Spor
  • 9.9.2013 13:25

Bakan Kılıç'tan 'Kına' cevabı

Kamuoyunda tartışılan 'kına' tweet'ine de değinen Kılıç, doping konusundan 'gezi'ye kadar önemli konularda açıklamalarda bulundu. Kılıç toplantısı sırasında medyaya da sitemkar konuştu.
Bakan Kılıç'ın Ankara'da yaptığı konuşmasından satırbaşları şöyle;


Hükümetimizin vermiş olduğu destek, İstanbul vizyonuna sahip çıkmasından dolayı 61. Türkiye Cumhuriyeti hükümetine yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. 2020 Olimpiyatları’na dilekçe verirken ifade ettiğimiz bir cümle vardı. Sadece beş halka için yola çıkmadık, sadece 700’e yakın büyük spor organizasyonu gerçekleştirdik. Gerçekleştirmediğimiz olimpiyatlar kaldı, bunları da Türkiye’de gerçekleştirelim gibi kısır bir hedefle çıkmadık. Çok geniş bir projeyle çıktık. 2023’ün en büyük vizyon projelerinden biri nazarıyla çıktık.

“SPORDA HAMLELERE DEVAM EDECEĞİZ”

Olimpiyat adaylığımız dün itibariyle geride kalmıştır. Ama olimpiyat vizyonunu güçlendirmeye devam edecektir. Ama Türkiye’nin bir spor ülkesi olmasına yönelik vizyonundan hiçbir şey eksilmeyecek, bu vizyon güçlenerek yol almaya devam edecektir. Halen yapımına devam etmiş olduğumuz 776 adet büyük spor tesisi bulunmaktadır. Sporda büyük hamlelerimize devam edeceğiz.

Türkiye bir spor ülkesi olacak. En ufak bir tereddüdümüz olmasın.  Başbakan’ın dün uçağın arkasına geçerek genç sporcularla yaşadığı diyaloğu gördükçe, genç sporcuların yetişmesi için kaynakları en hızlı biçimde seferber eden ülke olduğuna inandık.

DOPİNGLE MÜCADELE

Önümüzdeki aylarda gerekirse yasalar çıkararak, dopingle ilgili herkesi cezalandırma yönüne gideceğiz. Türkiye’ye girişini erişimini kolaylaştıran herkes bunun bedelini ödeyecek. Geçiş kolaylığı sağlayan herkes bunun bedelini ödeyecek. Bizim için spor her şeyden evvel sağlıklı milyonların yetişmesine yönelik bir köprüdür.

“YANIMIZDA DURAN HERKESE TEŞEKKÜRLER”

Eksik bir adım sergilemedik. Daha iyi ne yapabiliriz? Neyse yaptık. Eksik kalan bir şey var mı, varsa tamamladık. Kadromuza dahil etmemiz gereken birileri var mı, varsa aramıza aldık. Seyahatleri projeleri buna göre planladık. Ulaşım planlarını buna göre yaptık. Bütün hazırlıklarımızı İstanbul’da mükemmel bir olimpiyat için inşa ettik. Eğer kazanan İstanbul olsaydı tarihin en etkileyici olimpiyat oyunlarını icra ediyor olacaktık. Ancak kısmet değilmiş. Yanımızda duran herkese teşekkür ederim.

İstanbul tarihinde ilk kez finalde yarıştı. Olimpik hareket İstanbul’un ikinci tura çıkmasına 49 oyla destek vermiştir. Bu herkesin iftihar etmesi gereken bir başarıydı.

Finalde aldığımız 36 oy, ayrıca İstanbul’a verilen önemin değerin kapasite değerinin apaçık bir ifadesidir. Üzülmüş olabiliriz, elbette üzüleceğiz. Üzülmüş olmamıza rağmen bize canla başla destek veren oy veren, inancını sergileyen olimpik harekete, Ankara’dan da bir kez daha teşekkür ediyorum.

 

Başından beri olimpik hareketin başında olan, bu inançla hem ekonomik olarak hem de bireysel performans bağlamında destekler sağlayan sponsor kuruluşlarımıza ve sahiplerine bir kere daha teşekkürlerimi ifade ediyorum. Türkiye spor yolunda, olimpik hareket yolunda canla başla çalışmaya devam edecek. Dün olimpiyatlara bugün olimpiyatlarda başarıya adayız.

SORU - CEVAP

MEDYAYA YÜKLENDİ

-Olimpizm ruhuyla baktığınız zaman, ırkçı söylemleri olan bir sporcuya bayrak taşıttık. Doping olayları, gezi olayları ve suriye olayları. Olimpik ruha aykırı şeylerden mi kaybettik?
-Japonya ve İspanya medyası kendi adaylıklarına sahip çıktılar. Kendi yaşadıkları olumsuzluklara başkalarından önce abartmadılar. Elbette ki kazanamamamın nedenleri vardır. Herhangi bir neden gösterilemez. Değişik nedenler kazanmama üzerinde tesir icra etmiş olabilir. Doping meselesinin bu kadar önemi olduğuna inanamıyorum. Doping Türkiye’nin değil dünyanın da meselesi. Türk medyası olayı bu yönüyle görmedi. Bayrak taşıtma vesaire olayla ilgili yabancı basında tek bir haber çıkmadı. Sporcuların üzerine yüklenen isimler oldu. Bunların da kim olduğunu siz daha iyi biliyorsunuz.

KINAYA İLK CEVAP

Yeni bir olimpiyat adaylığı konusunda o bugünün meselesi değil. 2015 yılının ikinci yarısı olacaktır. Kendimizi yada yöneticileri bağlamaya gerek yok. 2020 olimpiyatlara aday olduğumuzdan dolayı, aynı yıl başka bir spor organizasyonuna ev sahibi olma imkanımız yoktu.

-Sizin Arjantin’den attığınız tweetlerdi. Kına stokları tükenmiş ve iki ayrı tweetiniz. Tam olarak ne anlatmaya çalıştınız?
Bir ülkenin milli hedefi olur. Oyunuzu hangi partiye atarsanız atın. Bu ülkede yaşayan herkesin tek bir devleti var. Bazı konularda duygudaş olabilmesi lazım. Olimpiyat oylaması yapılıncaya kadar, aleyhte yazıp çizenler, içerden bir takım fikirler geliştirenler, sağa sola elektronik posta gönderenleri o güne kadar önemsemedik. Olimpiyat alamadığımız gün sevinmelerini, mutlu olmalarını, bu ekibe liderlik yapan biri olarak hazmetmemiz mümkün değil. Keşke bu tepkileri siz koysaydınız. Cumhuriyet ne kadar ortak değerimizse, vatan o kadar ortak değerimiz. Bu ortak değerin heyecanlarını yükseltecek bir takım etkinlikler vardır. Altıncı kez aday oluyoruz.

İyi günde kötü günde iyi olmak diye bir deyim vardır. Gitmeden öne kıvancımıza ortak olmayacağını belirtenler, hüznümüze ortak olmayıp, hüznümüzden sevinç duymaları insanın duygularını tahrip eden bir duygu. Biz böylesine büyük bir birlik hareketine talipken bunu alamamış olmaktan dolayı sevinmek, neyin ifadesidir varın onu siz ifade edin. Sonra bahane üretecekler. Dönsünler o zaman bu kesimler kendilerine baksınlar. Aynı duygulardan kenetlenememiş olmaktan da alamamış olabilir miyiz?

Türkiye’nin imajını bozacak bir takım olayları, fotoğrafları servis etmelerinden dolayı alamamış olabilir miyiz? Bunun nedenini herhangi bir kesime yüklemeyi düşünmüyoruz. Böyle bir zayıflığı düşünmüyoruz. Almamızın da alamamızın da bir çok nedeni olacaktı. Birinci turdan ikinci tura çıkarken oy sayımız 49, ikincisi 36. Üye sayısı 96. 96 kişinin 49’u, bu saydığınız her şeye rağmen İstanbul’un finalde yarışması gerektiğine karar vermiştir. Bu ülkenin gücüne vizyonuna siz de inanın. Herkes inansın. Bu ülkenin gücüne vizyonuna inanmak için herkesin AK Partili olması şart değil. bize oy vermesi, çok sevmesi şart değil. 

"GEZİ'Yİ GÜNDEME GETİRMEDİK"

- Biz Gezi olaylarını gündeme getirmedik. Zannedildiği gibi gezi olayları uluslararası alanda çok fazla önemsenmedi. Maalesef Türkiye’de İstanbul’un adaylığını olumsuz etkileyecek haberler üzerinde duruldu.

- Biz Tokyo ve Japonya’yı tebrik ediyoruz. Biz aday kentler hakkında spekülatif değerlendirmede bulunmayız. Temennimiz bir sorunun olmaması. Bu bizim meselemiz değil. Medyamızın da genel manada olimpiyat olarak, sürece destek verdiği, İstanbul’un olimpiyat kenti olması yönünde arzulu olması yönündeydi. Türkiye’de spor medyası da bunu sahiplendi.

"MEDYAYA KIRGIN FALAN DEĞİLİZ"

- Eğer İstanbul olimpiyat kenti olsaydı, bunun Türk toplumunda bölgedeki etkisi AB adaylığımızdan daha büyük olacaktı. Doğrudan insana hayata dokunan bir değerler kümesinin çok önemli bir etkisi olacaktı.
Medyaya kırgın filan değiliz. Geneline yönelik yorumlarımı almayıp da neden bir kısmını alıyorsunuz ki? Türkiye’de sporun gelişmesi için yine birlikte çalışmaya mecburuz. Spor kulüpleri, spor medyası birlikte çalışmaya devam edecek. Türkiye olimpik ruhu kaybetmedi.

- Final müsabakasında biri kazanır, biri kazanamaz. Bunu anlamadıysanız... Anlamamak yönünde bir iradeniz olabilir. 100’e yakın üye oy kullanıyor. İki ülkenin iki yıla aşkın ortaya koyduklarıyla kararlarında gerçekçi duygusal olanlar olabilir. İki ülkeden biri seçiliyor. Bu kadar açık, net cümlelerle bunları anlattım. Şunları da söyledim. Dinlemediğiniz anlaşılıyor. Alamamış olmamızın bir tek domine eden nedeni olmayabilir. Nihayetinde kendinize ne kadar pay çıkarırsınız, bu ayrı bir mesele. Bize düşen yapmamız gerekenleri ne kadar yapıp yapmadığımız meselesidir. Size düşen, yarattığı yeni heyecanına rağmen niye seçilememiş olduğunu irdelemektir.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:10

İLGİLİ HABERLER