Gündem
  • 19.10.2007 07:33

BAKAN ŞAHİN AB VE ABD'YE BÖYLE ATEŞ PÜSKÜRDÜ!..

Adalet Bakanı Şahin, AB’yi, “Terörü bilmeyenler, insan hakları deyince mangalda kül bırakmayanlar, gelsinler Türkiye şartlarını izlesinler”, ABD’yi de “Sınır ötesine karşı çıkanların Afganistan’da işi neydi” sözleriyle eleştirdi.

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) düzenlediği ''Eksiksiz Demokrasi'' sempozyumuna katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yaptığı konuşmada, ABD ve Avrupa Birliği'ne (AB) göndermede bulundu. İşte Şahin'in sözleri:

Türkiye bağımsız bir ülkeye kendi kararlarını kendisi verebilir. Türkiye, her adımını hukuk kuralları içerisinde attıyor.

Tezkerenin gereği yapılacaksa uluslararası hukuk kurallarına riayet edilerek yapılacaktır. Bizi tezkere konusunda eleştirenler, Afganistan'da ne aradıklarını izah etmeli.

BİR ŞEY DEME HAKLARI YOK

İkiz kulelerin vurulmasını Afganistan'daki kimi örgütlere bağlayanlar, hangi hak ve yetkiyle Afganistan'a girmişse, Türkiye de o uluslararası kuralları uygulamaktadır. O nedenle kimsenin kimseye bir şey deme hakkı yoktur.

Türkiye, bir hukuk devletidir, eksiksiz demokrasinin de bunun vazgeçilmez unsuru olarak görüyoruz

Demokrasiyi, hukuk devletini savunmak, aslında Cumhuriyetimizi savunmaktır, aslında Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır. Çünkü bu söylediklerim, cumhuriyetimizin temel nitelikleridir.

Türkiye son günlerde şehit cenazeleriyle çokça karşılaştı, son 15 gün içerisinde 30'dan fazla şehit verdik.

TBMM, 507 oyla gerektiğinde bölücü terörün nemalandığı komşu bir ülkeye sınır ötesi operasyonla ilgili yetki verdi.

Böylesine bir atmosfer içerisinde burada eksiksiz demokrasinin konuşuluyor olmasının çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Şu denge son derece önemlidir: Özgürlükler ve güvenlik... Hem güvenliği sağlayacaksınız, hem özgürlüklerin standardını eksiltmeyecek, üstelik daha da çoğaltmaya çalışacaksınız. Bu atomu parçalamak gibi bir şey.

Dün akşam olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantımız vardı. 2008 yılı bütçesini denkleştirmeye çalışıyoruz. Hatta 1 aydır maliyeciler, ekonomistler bununla uğraşıyorlar. Bunlar çok basit işler, demin söylediğimin yanında.

Hem özgürlük standartlarını mevcudu muhafaza edeceksiniz, güvenlik gerekçesiyle bundan taviz vermeyeceksiniz, geri adım atmayacaksınız ama aynı zamanda güvenliği de ihmal etmeyeceksiniz.

TÜRKİYE’Yİ TÜRKİYE’DE İZLEYİN

İkisini birlikte yürütmek bana göre büyük devletlerin işidir. Terör gerçeğiyle yüz yüze gelmemiş, bunun ne olduğunu bilmeyen ama insan hakları deyince mangalda kül bırakmayanlar, gelsinler Türkiye'yi, Türkiye şartlarını bir izlesinler.

O nedenle TBB demek istiyor ki 'Türkiye'nin güvenliği de, vatanın, devletin, milletin bölünmez bütünlüğü de önemlidir, bunu da koruyacağız, bundan da geri adım atmak yok ama aynı zamanda tam demokrasiye, eksiksiz demokrasiye geçme yolunda da Türkiye üzerine düşeni yapacak'.

Bu, aslında yöneticilere de bir mesajdır. TBB'yi oluşturan hukukçu arkadaşlarımız demek istiyorlar ki yöneticilere, (Türkiye'nin güvenliğini de sağlayacaksınız, özgürlüklerden de geri adım atmayacaksınız).

BİZ KARAR VERİRİZ

Bakan Şahin, ABD Başkanı George W. Bush’un “Türkiye’nin, Kuzey Irak’ta yeterince askeri var. Bundan fazlasına gerek yok” sözlerine, “Türkiye, bağımsız bir ülke. Kendi kararlarını kendisi verebilir” yanıtını verdi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:59

İLGİLİ HABERLER