Gündem
  • 29.8.2011 17:10

BAKAN YAZICI: ''DEMOKRASİYE KATKI SAĞLAYACAK''

RİZE (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanlığının ''www.tsk.tr'' adresli internet sitesini güncellemesi ve böylece tartışmalara neden olan 27 Nisandaki açıklamanın siteden kaldırılması konusunda, ''Bugün bunun kaldırılmış olması geç de olsa Türkiye'nin gidişatının doğru, demokrasi çıtasını daha da yükseltme noktasında çok önemli katkı sağlayacağı kanısındayım. Kurumlar giderek yerine oturuyor'' dedi.
Bakan Yazıcı, Rize Atatürk Caddesi'nde vatandaşlarla ve esnafla sohbet etti, daha sonra partisinin il başkanlığına giderek burada vatandaşların sorunlarını dinledi.
Yazıcı, geçen haftanın gündemini, internet sitelerine düşen eski Genelkurmay Başkanı'nın konuşma haberlerinin oluşturduğunu belirtti.
Konuşmaların geniş şekilde basında yer aldığını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
''Bunu üç şekilde değerlendirmiştik. Birincisi kişilerin haberleşme özgürlüğünün gizliliği, bu önemli. Bu açıdan birtakım boşluklar olduğu anlaşılıyor. Bunun üzerinde hassasiyetle durmamız gerekiyor. Ama bu konuşma bir telefon muhaberesi değil. Bir yerde, bir mekanda yapılan değerlendirme. Telefon görüşmesiyle bunun arasında böyle bir fark var. İkincisi konuşmanın üslubu ve içeriği. Bunlar açısından çok önemli. Üçüncü önemli bir sonucu ise 'bir musibet bin nasihatten hayırlıdır'. Konuşmanın içeriği açısından çok önemli kurumumuz olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin olaylarla ilgili değerlendirmesi, bakışı ve bir fotoğrafı ortaya konulmuş. Bunun da bizim geleceğimiz açısından, Türkiye'de ordu gibi önemli bir kurumun daha verimli çalışması açısından önemli sonuçlara yol açacağı kanısındayım.''

-''12 Mart muhtırası kadar önemli''-

27 Nisanda Genelkurmay Başkanlığının sitesine konulan açıklamanın bir anlamda 12 Mart muhtırası kadar önemli olduğunu kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu:
''Belki o günlerde bu sözcük fazla kullanılmadı. Alıp incelendiğinde içeriği itibarıyla 'Türkiye'de her şeyi biz yaparız. Hele hele devletin üst yönetimine bir cumhurbaşkanı seçilmesi söz konusu ise orada nihai sözü söyleyecek biziz' anlamına gelecek bir muhtıranın demokrasiyle, demokratik kriterlerle, hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığı açıktır. Hükümet olarak derhal o muhtıranın değerlendirmesini yaptık. Ona karşı görüşümüzü yazılı şekle dönüştürdük. Hükümet sözcüsü kamuoyuyla paylaştı. Türkiye 27 Nisanda farklı bir ortamda seyrediyordu. Ama 28 Nisanda tekrar dirildi, dirilişi gösterdi. O diriliş, demokratik kriterleri egemen kılma, hukuk devleti ilkelerini hakim hale getirme dirilişiydi. Milletimiz de hükümetin o görüşü arkasında yer aldı ve nitekim hemen aldığımız seçim kararıyla sandıklarda millet doğruyu gösterdi.''
''O günden bu yana 27 Nisan e-muhtırasının, hukuk dışı o çıkışın hala TSK'nın sitesinde yer alır oluşu hiçbir şeyle izah edilemez'' diyen Yazıcı, ''Dolayısıyla onun orada bulunmasına yer vermek zımnen de olsa belki onu onaylamak anlamına gelirdi. Bugün bunun kaldırılmış olmasının geç de olsa Türkiye'nin gidişatının doğru olması, demokrasi çıtasını daha da yükseltmesi noktasında çok önemli katkı sağlayacağı kanısındayım. Kurumlar giderek yerine oturuyor'' diye konuştu.

-''Bugün ulaştığımız sonucun hayırlı olmasını diliyorum''-

Bakan Hayati Yazıcı, Türkiye'nin en önemli sorununun, bugüne kadar yaşanan sorunlar açısından irdelendiğinde, kamu kurum ve kuruluşlarının kendi görevlerinin dışında faaliyet göstermeleri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Özellikle devletin üst yönetim aşaması içerisinde yer alan kuruluşlarının zaman zaman kendi görev ve yetki alanları dışında faaliyet göstermeye kalkışmalarıdır. Sorun budur. Nedir TSK'nın görevi? Ülkenin güvenliğini sağlamak, sınırlarımızı korumak ve bu alanda yapılması gerekenler ne ise o doğrultuda bütün eforunu, bütün gücünü teksif etmektir. Başka alanlarda meşgul olunduğu zaman, hukukun imkan vermediği başka alanlarla ilgili projeler üretmeye kalkıp alenen nizam vermeye kalkıştığınızda asli görevini de gereği gibi yerine getirmekten yoksun kalıyorsunuz. Bu süreçte bu açıdan da ayna görevi görmüş diye düşünüyorum. Ülkemiz için bugün ulaştığımız sonucun hayırlı olmasını diliyorum.''

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:28

İLGİLİ HABERLER