Ekonomi
  • 13.9.2013 03:10

Bakan Eker'den ete zam iddialarına cevap

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ete zam yapılacağı iddialarına ilişkin, "Böyle bir zam yok. Birileri ithalat yapılsın istediği için öyle söylediler. Biz de 'ülkede yeteri kadar et var, hiçbir sıkıntı yok' dedik. Şu anda ihtiyacın iki katı hayvan var" dedi.
Eker, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen 17. Uluslararası Tarım Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdi. Törene, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Halis Bilden ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de katıldı.
Törende konuşan Eker, fuarların en son bilgi ve teknolojinin ilgili sektör paydaşlarıyla buluştuğu etkinlikler olduğunu belirtti. Bilim, teknoloji ve bunların uygulandığı sahanın birçok iktisadi faaliyette olduğu gibi tarım sektöründe de çok önemli olduğunu ifade eden Eker, bunların verimliliği artıran en önemli unsur olduğunu dile getirdi.
Eker, tarımda mekanizasyonla verimliliğin arttığını gördüklerini vurgulayarak, "10 sene önce Türkiye aynı alanda 23 milyar dolarlık tarım hasılası elde edebiliyordu. Bugün aynı sahadan 62,5 milyar dolarlık tarım hasılası elde ediyoruz" dedi.
Stratejilerini değiştirdiklerini dile getiren Eker, buna uygun politikalar belirlediklerini, çiftçilere yeni destekler verdiklerini söyledi.
Genel ekonomiye göre tarım sektörünün daha yüksek oranda büyüdüğüne dikkati çeken Eker, yılın ilk 6 ayındaki tarım sektörünün büyümesinin yüzde 5,1 olduğunu belirtti.
Eker, tarım alanındaki ihracatın, şu an 15 milyar doları aştığını ifade ederek, bunun tarım sektörünün geldiği noktayı gösterdiğini dile getirdi.
Çiftçiler, tarımsal faaliyetlerini makina ile yapabilsin diye hibe verdiklerinin altını çizen Eker, "181 bin projeye 2007'den itibaren tarımda mekanizasyonu geliştirmek için yaklaşık 720 milyon lira hibe verdik" dedi.
Tarımsal AR-GE projelerine de destek verdiklerini ifade eden Eker, tohum gen bankaları kurduklarını ve Türkiye'nin artık tohum ihraç eden ülke haline geldiğini bildirdi.
Tarımın sanayi ile buluşturulmasını sağlayan projeleri devreye koyduklarını vurgulan Eker, tarımla ilgili ekonomik yatırımların hibe yoluyla desteklenmesi projesinde 4 bin tesisin tamamlandığını, yaklaşık 750'sinin yapımının devam ettiğini ve bu projelere 750 milyon lira civarında karşılıksız hibe desteği verdiklerini kaydetti.
"Fuar alanımız 6-8 ayda bitmiş olacak"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de başkentte yatırım üzerine yatırım yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"Temelini önümüzdeki ay içinde atacağımız, çünkü projelerimiz bitti, fuar alanımız 6-8 ay içerisinde inşallah bitmiş olacak. Artık bundan sonra bu çeşit fuar yerlerinden kurtulacağız, havaalanı yanında planlanan 50 bin metrekare kapalı, 50 bin metrekare açık alana sahip fuar alanı sayesinde Ankara'nın sanayisini de ticaretini de daha geliştirmiş olacağız, bunun da artık son noktasına geldik."
"Ülkede yeteri kadar et var"
Bakan Eker, törenin ardından soruları yanıtladı. Bir gazetecinin "Ete zam geleceğine ilişkin haberler var" yorumu üzerine Eker, "Böyle bir zam yok. Birileri ithalat yapılsın istediği için öyle söylediler. Biz de dedik ki 'ülkede yeteri kadar et var, hiç bir sıkıntı yok.' Şu anda ihtiyacın iki katı hayvan var" diye konuştu.
Eker, daha sonra firmaların stantlarını ziyaret etti ve Erkunt Traktör'ün 10. yılı dolayısıyla hazırlanan pastayı kesti.
Fuarda, "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" yarışmasında birinci olan Özlem Ökmen Filiz'e traktör hediye edildi. Filiz, traktörün anahtarını Bakan Eker'den aldı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:05

İLGİLİ HABERLER