Gündem
  • 1.2.2007 00:00

BAKAN GÜL: IRAK'IN ATEŞİNİ SÖNDÜRECEĞİZ!..

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Sadettin Ergeç'e düzenlenen suikast girişimini değerlendirerek, "Irak ateş içinde, söndürmek için hepimiz gayret gösteriyoruz" dedi.


Türk Eğitim Derneği'nin (TED) Sheraton Otel'de düzenlenen 79. kuruluş yıldönümünde eski ve yeni birçok TED mezunu bir araya geldi. Geceye, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile çok sayıda davetli katıldı. Dışişleri Bakanı Gül, TED mezunu olan Devlet Bakanı Ali Babacan ve İHA'nın Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar ile bir süre sohbet etti. Kokteylde bir konuşma yapan TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, TED'in yıllardır beklediği üniversite hayalinin artık gerçek olacağını belirterek, bu konuyla ilgili ilk adımı attıkları müjdesini verdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül ise, TED'in Türkiye'de modern eğitimin öncü kuruluşlarından olduğunu belirterek, birçok siyasetçi, işadamı ve bilim adamının TED mezunu olduğunu hatırlattı. Eğitimin önemine değinen Bakan Gül, bu nedenle hükümetin Cumhuriyet tarihinde ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin oran olarak ilk sıraya yerleştirdiğini ifade etti.

"Bütçeden en büyük kaynağı Milli Eğitim Bakanlığı alıyor" diyen Bakan Gül, yine bu dönemde başlayan eğitime yüzde 100 destek kampanyası sayesinde de tüm toplumun dikkatini eğitime çektiklerini söyledi. Bakan Gül, eğitim alanında iyi bir çalışma yapmak isteyen herkese destek olacaklarını bildirerek, ayrıca, üniversite kurmaya hazırlanan TED'in hükümet olarak arkasında olacaklarını ifade etti.


Konuşmasının ardından kokteylden ayrılan Bakan Gül çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. ITC Başkanı Sadettin Ergeç'e düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili sorular üzerine değerlendirmede bulunan Bakan Gül, "Maalesef Irak tehlikeli yer, yaşayanlara Allah kolaylık versin. Herkesin tedbirli olması gerekir. Daha önce de böyle saldırılar oldu. Irak ateş içinde, söndürmek için hepimiz gayret gösteriyoruz" dedi. Irak'ta yanan ateşi söndürmek için sürekli görüşmeler yaptıklarına dikkat çeken Gül, herşeyden önce Iraklıların kendi kendilerini tüketmemeleri, kırmamaları ve kaynaklarını yok etmemeleri gerektiğini ifade etti.


Kerkük'te yapılması planlanan ve Türkiye'nin karşı çıktığı referandumla ilgili "Türkmen liderlerin Türkiye'den destek beklediklerine" ilişkin açıklamaların hatırlatılması üzerine Gül, bu konuda 'hamaset' yapmanın yanlış olacağını ancak bu konuda yapılan konuşmaların da Irak'taki ateşin daha fazla büyümemesi için olduğunu dile getirdi.

"Irak'ın sınırları belli, herhangi bir ülkenin içişlerinde gözümüz yok ama komşudaki ateş bizi ısıtıyor" diyen Bakan Gül, komşuda olanlar ve oradaki akrabalarla ilgili Türkiye'nin söyleyecekleri olduğunu ifade etti. Irak'ta yeterince sıkıntı varken başka sıkıntıların olmaması gerektiğini kaydeden Gül, "Herkesin barış, huzur içinde yaşabilmesi için Kerkük meselesinin uzlaşmacı bir yapı içinde çözülmesi önemlidir. Türkiye bunları iyi niyetle söylüyor, komşuları tehdit veya içişlerine karışmak için değil. Türkiye'nin görüşlerini herkes iyi niyet olarak algılamalıdır.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın objektif açık yüreklilikle söylediği gibi Türkiye Irak ile ilgili düşünceleri gayet dürüst şekildedir. Bizler slogan, retorik, hamaset konuşmalarıyla ateşi söndüremeyiz. Hepimizin sıkıntıları ortada. Neler sıkıntı çıkarabilir bunlar bilinmektedir" şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:27

İLGİLİ HABERLER