Gündem
  • 28.9.2011 13:13

BAKAN YILDIZ: "SONDAJ DEĞİL SİSMİK ARAŞTIRMA"

MÜGE TUTCALI
ANKARA

Bakan Yıldız, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, AKTAŞ Elektrik davasının Türkiye tarafından kazanılmış olmasıyla ilgili sorular üzerine, "Bu da ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Uzanlar davasından sonra Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı AKTAŞ, yani İstanbul Anadolu yakasının elektrik dağıtım hizmetleriyle ilgili açmış olduğu davayı da kazandı" dedi.

Davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açıldığını ve bedelinin 245 milyon dolar olduğunu hatırlatan Yıldız, "Özel hukuk bürolarından hizmet almaksızın Enerji Bakanlığımızın hukuk büronsun yapmış oyduğu çalışmalarla hamdolsun iyi bir sonca ulaşmış olduk. Danıştay imtiyaz sözleşmesini 2002 yılında iptal etmişti. Ve bu iptal sonucunda İstanbul Anadolu yakasının elektrik dağıtım hizmetlerini TEDAŞ eliyle yürütmüştük, hepinizin de bildiği gibi. Şu anda özelleştirme kapsamında. Bu da geriye dönük kamburlarımızdan bir tanesiydi. Hamdolsun en büyük davalarımızdan bir tanesini daha geride bırakmış olduk" diye konuştu.

AKTAŞ Elektrik'in itiraz ve temyiz hakkı olmadığını belirten Yıldız, AİHM'in bu başvurunun kabul edilemez olduğuna karar verdiğini söyledi.

PAYLAŞIM ŞARTI

Doğu Akdeniz'de petrol arama krizi ile ilgili itidal çağrılarının hatırlatılması ve 12. parsel üzerinde bir restleşme olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Yıldız şöyle konuştu:

"Sayın Başbakanımız son derece açık, net kamuoyuyla paylaştı bu bilgiyi. Eğer Güney Kıbrıs Rum Kesimi bu aramadan vazgeçmediği takdirde veya aramalardaki bütün tespit ettiği değerleri, kaynakları, petrol veya doğalgazı bütün Kıbrıs'la beraber, KKTC'deki vatandaşlarımızla beraber paylaşmadığı takdirde bizim faaliyetlerimiz devam edecek. Ama bunlardan herhangi bir tanesinde bir açıklama gelirse biz de bunun karşılığında değerlendireceğiz."

Dün Ankara'ya gelen ABD Temsilciler Meclisi'nden gelen heyettin bu konuda bir talebi olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, "Benim bulunduğum ortamda gelmedi" yanıtını verdi.

Bakan Yıldız, savaş gemilerinin eşlik etmesiyle ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine de, "Zaman zaman savaş gemilerinin eşlik etmesi gereken yerlerde eşlik ediyor. Ama zaman zaman ben de televizyonlarda izliyorum 'sondaj çalışmalarına başlandı' deniyor. Israrla altını çizerek şunu söylüyorum bu çalışma sondaj çalışması değildir, sismik arama çalışmasıdır. Bu yüzden sismik aramalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:40

İLGİLİ HABERLER