Gündem
  • 29.8.2011 15:55

BAKAN DAVUTOĞLU'NA FAHRİ DOKTORA

TUZLA (A.A) - Beraberindeki heyetle sabah saatlerinde Saraybosna'dan Tuzla'ya gelen Bakan Davutoğlu, Tuzla Üniversitesi'nde Rektör Enver Paviloviç, diğer yetkililer ve öğrenciler tarafından karşılandı. Davutoğlu, üniversitede onuruna açılan Tuzla kantonuna ait Osmanlı döneminden kalan belgelerin yer aldığı sergiyi Rektör Paviloviç ile birlikte gezdi.
Üniversite Senatosu'nun kararıyla "komşularla sıfır sorun politikası, diplomasi ve siyaset biliminin geliştirilmesine katkıları, Bosna Hersek-Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesine ve Balkanlar'da barış tesis edilmesine yönelik çabaları, hümanizm gibi değerleri ön plana çıkartması" gibi nedenlerle layık görüldüğü fahri doktora unvanını Rektör Paviloviç'in elinden alan Davutoğlu, bir konuşma yaptı.
Bakan Davutoğlu, bugün kendisi için çok özel bir gün olduğunu, Tuzla Üniversitesi'nin Bosna Hersek'in en önemli eğitim kurumlarından biri olduğunu, bu unvanın çok gurur verici olduğunu kaydetti.
"Bu tür ödüller, onurlar ne zaman verilirse verilsin büyük mutluluk kaynağıdır ama Bosna tarafından veriliyorsa, Bosna'nın çok saygın bir eğitim kurumu tarafından veriliyorsa daha bir anlamlıdır" diyen Davutoğlu, bayramı burada eşi, 3 çocuğu ve 2 torunu ile geçirmek istediğini, bayram namazını ilk kez Türkiye dışında kılacağını, bununla da dünyaya Bosna Hersek'in ailesi olduğu mesajını vermek istediğini kaydetti.
Davutoğlu, bakanlık görevi sırasında çok sık karşılaştığı bir sorunun teori ile pratik arasındaki ilişki olduğunu söyleyerek, uzun yıllar akademik hayatta bulunduktan sonra siyaset içinde olmak ve bakanlık görevini yürütmenin büyük bir ahlaki sorumluluk olduğunu bildirdi.
Bakan olmadan önce diplomat arkadaşları ve bürokratların kendisine "Hocam" diye hitap ettiğini hatırlatan Davutoğlu, şimdi de bazen bu nitelemeyle seslenip sonra bakan olarak düzelttiklerinde onlara "Lütfen hocam demeye devam edin çünkü bakanlık geçici, hocalık baki" dediğini aktardı.
Bakan Davutoğlu, "Hayatta alınabilecek en büyük unvan hoca olabilmek çünkü en ulvi görev yeni nesli güzel bir ahlak ve sağlam bir bilgi ile yetiştirmek" diyerek, onun için yeni aldığı bu unvanı da aynı hocalık unvanı gibi mezara kadar onurla taşıyacağını belirtti.
Bosna Hersek nezdinde uluslararası ilişkilerdeki bütün teori ve pratik ilişkisinin temel dokularının görülebildiğini anlatan Davutoğlu, çünkü tarihi olarak çok az toplumun bu kadar küçük bir coğrafyada bu kadar yoğunluklu bir tarih yaşadığını kaydetti. Bosna Hersek'in Osmanlıların kalbi, Avusturya Macaristan imparatorluğunun en önemli bölgelerinden biri olduğunu hatırlatan Davutoğlu, Bosna'nın aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olan olayın yaşandığı yer olduğunu belirtti.
Davutoğlu, Bosna'nın İkinci Dünya Savaşı'nın bütün acılarını da en derinden yaşadığını söyleyerek, Soğuk Savaş sırasında doğu batı çatışmasının burada çok yoğun yaşandığını, Bosna'nın bir tampon bölge olduğunu anımsattı.
Bakan Davutoğlu, Soğuk Savaş sonrasındaki en derin acılar ve en yoğun gelişmelerin de burada görüldüğünü söyleyerek, şöyle konuştu:
"Bir toplum ki bu kadar yoğun bir tarih yaşamıştır, o toplumdan büyük düşünürler, büyük akademisyenler çıkar. Teori ile pratik Bosna'da tecessüm etmiştir. İnsanoğlunun en yoğun felsefi meselelerinden biri olan ahlaki ilkelerle çıkar arasındaki ilişkidir.
Bosna Hersek bu anlamda da yine özel bir konuma sahiptir. Çünkü insanlık 20. yüzyılın en büyük sınavını Bosna Hersek'te vermiş ancak maalesef bu sınavdan geçememiştir."
Aliya İzzetbegoviç gibi teori ile pratiği, ahlakla siyaseti birleştiren bir şahsiyetin Bosna'dan çıkmasının da özel olduğunu belirten Davutoğlu, bu toplumdan daha çok Begoviçler yetişeceğine inandığını bildirdi.
"Bosna Hersek çok kültürlü yapısının devamı ile insanlığın zaferi olacaktır" diyen Davutoğlu, bu nedenle günümüzde akademik dünyaya her zamankinden daha çok görev düştüğünü, bu görevin de Bosna Hersek'i ebediyete kadar yaşatmak olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü içinde, gelişmiş ekonomisi ile sadece Avrupa'nın değil dünyanın yükselen yıldızları arasına gireceğine inandığını da kaydetti.
Rektör Paviloviç de Davutoğlu'nu tanıtan bir konuşma yaparak, Davutoğlu'nun bakanlığı döneminde Türkiye'nin dış politikada önemli adımlar attığını, dış politikaya yeni bir açı kazandırdığını, onun sayesinde siyasete tarih ve kültürün de girdiğini kaydetti.
Fahri doktora törenine Bosna Hersekli bakanlar, Bosna Hersek Parlamentosu üyeleri ile Tuzla kantonu üst düzey yetkilileri, Bosna Hersek'teki diğer üniversitelerin rektörleri, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:28

İLGİLİ HABERLER