Gündem
  • 20.1.2015 16:41

Bakan Elvan'dan internet erişimi yasağı açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet erişiminin engellenmesine yönelik başbakan ve bakanlara yetki veren düzenlemeye ilişkin muhalefetten gelen eleştirilere, mahkemenin verdiği karar doğrultusunda hareket edileceğini belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet erişiminin engellenmesine yönelik başbakan ve bakanlara yetki veren düzenlemeye ilişkin muhalefetten gelen eleştirilere, mahkemenin verdiği karar doğrultusunda hareket edileceğini belirterek, "Eğer mahkeme, erişimin engellenmesinin kaldırılmasını istiyorsa derhal erişimin engellenmesi kaldırılacaktır. Bu sadece Türkiye'de olan bir hadise değildir, hangi ülkeye giderseniz gidin hangi gelişmiş ülkeye bakarsanız bakın ulusal güvenlikle ilgili husus söz konusu olduğunda bu tür düzenlemeler söz konusudur" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, internet erişiminin engellenmesine yönelik başbakan ve bakanlara yetki veren düzenlemeye ilişkin muhalefetten gelen eleştirilerin sorulması üzerine Elvan, "Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Anayasamızın 22. Maddesine bakacak olursanız o teklifte yer alan metin tamamıyla anayasamızın 22. Maddesinden alınmış bir tekliftir. Ulusal güvenlikle ilgili bir durum söz konusu olduğunda, kamu düzeniyle ilgili bir husus söz konusu olduğunda bu alanda ilgili birimler tarafından tedbir alınabileceği açık bir şekilde Anayasamızın 22. maddesinde yer almaktadır" diye konuştu.

Bununla ilgili daha önce yapılan düzenlemeyle erişimin engellenmesi yetkisinin TİB'e verildiğini hatırlatan Elvan, özellikle ulusal güvenlikle ilgili konularda TİB'in yetkili olamayacağının değerlendirilmesi üzerine gerekli düzenlemelerin yapılarak, Başbakanlık ve ilgili bakanın talebinin TİB tarafından Erişim Sağlayıcıları Birliğine aktarılacağını ifade etti.

"BU SADECE TÜRKİYE'DE OLAN BİR HADİSE DEĞİLDİR"

4 saat içerisinde erişimi engelleme hususunun konulduğunu anlatan Elvan, şunları söyledi:
"Mahkeme kararı mutlaka aranacak ve 24 saat içinde de ilgili taraf, mahkemeye başvurarak, bununla ilgili kararı aldırması gerekmektedir. Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda hareket edilecektir. Eğer mahkeme, erişimin engellenmesinin kaldırılmasını istiyorsa derhal erişimin engellenmesi kaldırılacaktır. Bu sadece Türkiye'de olan bir hadise değildir, hangi ülkeye giderseniz gidin hangi gelişmiş ülkeye bakarsanız bakın ulusal güvenlikle ilgili husus söz konusu olduğunda bu tür düzenlemeler söz konusudur.”

"BURADAKİ DURUM SADECE ACİLİYET ARZ EDEN BİR DURUM SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA GEÇİCİ OLARAK ERİŞİMİN ENGELLENMESİDİR"

Avrupa Konseyi kararları ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde bu tür durumlar için özellikle ulusal güvenliği ilgilendiren hususlara yönelik kısıtlamalar olduğunu Elvan, "Buradaki durum sadece aciliyet arz eden bir durum söz konusu olduğunda geçici olarak erişimin engellenmesidir. Kesinlikle mahkeme kararı aranacaktır. Bunu biz yaşadık, şu anki Başbakanımızın Dışişleri Bakanlığı döneminde yasa dışı dinlemeyle ulusal güvenlikle ilgili bir konunun sosyal medyada yayınlanmasıyla ortaya çıktı. Bu gibi ulusal güvenliğimizi ilgilendiren hususlar söz konusu olduğunda ilgili bakanın, bakanlığın veya başbakanlığın başvurusu üzerine, örneğin savunmayla ilgili bir husus söz konusu ise Milli Savunma Bakanlığımızın TİB'e başvurarak, 'ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir hadisedir dolayısıyla bunun ivedilikle engellenmesi gerekir' şeklinde talebi olması halinde TİB tarafından bu, doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine iletilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği de geçici olarak erişimin engellenmesini sağlayacaktır. Ama mahkeme kararı mutlaka aranacaktır" şeklinde konuştu. 

PELİN ÜZEK

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:45

İLGİLİ HABERLER