Sağlık
  • 7.4.2020 23:11

Bakan Koca yoğun bakım doluluk oranını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'de (yoğun bakım doluluk oranı) yüzde 62-63'ü geçmedi. Günler içerisinde aritmetik artan dolulukla karşılaşılır. Bizde daha stabil giden artış oranın giderek düştüğü önümüzdeki bir iki haftanın önemli olduğunu gördüğümüz tabloyla karşı karşıyız." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranlarıyla ilgili konuştu. Bakan Koca, şu ana kadar yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 62-63'ü geçmediğini söyledi. Ayrıca Bakan Koca, şehir hastanelerindeki bütün odaların yoğun bakım odasına dönüştürülebileceğini belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadelerde bulundu:

İstanbul'da açılacak olan iki hastanenin sayın Cumhurbaşkanımız açıkladılar, 2 tane 1000 yataklı, daha doğrusu 1000 odalı hastane şeklinde planlandı. Biri Atatürk Havalimanı bir diğeri de Sancaktepe'de. Bu iki hastaneyi prefabrik, pandemi sonrası devre dışı kalacak olan hastaneler gibi düşünmedik. İçinde amaliyathaneleri olan bütün odaları gerektiğinde yoğun bakıma çevrilecek hastane olarak planladık.

Daha sonraki dönemde benzer veya başka anlamlarda gerektiğinde kullanacağımız hastaneler olacak. Burada sonuçlar ve rakamlar ve gidişat tahmin edilenin ötesinde olduğu için şu dönemde erken davranmak için bir yaklaşım içinde değiliz. Şu anda bütün Türkiye'de yoğun bakımlarda doluluk oranımız yüzde 62-63'ü geçmedi.

Şehir hastaneleriyle ilgili çok efsaneler olmuştu. Bizim dünyada yine örneği olmadığı şeklinde şehir hastanelerin bütün odaları yoğun bakıma dönüştürülebilir hastaneler olduğunu söylemek istiyorum. Dünyada olmadığı şeklinde yatak kapasiteleriyle şehir hastanelerimizin her odasını yoğun bakım olarak kullanabilir durumdayız. Dünyada hiçbir ülkenin böyle bir zenginliği yok.

Bu dönemde izolasyon son derece önemli, lütfen dışarı çıkmayın, çıkmak durumunda olursak maske kullanın. Maskeyi pamuklu kumaştan çok rahattan yapılabilir. Dışarı çıkmışsak maskemizi kullanılıyor olmalıyız. Sağlık sistemimiz boyutuyla biz erken tanıyı gören, erken dönemde tedaviye hemen başlayan, yoğun bakım kapasitesiyle yeterli altyapıya sahip nadir bir ülke olduğumuzu bilelim ve ülkemizle bu anlamda gerçekten gurur duyalım. Sağlık çalışanlarımızla da gurur duyalım.

Güncellenme Tarihi : 7.4.2020 21:13

İLGİLİ HABERLER