçe yaşadı. Acı günler olmadı mı? Oldu. Kardeşliğimiz sınanmadı mı? Sınandı ama çok şükür bu nifak tohumları bizi ayrıştıramadı. Her türlü hileye rağmen, birliğimizi bütünlüğümüzü koruduk. Çünkü hepimiz aynı kaynaktan beslenen, aynı inancın mensuplarıyız. Hz. Muhammed Efendimiz, dolayısı ile Hz. Ali yolundan gidenler arasında dargınlık olamaz. Mevlana, Yunus, Hacı Beştaş Veli'nin tedrisatından geçenler arasında ayrılık-gayrılık düşünülemez." şeklinde konuştu.
Farklı yorum ve değerlendirmelerin elbette olacağını vurgulayan Çelik, "Monoton bir şekilde milyonların aynı şeyleri düşünmesi, aynı şeyleri yerine getirmesi söz konusu değildir. Yorumlar farklı olsa da unutmayalım ki gönüllerimiz birdir, gönüllerimiz aynı hedefler için çarpıyor. 'Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir', diyor Mevlana. Biz aynı duyguları paylaşıyoruz. Nasıl ki Kerbela denince hepimizin yüreği sızlıyor ya, aynı şekilde Hz. Ali, Hz. Hüseyin denildiğinde hepimizin yüreği aynı anda ferahlıyor. Biz aynı pınardan beslenen fidanlarız, aynı çınarın dallarıyız, aynı inancın yollarıyız." ifadelerini kullandı.
"BU MESELELERİ ÇÖZMEK SİYASET ARENASININ İŞİ DEĞİL. GÖNÜL İŞİ"
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ın sözlerini hatırlatan Çelik, şöyle devam etti: "Hocam az önce bana bir şeyler söylememi istedi. Bu meseleleri çözmek, siyaset arenasının işi değil, gönül işi gönül. Gönülleri birbirimize açmamız gerekiyor. Birbirimizi sevmemiz gerekiyor. Bizim inancımızda inanma- inanmama, Müslüman olma, Hristiyan olma, Yahudi olma, Budist olma, Ateist olma özgürlüğü insana verilmiş. Kim vermiş bunu? Allah vermiş. Bu hak kimin hakkıdır? İnsanın hakkıdır... Sonunda da diyor, sen hesaba çekileceksin, yolunu seç, hesabı da sen vereceksin diyor. Ne kadar özgür bir alan. Benim söyleyeceğim şu: Allah'ın vermiş olduğu bu geniş özgürlük alanını hiç birimiz daraltmayalım. İnsanlar dilediği gibi inansın, özgürce- kardeşçe yaşasın. Bugün burada belki fiziki anlamda küçük bir projenin temelini atıyoruz. Bin yıllık kardeşliğimizi pekiştirme adına aslında çok büyük bir projedir bu proje. İnşallah bittiğinde diller gönüller aynı aşkı niyaz edecek. Ön yargılar ise bu mekanların duvarlarına toslayıp bir bir yok olacak. Önyargılardan inşallah her gün kurtuluyoruz, biraz daha kurtulmaya bu proje vesile olacak. Bu inançtayım. Bu temel aynı zamanda, birlikte rahmet var ayrılıkta azap var, diyen Peygamberimizin hadisi ile bir olalım iri olalım diri olalım, diye tavsiyede bulunan Hacı Bektaş Veli'nin tavsiyesini yerine getirme projesidir."
Cami ve cemevinin birbirinin rakibi olmadığını söyleyen Çelik, "Bunlar birbirlerinin kardeşidir. Bu mekanları şenlendirecek olan gönüllerde hasım değiliz hısımız biz hısım. Hasımlık yok, hısımız. Ne olursak olalım Aşık Veysel'in dediği gibi bir gün hepimiz kara toprak olacağız. Nesiller bize soracak. Bu ülkeye sorumluluklarınız vardı, ne bıraktınız diye. İşte bu amaç uğruna, bu sorulara iyi cevap vermek uğruna, ona göre duruş, ona göre çalışmalarımızı sürdürmek durumundayız. Biz bu proje ile şunu söylüyoruz, gelecek nesillere. Ayrışmayı değil, kaynaşmayı bırakmak için uğraştık, diyeceğiz. Nefreti değil sevgiyi, hor görmeyi değil hoş görmeyi, düşmanlığı değil kardeşliği simgeleyen bir eser bıraktık diyeceğiz. Bu eser ile inşallah eserler çoğalacak ve bin yıllık hasret inşallah bitecek, ümidindeyim." dedi.
Projenin tüm insanlığa hayırlı olması temennisinde bulunan Çelik, "Emeği geçenlerden başta aramızda bulunan çok değerli Prof. Dr. İzzettin Doğan hocamıza ve bu işin mimarı çok değerli hocamız Fethullah Gülen Hocamıza burada selamlarımızı da gönderiyoruz ve her ikisine de çok teşekkür ediyoruz. Kimse ümitsiz olmasın. Hep beraber insan olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olarak birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirme konusunda çabalarımızı, gayretlerimizi sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyorum." şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:11

İLGİLİ HABERLER