Eğitim
  • 19.12.2009 00:22

BAKAN ÇUBUKÇU'DAN FLAŞ AÇIKLAMA...

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, YÖK'ün Danıştay'ın kararı doğrultusunda farklı katsayı uygulaması yönünde karar aldığını, bu konuda yeni bir dava açılma ihtimalinin de yeni bir soruna yol açacağını bildirdi.

1,5 milyon gencin sınava gireceğini hatırlatan Çubukçu, kitapçıkların basılmaya başlanması ve dağıtımından sonra bundan sonra verilecek bir kararın uygulanma şansının da olmayacağına dikkat çekti.

Üniversiteye giriş sistemini belirleyecek olan kurumun YÖK olduğunu hatırlatan Çubukçu, YÖK'ün daha önce aldığı katsayıyı kaldıran kararın daha doğru bir karar olduğunu vurguladı.

Danıştay'ın verdiği kararın kendisinin bu yöndeki görüşünü değiştiremeyeceğine dikkat çeken Bakan Çubukçu, "YÖK, çok doğru bir karar vermiş. Bu kararla hem genel lise hem de meslek liseli öğrencilerin okullara kayıt yaptırdıkları tarihten sonraki eğilim ve yönlendirmelerine göre alan değişikliği yapmalarına olanak sağlayan bir sistem." dedi.

"Bu mesele teknik mesele siyasi bir mesele değil. Ülkemizin geleceği meselesi." diyen Çubukçu, her öğrencinin elde ettiği başarı doğrultusunda yerleştirilmesinden yana olduklarını vurguladı. Öğrencinin fikir ve alan değiştirebileceğini dile getiren Bakan, kendi öğrencilik dönemlerinden örnekler verdi.

Üniversiteye girdiği yıllarda istediği tercihi yapabildiği bilgisini veren Çubukçu, "Şimdi o nesil olarak düşünün aradan 25 yıl geçmiş ve biz kendimizi daha şanslı hissediyoruz. 25 yıl önceki sistemin daha doğru bir sistem olduğunu iddia ediyoruz. Bu doğrultuda YÖK'ün şimdi Danıştay'ın kararı doğrultusunda bir düzenleme getirdiğini görüyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan olarak katsayının sıfır olması gerektiğini düşündüğüne işaret eden Çubukçu, sınavın objektif, eşit ve adil olmak durumunda olduğunu söyledi. Merkezi bir sınav yapılıyorsa çocukların alan değiştirebilmesi gerektiğini ve liseliler arasındaki katsayı farkının sıfır olmasını isteyen Milli Eğitim Bakanı, "Yani neredeyse yarıyılın sonuna geldik çocuklar bu doğrultuda çalıştılar. Şimdi tekrar onların hayatını tamamen değiştiren bir sistemin yargı kararıyla değiştirilmesi isteniyor ki bu da bu dönem öğrencisi için haksızlık olacak diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

YÖK SİYASİ KAYGIDAN UZAK, ÜLKE GELECEĞİ İÇİN KARAR ALDI

Dünyanın hiçbir yerinde sırf meslek eğitimine yöneldiği için öğrencilerin yükseköğrenim görme hakkının elinden alındığı bir ülke olmadığını ifade eden Çubukçu, "Niye bizim öğrencilerimiz lisans eğitimi için yurt dışına gitsin. Bu sistemi sorgularken uygularken hiçbir siyasi kaygıyla hareket etmedik. YÖK'ünde ben siyasi kaygıdan uzak gerçekten ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunu düşündüğümüz şu sınav sisteminin doğru bir zemine oturtulması için çaba gösterdiler." dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:22

İLGİLİ HABERLER