Ekonomi
  • 15.5.2013 14:57

Bakan Yıldırım’dan 3. havalimanı açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, 3. havalimanı ihalesine ilişkin olarak, "Bugün dünyada kamu-özel ortaklığıyla gerçekleşecek en büyük projedir. Türkiye, bunu başarmıştır. Bu ihale, Türkiye’nin son 10 yılda elde ettiği tüm yabancı yatırımların miktarından da büyüktür" dedi.
, 10 sene önceki alışkanlıkların şimdi aynı olmadığını belirterek, "İnterneti kimse önemsemiyordu ama bugün internetteki ticaret 60 katrilyon, bu sene ise 90 katrilyona çıkacak. Yani, esnaf ve zanaatkar buna ’bana ne’ diyebilir mi? Esnaf ve zanaatkarın işi ticaret. Bir yandan adam oturduğu yerden sipariş veriyor. Her şey elektronik ortamda gerçekleşiyor. Demek ki iş yapma alışkanlıkları da gelişiyor. Esnafın da bu değişimi okuması lazım" dedi.
Esnaf ve zanaatkarın 800 yıllık geleneklerine bağlı kalarak ve gelişen teknolojiyi de kullanarak ticaretini geleceğe taşıması gerektiğini söyleyen Yıldırım, TESK’in burada bir örnek davranış sergilediğini ifade etti. Yıldırım, "Şirketlerde bilgisayar, bilgi işlem sorumlusu, ayrı bilgisayar odası, bakımını yapan adamların yaptığı bir sürü lüzumsuz faaliyet var. Bunların hiçbirine gerek yok, burayı TT’ye emanet edeceksiniz. TESK ve Türk Telekom’u birleştirdiğinizde ’TT’ oluyor. İşlerinizi geliştirmeye bakacaksınız" dedi.
Elektronik alışverişin çok yaygınlaştığını belirten Yıldırım, "Diyelim ki Ankara’nın Kızılay’da bir ürünü var ama bu ürünün bilenler alıyor. Bilmeyenlerin bu dükkanın var olduğundan bile haberi yok. Ama bu dükkanın dünyada bilinir hale getirmek mümkün. PTT şimdi bir çalışma yapıyor. PTT AVM diye bir şey kurdu. Bunun altında esnaflar ve KOBİ’ler var. Onlara mağazalar ve vitrinler hazırlıyor. Ürünleri bütün dünyaya tanıtıyor. Alışveriş yapanlardan PTT masrafını alıyor. Böyle bir işbirliği esnaf ve zanaatkarımızın işinin daha da gelişmesine yardımcı oluyor" diye konuştu.

TERÖR ÖRGÜTÜYLE PAZARLIK YAPILDIĞI İDDİALARI
’Terör örgütüyle pazarlık yapıldığı iddialarına ilişkin’ değerlendirmede bulunan Yıldırım, "Biz terör örgütüyle hiçbir zaman pazarlık yapmadık ve yapmayız. ’Ne verdiniz, ne aldınız’ diyorlar. Bakın 30 senedir, kazanımımız ne kaybettiğimiz ne? Bir karış toprağımızı kaybetmiş miyiz? Bunun için 30 bin insanımızı şehit vermişiz, bir karış toprağımızı vermemişiz. Enerjimizi ülkemizin kalkınmasına harcamak yerine insanlarımızın hayatının yok olması için mi harcayalım? ’Barış istemeyenlere’ sorduğum soru bu. Hiç kimseyle hiçbir şeyin pazarlığını yapmadık" ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz pazarlık yapmadık’ dedim. Biz herkesle ’4 T’ pazarlığı yaptık. Nedir o, tek vatan, tek millet, tek bayrak ve tek Türkiye. Bu her zaman devam edecek. ’4 T’nin pazarlığını yaptık, tehdit, tüfek, tabut ve terör yok olup gidecek, bunlar yok olacak. Ülke barış ve huzur istiyor. Devletimiz daha iyi sağlansın diye milletimiz vergisini veriyor ve fedakarlık yapıyor. Türkiye çok kısa zamanda da modern dünyanın en önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelecektir."

3. HAVALİMANI İHALESİ
Krizin ilacının ’yatırım’ olduğunu ve yatırımlara devam edildiğini söyleyen Bakan Yıldırım, şu anda devam eden yatırımların toplamının 90 katrilyon olduğunu ifade etti. Yıldırım, 3. havalimanı ihalesine ilişkin olarak, "Bugün dünyada kamu-özel ortaklığıyla gerçekleşecek en büyük projedir. Türkiye bunu başarmıştır. Bu, 103 tane Birleşmiş Milletler üyesi ülkenin tek tek milli gelirinden büyük bu ihale. 34 tane ülkenin toplamından büyük. Türkiye’nin son 10 yılda elde ettiği tüm yabancı yatırımların miktarından büyük. IMF’den aldığı borçları kadar. Türkiye’nin cari açığından büyük" dedi.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise, "Yapılacak protokolle, en çok maliyeti olan bilgilendirme, telefon hizmetleri, güvenlik kamera sistemleri, hatta internet üzerinden satışlar önemli ölçüde daha ucuza ve yaygın biçimde dükkanlarımızda bizden bir ayrılmaz parça olacak" şeklinde konuştu.
Esnafın ve KOBİ’lerin geleceğinin internet üzerinden yapılan satışlara bağlı olduğuna dikkati çeken Palandöken, esnaf ve zanaatkarların da kendini buna göre yenilemesi gerektiğini ifade etti.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:18

İLGİLİ HABERLER