Gündem
  • 1.8.2009 10:18

BAKAN DİNÇER'DEN ''BÜROKRASİYİ AZALTIN'' TALİMATI

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bürokratlarından, kamuda bürokratik süreçlerin azaltılmasıyla ilgili yönetmeliğin gereklerini en çabuk biçimde yerine getirmelerini istedi.
Dinçer, bakanlık ile bağlı ve ilgili kurumların bürokratlarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığında bir araya gelerek, sinevizyon eşliğinde, ''Bürokrasinin Azaltılması ve Basitleştirilmesi'', ''Çalışma Bakanlığı Kalite/Başarı Kriterleri'' ve ''Kamu Kurumlarında Stratejik Yönetim'' başlıklı sunumlar yaptı.
Dinçer, ''Bürokrasinin Azaltılması ve Basitleştirilmesi'' adlı sunumda, ''Bürokrasinin Azaltılması İşlemlerinin Birleştirilmesi Çalışmaları ve Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik'' hakkında bilgi verdi.
Yönetmelikle kamu hizmeti sunumunda bürokratik süreçlerin azaltılmasının hedeflendiğini anlatan Dinçer, bürokratlarına, ''Bu yönetmeliğin gereklerine en çabuk biçimde cevap veren bakanlığın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmasını istiyorum. O yüzden herkes programını yapsın'' diye seslendi.
Dinçer, vatandaştan ''aferin'' almak istediklerini ve bundan böyle de hep bunun için çalışacaklarını söyledi.
Bakanlık birimlerinde vatandaştan gereksiz evrak ve bilgi talep edilmemesini isteyen Dinçer, vatandaşa hizmet sunarken, hangi belgenin isteneceği, belgenin maliyetinin belirlenmesi gibi konularda hizmet standartlarının tespitine yönelik çalışma yapacaklarını anlattı.
Bakanlık içi ve diğer bakanlıklarla yazışmalar konusunda ''Dokümantasyon Yönetim Sistemi'' oluşturacaklarını ifade eden Dinçer, gereksiz yazışmaların kaldırılmasıyla ilgili önlem alacaklarını bildirdi.
Dinçer, yönetmelik gereklerinin yerine getirilmesiyle bütçeye sağlanacak yaklaşık 1 milyar TL'nin büyük kısmının, bakanlığı tarafından karşılanacağını ifade etti.

-YAZIŞMALAR DİJİTAL ORTAMDA OLACAK-

Dinçer, bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumlardaki her türlü yazışmaların elektronik ortamda yapılması için talimat verdiğini bildirerek, bu kapsamda bakanlıktaki herkesin elektronik imzasının olacağını belirtti.
Böylelikle evrakın ne zaman, kime gittiğinin ve ne sürede işlem yapıldığının takip edilebileceğini ifade eden Dinçer, işin yapılma süresinin de performans göstergesi olarak dikkate alınacağını dile getirdi.

-VATANDAŞ ODAKLI HİZMET-

Türkiye'de, bugüne kadar vatandaşın ''hakları değil, sorumlulukları olan; mükellefiyetlerini yerine getirmek zorunda bulunan'' kişi olarak görüldüğünü ifade eden Dinçer, kendi önerdiği yönetim biçiminin ise ''vatandaş odaklı'' olduğunu kaydetti.
Bu yönetim biçiminde vatandaşın isteklerinin daha önemli olduğunu belirten Dinçer, ''Bugünden itibaren, bu bakanlıkta devlet memuru vatandaşa egemen ve ona amir değil, vatandaşa hizmet eden, saygı gösteren ve onu önemseyen kişi olmalıdır'' diye konuştu.

-BÜROKRATLARDAN 5 YILLIK HEDEF İSTEDİ-

Türkiye'nin, Dünya Bankası, OECD gibi kurumların ''işçi-iş veren ilişkisinde işbirliği'', ''ücret dışı işçi maliyetleri'', ''profesyonel yönetime olan güven'', ''istihdamın katılığı'' gibi göstergelerinde alt sıralarda bulunduğunu anlatan Dinçer, bundan üzüntü duyduğunu bildirdi.
''Başka şeyler yapmamız lazım'' diyen Dinçer, bürokratlarından, kendi çalışma alanlarıyla ilgili gelişmiş ülkelerin ve Türkiye'nin nerede bulunduğunu tespit etmelerini, aradaki farkın aşılması için 5 yıllık hedef koymalarını ve birinci yıl sonunda farkı aşmak üzere ne yapacaklarını kendisine bildirmelerini talep etti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:59

İLGİLİ HABERLER