Gündem
  • 23.5.2013 00:44

Bakan Yıldırım'dan THY açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, THY'deki greve ilişkin "Fiilen işlemeyen bu grevin anlamsız olduğunu tüm kamuoyu biliyor. Yapılması gereken bir an önce bu konularda anlaşıp bu meseleleri ortadan kaldırmaktır" dedi.
          Yıldırım, THY'deki grevle ilgili bir soruya karışılık, THY'nin önemli bir marka haline geldiğini, 16 bin çalışanın markasına sahip çıktığını, şirketinin itibarını koruduğunu ifade etti.
     Çalışanların greve itibar etmeyip seyahat eden binlerce insanın sıkıntı yaşamasını engellediğini vurgulayan Yıldırım, "Aslında hem sendikaya hem THY yönetimine verilen güzel bir mesajdır. Bunun değerlendirileceğini umut ediyorum. Fiilen işlemeyen bu grevin anlamsız olduğunu tüm kamuoyu biliyor. Yapılması gereken bir an önce bu konularda anlaşıp bu meseleleri ortadan kaldırmaktır. Greve çalışanlar çok ilgi göstermediler. Büyük bir fedakarlık yapmışlardır" diye konuştu.
    
     -Lufthansa-THY işbirliği-
    
     Bir süredir gündemde olan THY ile Lufthansa arasındaki işbirliğiyle ilgili soru üzerine Yıldırım, kendisine bu konuda intikal eden bir konunun olmadığını belirtti.
     Binali Yıldırım, "İki şirket de devletin kontrolünde olmayan kendi yönetim kurullarıyla karar alan şirketler. Stratejik iki önemli taşıyıcı. Birleşmeden önce getirisi, götürüsü kapsamlı görüşülmesi gerekir. İşin neresindeler o konuda fazla fikrim yok doğrusu" değerlendirmesinde bulundu.
     Büyük projelerin finansmanı konusunda Türkiye'nin ciddi mesafe kat ettiğine işaret eden Yıldırım, gelişmiş ülkelerin Türkiye modelinden öğrenebilecekleri çok şey olduğunu düşündüklerini vurguladı.
     Forumdaki ana başlığın "Altyapının Finansmanı" olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:: "Büyük projeleri yapmaya devletin kaynakları yetmiyor. Bu konuda kamu-özel sektör ortaklığının nasıl yaygınlaştırılabileceğini konuşuyor dünya. Ama biz bu konuda çok ciddi mesafeler kat ettik. Şu anda Türkiye'de yap-işlet-devret modeliyle başlayan projelerin tutarı 100 milyar Türk lirasını geçmiş durumda. Gelişmiş ülkelerin Türkiye modelinden öğrenebilecekleri çok şey olduğunu düşünüyoruz."
    
     -İkili görüşmeler-
    
     Yıldırım, forum çerçevesinde Ukrayna Altyapı Bakanı Vladimir Kozak ve Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanı Kristian Kraster ile görüştü.
     Yıldırım, Ukrayna ile karşılıklı feribot seferlerinin artırılması, Yalta ile Sinop arasında gemi seferlerinin konulması için çalışma başlatılmasını görüştüklerini belirterek, ayrıca Ukrayna, Beyaz Rusya, Letonya ve Litvanya'yı kapsayan bir Viking hattı oturtmak için görüştüklerini ancak bu konuda üçlü veya dörtlü anlaşmalar yapılmasının gerektiğini kaydetti.
     Bulgar mevkidaşı Kraster ile görüşmesine de değinen Yıldırım, Kapıkule'de yaşanan bazı sorunların çözümü noktasında usul hatalarının düzeltilmesi için İstanbul'da 28 Mayıs'ta heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirileceği bilgisini verdi.
     Yıldırım, Türk tırlarının ROLA sistemi taşımacılıkla Macaristan üzerinden trenle Avusturya'ya kadar gittiğini ancak Macaristan'ın, yaşadığı ekonomik kriz sonrası söz konusu tren seferlerinini durdurduğunu ve bunun sorun yaşanmasına yol açtığını bildirdi.
     Avusturya'nın kapasiteyi öne sürerek tırları 3-4 gün gümrüklerde beklettiğinin altını çizen Yıldırım, aslında burada bir anlamda ayrımcılık politikası uygulandığını kaydetti.
     Aynı şartlarda AB ülkelerine ait tırların hiçbir sorun gösterilmeksizin yollara çıkabildiğini belirten Yıldırım, "Bu konuda Almanya'dan birtakım ricalarda bulunduk. Çözüm bulunmaması durumunda Fransa'dan deniz taşımacılığına geçiş olabilir veya başka çözümler gündeme gelebilir" yorumunda bulundu.
    
     Muhabir: Cüneyt Karadağ
     Yayıncı: Tarkan Demir

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:05

İLGİLİ HABERLER