Ekonomi
  • 27.7.2009 00:17

BAKAN YILDIZ'DAN AKARYAKIT ZAMMI DEĞERLENDİRMESİ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin petrol ve doğalgazda dışa bağımlı olduğunu hatırlatarak, "Kendi kaynaklarımızı hayata geçirene kadar yurtdışındaki dagalanmalardan etkilenmeye devam edeceğiz" dedi.

Balıkesir'deki temaslarının ardından Bursa'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, katıldığı toplu sünnet şöleninde gazetecilerin akaryakıt zamlarıyla ilgili sorularını cevapladı. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) dağıtım şirketleri, bayiler ve tüketiciler arasında makul bir düzenleme yaptığını ifade eden Bakan Yıldız, "Yapılan düzenleme çalışmasında gelinen nokta itibariyle oldukça ilerleme kaydettik. Bunun hem vatandaşlarımız hem dağıtım şirketleri hem de tüketicilerin lehine olacağını düşünüyorum. Yapılan zamlar otomatik fiyat ayarlamasıyla yapılan işler. Piyasadaki oluşan karın makul bir notadan fahiş bir yere gitmemesi için bu konu gündeme gelmişti ve EPDK bu konudaki hassasiyetini belirtmişti.

Şu kabul edilmeli ki; biz doğalgaz ve petrolü dışarıdan ihraç eden bir ülkeyiz. İnanıyoruz ki kendi kaynaklarımızı hayata geçireceğiz ve bu konuda çalışmalar sürüyor. O zamana kadar dışardıdaki fiyat dalgalanmalarından direkt etkilenmeye devam edeceğiz. Çünkü devletin böyle bir talebi
sübvanse edip de bunu sürekli destekleme imkanı yok. Bu açıdan biz bunla alakalı fiyatları tamamen otomatik fiyat düzenlemesine bıraktık ve beraber dikkatle izleyeceğiz.

Kullandığımz doğalgazın 40'ta birini ülkemizde 40'ta 39'unu da dışarıdan alıyoruz. Petrolde biraz daha yerli oran yüksek ama yine de büyük bölümünü dışarıdan alıyoruz. O açıdan petrolün yurtdışındaki petrol varil fiyatını televizyondan izleyen vatandaşımız ertesi gün fiyatların nasıl ilerleyeceğini tahmin ediyor" diye kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:05

İLGİLİ HABERLER