Gündem
  • 15.7.2009 16:12

BAKAN ÇİCEK'TEN YARGITAY BAŞKANI’NA MİKROFON TEPKİSİ…

MUAMMER TAN / ANKARA

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in askere sivil yargı yolunun açılmasına ilişkin 'Biçimsel olarak anayasaya aykırıdır' sözleriyle ilgili olarak, "Bir demokratik ülkede yargı başkanları siyasetçiler gibi her mikrofon uzatıldığında konuşma yapmaması gerekir. Yargılama sürecine yargının kendisinin de müdahale etmemesi lazım. Bir yasanın anayasaya aykırılığının tespit edileceği yer Yargıtay değil ki" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyib Erdoğan'ın Milli Güvenlik Kurulu üyesi bazı bakanlar ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleştirilen toplantı sona erdi. Yaklaşık 3 sat süren toplantının ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, resmi konut çıkışı basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
"Bir açıklama yapmak için bu toplantıya gelmedik ama yayınlarınızı kısmen dinlediğimizde çok farklı şeyler konuşuluyor. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına bu toplantının neden yapıldığını söyleyeyim" diyen Çiçek, toplantıya Ankara dışında bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül dışındaki MGK üyesi bakanların katıldığını söyledi.
Toplantıda Başbakan'ın güvenlikle ilgili MGK üyesi bakanlarla toplantı yaptığını bildiren Çiçek, "Toplantının gündemi tamamıyla güvenlik ve özellikle terör konusudur. Her ne kadar Türkiye başka konuları tartışıyor ise de güvenlik konusu hükümetimizin öncelik verdiği konuların başındadır" diye konuştu.
Bugünkü toplantıda son MGK toplantısında yapılan değerlendirmelerin ışığında bir değerlendirme yaptıklarını ifade eden Çiçek şunları kaydetti:
"Bu toplantılar devam edecek. Yani zaman zaman başka yerde bu kompozisyonda bir toplantı olursa bilirsiniz ki gündemi güvenlik konularıdır ve terörle mücadelede gelinen nokta, alınan ve alınması gereken tedbirlerin bir defa daha değerlendirilmesiyle ilgilidir. Bugünkü toplantının özü budur."
Bir gazetecinin 'Terörle mücadele konusunda yeni kararlar mı var?" sorusu üzerine Bakan Çiçek, terörle mücadele ve güvenlik konularının dinamik konular olduğuna işaret ederek, "Her gün her zaman, her vesileyle aldığımız kararları yeni baştan gözden geçirmemiz, değerlendirmemiz ve ilave tedbirler gerekiyorsa onları da almamız gerekir. Onun için bu toplantı bu çerçevede yapılan toplantıdır. Önümüzdeki günlerde de bu kompozisyonda arkadaşlarımızla bu çalışmalara devam edeceğiz. Kapsamlı bir açıklama gerekiyorsa zaten onu da size yaparız" şeklinde konuştu.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in askere sivil yargı yolunun açılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili 'biçimsel olarak anayasaya aykırıdır' açıklamasının hatırlatılması üzerine Çiçek, şunları söyledi:
"Açıkçası ben bu konulara pek girmem istemiyorum. Bu açıklamayı da çok doğru bulmuyorum. Çünkü Anayasa Mahkemesi'nde tartışılan konuyla ilgili olarak CHP bir başvuruda bulundu, bir dava açtı, şimdi her defasında sayın yargı mensupları 'yargılama sürecine müdahale ediliyor' diye açıklamalarda bulunuyor. Şimdi yargılama sürecine yargının kendisinin de müdahale etmemesi lazım. Bir yasanın anayasaya aykırılığının tespit edileceği yer Yargıtay değil ki. Bir yasa anayasaya aykırı ise bunu belirleyecek olan bu konuda karar verecek olan Anayasa Mahkemesi'dir. Ve dava da Anayasa Mahkemesi'nin önündedir. Siz şimdi bir yargı mensubu olarak eğer bu konuda daha baştan sanki Anayasa Mahkemesi üyesiymiş gibi, başkanıymış gibi, kaldı ki böyle bir açıklama hukukun de doğru değildir. Anayasanın 238. maddesine aykırıdır. Görülmekte olman davalar sebebiyle yargı mensuplarına bu tip açıklamalarda bulunmuş olmaları, yargıyı tartışmanın odağına getirir, oturtur. Bundan sonra hiç kimsenin 'efendim yargı yıpratılıyor, yargı tartışma konusu yapılıyor' diye şikayet etmeye hakları yoktur. Bir demokratik ülkede yargı başkanları siyasetçiler gibi her mikrofon uzatıldığında konuşma yapmaması gerekir. Bu doğru değildir, hukuki değildir ve Anayasanın 138. maddesi açısından da bu beyanı ben nereye koyacağım doğrusu bilemiyorum."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:15

İLGİLİ HABERLER