Gündem
  • 16.5.2013 23:54

Bakan Eroğlu: Süreçte hiçbir taviz yok!..

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çözüm sürecinde hiçbir pazarlık ve tavizin olmadığını belirterek, "Tek vatan diyoruz, tek millet, tek devlet diyoruz, tek bayrak diyoruz. Yani bunlardan fedakarlık etmek, böyle bir şey yapmak söz konusu değil. Bütün vatan toprağında şanlı bayrağımız ilelebet dalgalanacak. Bundan asla en ufak bir taviz vermek söz konusu değil" dedi.
     Eroğlu, Birlik Vakfı tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda çok büyük mesafeler katettiğini ve bunu devam ettirdiğini dile getirerek, bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük vizyonuna borçlu olduklarını söyledi.
     Siyasi istikrarın, ekonomik istikrarı da getirdiğini vurgulayan Eroğlu, geçmişte koalisyon hükümetleri döneminde ülkenin büyümesinin hep baş aşağı gittiğini, özellikle son 10 yıldır görülen siyasi istikrarın ise ülkede önemli hamleler yapılmasına vesile olduğunu kaydetti.
          2023 yılında, Türkiye'nin yılda 500 milyar dolar ihracat yapmasını planladıklarını belirten Eroğlu, şu anda IMF'ye olan borcun da bitirildiğini ve ayrıca Türkiye'den kredi talep eden bu kuruluşa 5 milyar dolar verileceğini hatırlattı.
     Bunların, Türkiye'nin itibarı açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Eroğlu, geçmişte Türk Lirasının sonundaki 6 sıfırın, ülkenin itibarını zedelediğini vurguladı.
     Merkez Bankası'nın kasasında 135 milyar dolar bulunduğunu, milli gelirin artarak 10 bin 500 dolar civarına yükseldiğini anımsatan Eroğlu, büyük enflasyon oranlarının da geçmişte kaldığını söyledi.
     Geçmişte kamu bankalarının görev zararlarına da değinen Eroğlu, memurlardan yapılan kesintilerin ise hükümetleri döneminde ödendiğini ve 13,5 milyar liralık bir ödemenin gerçekleştirildiğini anlattı.
    
     -"Hiçbir pazarlık yapılmadı"-
    
     "Çözülemeyen meseleleri çözüyoruz Allah'a şükür" diyen Eroğlu, Türkiye'nin en büyük sorununun da terör olduğunu dile getirdi.
     Veysel Eroğlu, "Terör baş belası, yıllardan beri 30-40 yıldır bu belayı çekiyoruz maalesef. Ama Başbakanımız siyasi iradesini koyarak, hatta elini bir noktada taşın altına koymak suretiyle büyük bir risk almak suretiyle hiçbir liderin yapmayacağı böyle bir işe girişti. Ama inşallah büyük bir muvaffakiyetle yolumuza devam ediyoruz. Neticede birlik, beraberlik, kardeşlik projesi" dedi.
     İki yıl önce Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine gittiğinde vatandaşların yaklaşımı ile şimdi gittiğinde karşılaştığı yaklaşımın farklı olduğunu anlatan Eroğlu, "Bu kardeşlik projesi, hakikaten Türkiye'de, kim ne derse desin, büyük bir huzur iklimi meydana getirdi. Bilhassa bunu Güneydoğu Anadolu'da görüyoruz. İnşallah bu huzur iklimi devam eder diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.
     Muhalefetin "terör örgütü ile pazarlık yapıldığı ve taviz verildiği şeklindeki" iddiaları dile getirdiğini aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:
     "Yani hakikaten bu konuda hiçbir pazarlık yapılmadı. Ben de Bakanlar Kurulu'nun bir üyesi olarak söylüyorum. Bunları konuşuyoruz Bakanlar Kurulu'nda. Hiçbir pazarlık yok. Hiçbir taviz yok. Yani zaten bizim biliyorsunuz, belli kırmızı çizgilerimiz var. Ondan asla taviz veremeyiz. Tek vatan diyoruz, tek millet, tek devlet diyoruz, tek bayrak diyoruz. Yani bunlardan fedakarlık etmek, böyle bir şey yapmak söz konusu değil. Bütün vatan toprağında şanlı bayrağımız ilelebet dalgalanacak. Bundan asla en ufak bir taviz vermek söz konusu değil. Yani bu mümkün değil zaten. O zaman devlet olamazsınız. Dolayısıyla onu dikkate almak lazım."
     Vatandaşların, çözüm sürecine desteğinin arttığını dile getiren Eroğlu, "Neticede bu sadece AK Parti'nin veya Hükümetimizin meselesi değil. Bütün milletin meselesi, bütün partilerin meselesi. Aslında bakın, bir araya gelip bunu hep birlikte çözelim diyecekleri yerde, acaba bu çözülürse, AK Parti'ye, Recep Tayyip Erdoğan'a bir artı getirir mi diye böyle bir endişe var. Böyle bir endişe olur mu- Çözülsün yani neticede. Sen başka teklifler yap, güzel fikirlerini ortaya sun. İktidar için onları öne sür. Yoksa bu terörü bahane etmenin bir manası yok" değerlendirmesinde bulundu.
    
     -"Şehitlerimizi incitecek bir tutuma girmiyoruz"-
    
     "Şehitlerimizi asla incitecek, şehit ailelerini rencide edecek bir tutuma da girmiyoruz" ifadesini kullanan Eroğlu, geçen yıl çıkartılan bir kanunla şehit yakınlarına yeni haklar verildiğini, şimdi ise hazırlanan yeni bir kanun tasarı ile de örneğin Kırıkkale ve Afyonkarahisar'daki patlamalarda hayatını kaybedenlerin de şehitlerle ilgili haklardan yararlanmasının öngörüldüğünü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda bir tasarı hazırlanıp TBMM'ye sunulması için talimat verdiğini aktardı.
     Türkiye'nin, diğer ülkelerle ilişkilerinin de güçlendiğine dikkati çeken Eroğlu, geçmişte ise Türkiye'nin hep içine kapanık bir politika izlediğini savundu.
     Eroğlu, artık Türkiye'nin aktif politika izlemek durumunda olduğunu belirterek, üzerinde gündem belirlenen bir ülke olmaktan çıkarak, gerektiğinde gündem belirleyen bir ülke haline geldiğini söyledi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığının faaliyetlerini de anlatan Eroğlu, 10 yılda yaklaşık 60 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirtti.
     Çanakkale savaşlarının 100. yıl dönümü olan 2015 yılı için çalışmalar yürüttüklerini, sivil toplum kuruluşlarına da bu konuda çok iş düştüğünü ifade eden Eroğlu, "Çanakkale destanını ön plana çıkartalım ki hiç olmazsa Ermeni tehcirinin 100. yılı da bu arada unutulsun. Tabii hazırlık yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Vakıflara bu konuda çok önemli rol düşüyor. Esas Ermeniler tarafından zulme uğrayanlar bizim vatandaşlarımız. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da... Bu konuda bir çalışma yapılması lazım. Hakikaten çoğu da bilmiyor. Sanki onları biz katletmişiz gibi onları yok etmişiz gibi bir hava esiyor. Onun önüne geçmek lazım" diye konuştu.
    
     Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı
     Yayıncı: Erdem Gültekin

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER