Ekonomi
  • 7.2.2014 23:22

Bakan Işık sanayicilerle buluştu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, cari açığın kapatılmasına ilişkin, “En fazla ithalat yaptığımız bu noktada da yerli üretimin en kısa zamanda sağlayabileceğimiz ürünleri seçmek durumundayız. Sektörle tabi özellikle bu konuyu görüşeceğiz. Türkiye’nin bu ara mal ithalatında veya hammadde ithalatında dışa bağımlılığını bir ölçüde de olsa azaltacağız ve cari açığa da bunun olumlu bir katkısı olacak” dedi.
Kabulde açıklama yapan Işık, Türkiye’nin ekonomisi üzerende bir cari açık riski olduğunu söyleyerek, “Cari açık riskini minimize etmekte bizim görevlerimizin arasında. Bununda en önemli yollarından biri ithal ettiğimiz ürünleri yerli üretimini desteklemek. Bu noktada sektörel teşvikler veriyoruz. Bölge teşvikleri de veriyoruz. Stratejik yatırımlara 50 milyon dolar üzerindeki yatırımlara hangi bölge olursa olsun destek veriyoruz. Türkiye’de ithalatı yoğun olan ama yerli olarak üretme imkanı bulduğumuz tüm kalemlerle ilgili çalışmayı başlatacağız. Bunu Ekonomik Koordinasyon Kurumunda da bir miktar görüştük. Bizim açımızdan öncelikli konu” dedi.
Araştırma alt yapıları ve gelişmiş laboratuarlara ciddi paralar harcadıklarını belirten Işık, “Bunlarla ilgili kanun çalışmamız var. Kalkınma Bakanlığımız bir hazırlık yaptı bizde üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’deki AR-GE ekosistemiyle uyumlu bir araştırma alt yapı yasasını yakında Bakanlar Kuruluna ardından meclise sevketmiş olacağız” dedi.
Kümelenme konusu hakkında açıklama yapan Işık, şunları kaydetti:
“17 tane bana başvuru oldu. Kümelenmeyi biz önemsiyoruz. Bununla ilgili de bu yıl başlangıç yılı olacak ama önümüzdeki yıl bu kaynakları daha da artıracağız. Bu sayede sektörlerin sinerjisini, dayanışmasını artırma imkanımız olacak. Panellerin yapısı ile ilgili sanayicilerin bulunup bulunmaması konusunu biz tartışıyoruz biz. Konu bizim gündemimizde.”
Işık, Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı 500 ürün belli olduğunu belirterek, “Ürünlerden yerli imkanı olan ürünlerle ilgili tek tek çalışma başlatıyoruz. Hurda konusunda talimatı verdim. Bu kadar hurda ithal eden bir ülke bunu kendi imkanlarıyla yapamaz mı? Yapabiliriz. Bununla ilgili çalışma yapacağız bunun talimatını verdim. Bizim petrol kimya ürünlerinde önemli ithalat yaptığımız kalemler var. Bunlarla ilgili çalışmayı başlatacağız. Bir anda hepsini ayrı ayrı çalışmamız çok kolay değil ama en fazla ithalat yaptığımız bu noktada da yerli üretimin en kısa zamanda sağlayabileceğimiz ürünleri seçmek durumundayız. Sektörle tabi özellikle bu konuyu görüşeceğiz. Türkiye’nin bu ara mal ithalatında veya hammadde ithalatında dışa bağımlılığını bir ölçüde de olsa azaltacağız ve cari açığa da bunun olumlu bir katkısı olacak” dedi.
ASO Başkanı Özdebir ise, “Organize sanayi bölgelerimiz hem de üyelerimizin işlerinin ağırlıklı bir kısmı Bakanlığınızı ilgilendiren bir şey. Sanayi Bakanlığı yapmış olduğu, üstlenmiş olduğu fonksiyon olarak ülkemizin geleceğini, yumuşak karnı olan cari açığını sorununu çözüm araçlarını üretecek olan bakanlık. Geçen 10 yıllık süre içerisinde gerçekten Türkiye’de ciddi bir kabuk değişikliği oldu. Yakalamış olduğumuz siyasi istikrar buna bağlı olarak istikrarla beraber dünyanın gözü üzerinde olduğu ve daha önce Türk müsün diye pasaportumuzu yüzümüze attıkları durumdan göğsümüzü gere gere gezebileceğimiz her yerinde itibar gören insanlar haline geldik” dedi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 07:51

İLGİLİ HABERLER