Ekonomi
  • 16.1.2014 00:41

Bakan Yıldız'dan Uranyum açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya ile nükleer anlaşma yapıldığı iddialarına ilişkin, "Uranyumun zenginleştirmesiyle alakalı koymuş olduğumuz hedef yoktur ve böyle bir amaca da matuf değildir" dedi.
Bakan Yıldız, nükleer güvence anlaşmalarını Güney Kore, Kanada, Arjantin, Rusya, ABD, Fransa ile yaptıklarını söyleyerek, "Anlaşmanın maddesi diyor ki, iki ülke kendi aralarında anlaşırlarsa, mutabık kalırlarsa, bu konuyla ilgili çalışma yaparlar. Yoksa yapamazlar. Maddede söylüyor. Yıllardan bu yana Türkiye herhangi bir ülke ile anlaşma yapacaksa, önce bu anlaşmayı imzalarlar" diye konuştu.
Şu ana kadar Türkiye'de nükleer zenginleştirme ile ilgili bir risk görülmediğini ifade eden Yıldız, "Birdenbire Türkiye'nin uranyum zenginleştirmesiyle ilgili bir nokta oluştu. Bu genel konjonktürle alakalı. Uranyumun zenginleştirmesiyle alakalı koymuş olduğumuz hedef yoktur ve böyle bir amaca da matuf değildir. Bir yazarımız yazabiliyor ki, 'dikkatli olun ey dünya. Türkiye'de böyle bir risk var' diyebiliyor" ifadesini kullandı.
Türkiye'de oluşturulmaya çalışılan bir kriz ortamı gördüklerini söyleyen Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin uluslararası siyasette bir duruşu var. Nerede ne söyleyeceğini bilen, hangi müdahaleyi ne yapması gerektiğini bilen son derece insani ve devlet ciddiyeti içinde olan duruşu var. Dikkat edersiniz Türkiye El Kaide bağımlısı bir ülke gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bu siyaseten bir imaj değiştirme gayretidir."
Türkiye'nin stres testlerini geçebilen ülke olduğunu söyleyen Yıldız, "Biz bu zor durumu da aşarız. Siyasi istikrar sürdürülebilir olacaktır" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:27

İLGİLİ HABERLER