Sağlık
  • 4.12.2020 01:16

Bakan Koca alarm veren illeri tek tek açıkladı! Yüzde 100 artış var

Türkiye'de son 24 saatte 187 bin 518 Kovid-19 testi yapıldı, 32 bin 381 kişinin testi pozitif çıktı, 187 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 5 bin 611 oldu, son 24 saatte 4 bin 190 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 418 bin 331'e yükseldi. Bakan Koca yaptığı son paylaşımda yüzde yüz artış olan illeri sayarak kritik uyarılarda bulundu...

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Güncel verilere göre, son 24 saatte 187 bin 518 Kovid-19 testi yapıldı, 32 bin 381 kişinin testi pozitif çıktı, hasta sayısı 6 bin 511 oldu.

Son 24 saatte 187 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 190 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 418 bin 331'e çıktı.

Toplam test sayısı 19 milyon 143 bin 746'ya ulaştı. Hasta sayısı 520 bin 167, vefat sayısı 14 bin 316, ağır hasta sayısı 5 bin 611, aktif hasta sayısı 87 bin 520 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,3, yatak doluluk oranı yüzde 55,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,7, ventilatör doluluk oranı yüzde 40,1, ortalama temaslı tespit süresi 11 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,8 olarak kayıtlara geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, verilere ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün tespit edilen 6 bin 511 yeni hastamız var. Hasta sayımızı azaltmak zorundayız. Kapalı ve kalabalık ortamlar virüsün en kolay bulaştığı ortamlardır. Kış aylarını kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durarak geçirmeliyiz. Mücadele evde kalarak da mümkün." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca sosyal medya hesabından, "Hatay, Antalya, Trabzon ve Diyarbakır İl Sağlık Müdürleriyle ayrı ayrı yaptığımız online toplantılarda, bu illerin durumlarını değerlendirdik. Yüksek risk devam ediyor." açıklamasını yaptı.

Bakan Koca bu kritik görüşmeler ile ilgili bilgilendirme yaparken, "Bütün kurumlarımızla seferberlik zamanı. Sağlık çalışanlarının üzerindeki yükü azaltalım. Mücadele güç birliği ile kazanılır." ifadeleri kullandı. Bakan Koca'nın dikkat çektiği iller şöyle:

HATAY

HATAY

Son bir haftada HATAY’da vaka artışı %100, yoğun bakım doluluk oranı %70,

TRABZON

TRABZON

Trabzon'da vaka artışı %50, yoğun bakım doluluk oranı %75,

ANTALYA

ANTALYA

Antalya ‘da vaka artışı %100, yoğun bakım doluluk oranı %71,

DİYARBAKIR

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da sabit artış var; yoğun bakım doluluk oranı %70.

Bakan Koca önceki gün, son iki haftada İzmir ve Konya'da yüzde 50, Adana, Samsun ve Ordu'da yüzde 100 Kovid-19 vaka artışı olduğunu belirterek, "Başta İzmir, Adana ve Samsun olmak üzere, bu illerimizde hastanelerimiz ve sağlık personelimiz büyük bir yükün altında." ifadesini kullandı.

ADANA

ADANA

Bu illerde salgının seyrini yakından takip ettiklerini vurgulayan Koca, şunları kaydetti:

ORDU

ORDU

"Son iki haftada İzmir ve Konya'da yüzde 50 vaka artışı, Adana, Samsun ve Ordu'da yüzde 100 vaka artışı var.

ANTEP

ANTEP

Gaziantep'te vaka sayısının her geçen gün arttığı illerden...

İZMİR

İZMİR

İzmir de koronavirüs salgının başladığı ilk günden bu yana vaka sayısındaki yükselişlerle dikkat çeken bir şehir. Bakan Koca, İzmirlileri de net bir şekilde uyardı.

SAMSUN

SAMSUN

Samsun'da koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte tedbirler kapsamında hastanelerde yoğun bakım servislerinin yatak kapasiteleri de artırılıyor. Kentte vatandaşların büyük çoğunluğu ise maske takma kuralına uyuyor. Samsun Valisi Zülkif Dağlı, vatandaşları tedbirler konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

KONYA

KONYA

Başta İzmir, Adana ve Samsun olmak üzere, bu illerimizde hastanelerimiz ve sağlık personelimiz büyük bir yükün altında. Salgınla mücadelede fedakarlık sınavımız devam ediyor."

BURSA - TÜM EĞİTİM KURUMLARI KAPATILDI

BURSA - TÜM EĞİTİM KURUMLARI KAPATILDI

Bursa Valiliği korona virüsle mücadelede yeni tedbirlere ilişkin açıklama yaptı. Valilikten açıklamada şöyle denildi:

Koronavirüs (Covid19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda belirlenerek uygulamaya geçirilmektedir.

Gelinen aşamada son dönemde Koronavirüs salgınının yayılımında tüm Dünya’da ve özellikle Avrupa’da hızlı bir artış yaşandığı ve Ülkemizde de vaka ve hasta sayılarında yükseliş görüldüğü kamuoyunun malumudur. Bu çerçevede 30.11.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar ve İçişleri Bakanlığının 30.11.2020 tarih 20077 sayılı Genelgesi ile 01.12.2020 tarih 147 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararında yeni bir karar alınıncaya kadar 01.12.2020 Salı günü saat 21.00’den itibaren geçerli olacak şekilde anaokulları ve anasınıflarının (resmi/özel ayrımı olmaksızın) faaliyetlerine ara verileceği belirtilmiştir.

Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 01.12.2020 tarihli yazısında resmi anaokulları, anasınıfı ve uygulama sınıflarının faaliyetlerine ara verileceğinin belirtildiği, yazı da özel ana okullarının yer almadığı, bu durumunda tereddütlere neden olduğu yönünde bilgiler ulaşmaktadır.

Konuyla ilgili olarak Kabine toplantısı sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan açıklamalarda, İçişleri Bakanlığının 30.11.2020 tarih 20077 sayılı Genelgesi ve 01.12.2020 tarih 147 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararında açıkça belirtildiği üzere yeni bir karar alınıncaya kadar resmi ya da özel fark etmeksizin tüm anaokulları ve anasınıflarının faaliyetlerine ara verilmesine, yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınmasına, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir"

KAYSERİ

KAYSERİ

Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, "Hala en önemli eksiğimiz vakalardan temaslı alamamak. İnsanımız birlikte çalıştıkları veya en azından son 5 gün yakın ve maskesiz beraber olduğu kişileri filyasyon ekiplerimize bildirmemektedir" dedi.

İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, video konferans yöntemiyle katıldığı toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri, ilçe müdürleri ve aile hekimleri ile bir araya geldi.

Filyasyon oranımız ise yüzde 99. Erken sürüntü almak için sizlerin desteği önemli. Covid-19 uyumlu hastalarınızdan numune almak için raporunu verip ve kurduğumuz numune alma çadırlarına yönlendirebilirsiniz.

Uzak ise evine gönderip bilgilerini ilçe sağlık müdürlüklerine gönderelim. Numune verildikten sonra sonuç çıkana kadar HES kodunda riskli göründükleri bilgisini paylaşalım. Onun için sonuçlanıncaya kadar evlerinden çıkmamaları gerekmektedir" dedi.

EN ÖNEMLİ EKSİĞİMİZ VAKALARDAN TEMASLI ALAMAMAK

'EN ÖNEMLİ EKSİĞİMİZ VAKALARDAN TEMASLI ALAMAMAK'

Koronavirüs salgınıyla mücadelede çalışmaların devam ettiğini kaydeden Benli, "Hastane yükümüzün artmaması adına hastalığı yerinde baskılamak için her akşam vakaları tek tek değerlendirerek elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Bu da salgının artışına neden olarak işimizi zorlaştırıyor. Bu mücadelenin en önemli ayaklarından biri olan aile hekimlerimizin de bu konuda destekleri bizim için önemli" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 4.12.2020 01:40

İLGİLİ HABERLER